Höstlandskap

Igår kom jag hem till Hangö eftersom vi hade en bokning här med skolföretaget. Det är så skönt att samla krafter här hemma igen efter många veckor i Åbo. Idag har det varit fint höstväder med fina höstlandskap, så jag gick omkring på stränderna för att fota lite bilder. Synd att det blir mörkt så fort bara, så man måste vara snabb när man fotar. Imorgon åker jag iväg till Åbo igen och där väntar en dag med shopping! 
Mina objektiv

I det här inlägget tänker berätta om vilka objektiv jag använder och vad jag tycker att är bra/dåligt med dem. Jag får ofta frågan vilken kamera jag använder eller vilket objektiv jag fotar med, så därför är det kanske en bra idé att göra ett sådant här inlägg! :)

♥ Canon EF 20-35mm f/3,5-4,5 USM

Det här objektivet har jag haft i ett par års tid nu och jag använder det enbart till landskapsbilder eller om jag vill fota något annat som kräver vidvinkel. Objektivet är helt okej, inte det bästa jag har, men definitivt prisvärt eftersom jag köpte det begagnat för endast ett par hundra euro. Objektivet presterar bra och ger skarpa bilder, men är tyvärr väldigt långsam på att fokusera och ännu långsammare då det är mycket motljus. Men det här objektivet rekommenderar jag ändå! I det stora hela är det ändå ett bra, skarpt och prisvärt objektiv som jag har utvecklats mycket med! 

Exempel på bilder tagna med objektivet!

♥ Canon EF 50mm f/1,4 USM

Det här är mitt trognaste objektiv som alltid är på kameran. Eller i alla fall oftast. Jag använder det här objektivet till det mesta: vardagsbilder, porträttfotograferingar, naturbilder med mera. Det är skarpt så länge man inte använder den största bländaren. Så därför brukar jag gå upp till bländare 2,0 för att få toppen bilder! Jag har nog inget att klaga på när det gäller det här objektivet, för det passar verkligen så bra till många olika sorters fotograferingar och funkar bra som ett all-round objektiv! 

Exempel på bilder tagna med objektivet! Här har jag nu bara porträttbilder som exempel, men alla vardagliga bilder jag lägger upp här i bloggen är troligtvis också tagna med 50mm-objektivet.

♥ Canon EF 100mm f/2,8L IS USM Macro

Det här är min nyaste kompis i samlingen. Jag köpte det här objektivet i slutet av sommaren och har inte hunnit använda det jättemycket ännu, men visst har jag provat en del! När jag köpte objektivet var jag mest intresserad av hur bra det går att fota porträtt med det och det visade sig gå jättebra! Så nu är det nästan så att jag föredrar det här objektivet framför 50mm-objektivet på porträttfotograferingar. Det fokuserar snabbt och tyst (även i motljus!), bildkvaliteten är skarp och färgåtergivningen är jättebra. Dessutom är det ju ett macro-objektiv så man kan fota väldigt fina närbilder i t.ex. naturen. Fastän det här objektivet kostar närmare tusen euro så måste jag säga att det nog är värt det priset - man får helt enkelt vad man betalar för och därför är nog det här mitt favoritobjektiv just nu! 
 
Exempel på bilder tagna med objektivet!

Min kamerautrustning varierar ganska mycket hela tiden, eftersom jag gärna säljer bort ett objektiv då jag köper ett nytt ifall jag känner att de kompenserar varandra. Men just nu är jag relativt nöjd med min utrustning, trots att jag bara har tre stycken objektiv. Därför har jag för tillfället inga planer på att uppgradera eller köpa nytt, men då jag gör det kommer jag högst antagligen köpa en ny kamera eller ett nytt vidvinkelobjektiv. Vi får helt enkelt se! :)
Hur jag redigerar vardagsbilder

Jag tänkte berätta hur man snabbt och enkelt kan redigera sina vardagsbilder finare och framförallt ljusare och mer kontrastrika. På det här sättet redigerar jag mina bilder allt som oftast och det tar inte många sekunder då man har vanan inne. Dessutom använder jag sådana funktioner som borde finnas i alla redigeringsprogram, så alla kan ta del av det här tipset oberoende vilket program man redigerar i! :)
Jag redigerar i Lightroom och Photoshop.

Så hur ska man alltså göra för att få bilden att se ut såhär? ↑

Jag börjar med att öppna bilden i ett redigeringsprogram. Min bild ser väldigt grå och tråkig ut eftersom jag fotograferar i RAW-format. Om jag skulle ha fotat en jpg-bild skulle kameran automatiskt lagt på kontrast på bilden och då skulle den inte se såhär grå ut, men nu får jag börja från scratch med redigeringen.
 
♥ Exponering och kontrast

Så jag börjar helt enkelt med att öka på exponeringen och kontrasten i bilden. Jag brukar alltid överexponera bilden ganska mycket, eftersom jag tycker att en ljus bild är mer intressant och tilltalande än en mörk bild. Så mitt bästa tips är att inte vara rädd för att göra bilden för ljus! Kontrasten brukar jag inte öka så mycket, bara tills jag helt enkelt tycker att färgerna framträder på ett bra sätt. 

♥ Högdagrar och skuggor

Efter det brukar jag försöka göra det vita i bilden vitt och det gör jag genom att öka högdagrarna (highlights) i bilden. Samtidigt som man ökar det vita i bilden kommer många detaljer försvinna, så då förstärker jag skuggorna (shadows), så att man inte får en så platt känsla av bilden. Här ser man att jag har förstärkt skuggorna på marmorbordet och då framträder konturerna på bordet mycket bättre.
 
♥ Färger och skärpa

Sedan brukar jag ändra lite med färgerna och här har jag valt att göra de gula tonerna i bilden mer röda. Slutligen lägger jag på ett lager med skärpa så att detaljerna ska sticka ut mer och efter det är jag i princip färdig. (Om jag vill publicera bilden på t.ex. min blogg: då minskar jag bilden till rätt storlek och först efter det lägger jag på skärpan. Så skärpan kommer alltid allra sist!)

Och så här ser det ut före och efter redigering! Mycket bättre och en mer tilltalande bild efter en snabb redigering. Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället till ekonomie magister på Åbo Akademi och fotograferar och fikar mycket däremellan. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Jag tycker om att inspirera och därför delar jag också med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar