Fototips-fredag: Fota fyrverkerier

Imorgon är det nyårsafton och det innebär raketer och fina fyrverkerier på många håll i världen. Många kanske inte orkar släpa med sig kameror och stativ ut på gatan mitt i allt firande, men om det mot förmodan finns någon som kan tänka sig att göra det så är det här ett bra tips för dig!

För att få med hela fyrverkeriet på bilden, dvs. från det att raketen exploderar tills den är fullt utexploderad, behövs det logiskt nog en lite längre slutartid. 
 
Du behöver
♥ En kamera som du själv kan lägga inställningar på, antingen helt eller delvis
♥ Ett vidvinkelobjektiv
♥ Ett stativ
♥ En trådutlösare/fjärrutlösare ifall du inte vill riskera att bilderna blir suddiga
 
Inställningar
Det viktigaste då man fotar fyrverkerier är inställningarna. Att fota med automatik kan i vissa fall leda till bra bilder, men i de flesta fall är det med hjälp av egna inställningar som bilderna blir lyckade. Jag berättar om tre olika lägen som ni kan använda er av då ni väljer inställningar.


Det manuella läget (M)
Här väljer du precis alla inställningar själv, dvs. bländare, slutartid och ISO. Är du en van att använda det här läget så rekommenderar jag det, annars får du bara öva dig fram under kvällen. Förhoppningsvis kommer det fler än en raket.

Inställningar jag skulle använda: bländare kring f/10, slutartid från 3 sekunder uppåt och ISO 100.
Om slutartiden är lång kan man behöva kompensera det med ett högre bländartal, och tvärtom, för att bilden inte ska bli allt för överexponerad. Det här är man säkert medveten om ifall man fotat mycket med det här läget tidigare.

Slutarprioritet (TV eller S beroende på kamera)
Ifall du känner dig lite osäker med det manuella läget kan du använda dig av det här halvmanuella läget där du endast behöver ställa in vilken slutartid du vill att bilden ska ha. Kameran ställer därefter in resten själv, så du behöver inte tänka på något annat än slutartiden.

Inställningar jag skulle använda: slutartid mellan 3-30 sekunder, beroende på hur frekvent fyrverkerierna kommer.
Är det mycket fyrverkerier kan du ha en kortare slutartid, för att det inte ska bli en allt för stökig bild med många fyrverkerier i en och samma bild, och vice versa. 

Bulb-läget (B)
Det här läget kommer jag använda mig av, eftersom det lämpar sig bäst för fyrverkerifoto enligt mig. Bulb-läget innebär att en bild tas så länge du trycker ner avlösaren, dvs. den börjar tas då du trycker ner knappen och slutar tas då du släpper knappen. Det här ett väldigt bra sätt om du med säkerhet vill få med en raket från början till slut. Då trycker nu bara ner avlösaren då du ser att den skjuts upp och släpper knappen då den exploderat färdigt.

Inställningar jag skulle använda: bländare kring f/10 och ISO 100.
Slutartiden är ju här väldigt varierande eftersom du själv väljer hur länge man håller ner knappen. Därför kan det hända att du måste ändra bländaren beroende på hur lång slutartid du vill ha.
Mitt 2016

Beskriv året med tre ord.
Lugnt, nyttigt och lärorikt.

Vad ser du som den största händelsen under året?
Att jag fick min tradenomexamen nu i december är säkert den allra största. Vinsten för årets fotoblogg kommer tätt därefter.
 
Gjorde du något du aldrig gjort förut?
Jag har endast ätit vegetariskt (med några få undantag) hela året och det kommer jag nog fortsätta hålla fast vid. Dessutom har jag blivit bilägare, något som fortfarande är nytt och lite spännande.

Vart reste du under 2016?
Thailand, Singapore, Malaysia, Indonesien och Grekland. Under våren var vi ju till Asien några veckor och därmed avverkade vi de fyra förstnämnda länderna och nu i början av hösten blev det en skön solsemester i Grekland. Härligt!


Vem har du umgåtts med mest?
Om man jämför med tidigare år så har jag umgåtts mycket mer med Petra och Emilia i år. Sen har vår lilla grupp bestående av just dem, Cecilia och Ida också umgåtts ganska flitigt under hösten. ♥

Vad spenderade du mest pengar på?
Min nya telefon.

Vad fotograferade du mest?
Det har blivit väldigt mycket vardagsbilder i år, vilket jag är glad över!

Vilken är din favoritbild från året?
Den här ↓ bilden från ett av mina bröllop i somras.


Vad var extra bra med året?
Att jag nu vet exakt vad jag vill göra i framtiden och vad jag vill jobba med.

Vad var extra dåligt med året?
Det var aningen stressigt under hösten med slutarbetet, men annars har det här året varit väldigt lugnt och bra på alla vis tycker jag.

Vad önskar du att du gjort mer?
Jag önskar att jag nu mot slutet av året skulle ha varit bättre på att få in en bra vardagsrutin. När man inte har skola längre blir det lätt att rutinen och tidtabeller försvinner, så mer rutin hade varit bra.

Vad kommer du sakna från 2016?
Asien-resan, som var så underbar. Hoppas det blir flera varma resor snart. Sen kommer jag också sakna skolan och alla kompisar därifrån jättemycket. Som tur blir några av oss kvar i Åbo, så att vi kan träffas ofta ändå.


Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Jag ska vara mer positiv och mer öppen för nya möjligheter.

Vad är dina planer inför 2017?
Att hitta ett jobb som jag verkligen trivs med.

Vad vill du säga till dig själv inför 2017?
Gör endast saker du påriktigt tycker om! Lägg inte ner tid på sådant du inte brinner för.
Det var den julen

En av få bilder jag tog under julhelgen är en bild på några av mina julklappar. I år fick jag mycket ljusgrejer, en skumppakork, kokoschips och andra veganska produkter, en ny halsduk och fina vintergardiner. 

Jag är mycket medveten om att man helst inte ska säga vad man fått i julklapp, eftersom det finns sådana som faktiskt inte får uppleva julen på samma sätt som mig och många andra. Jag minns mycket väl ett bra inlägg Maria skrev förra året om julklappar på sociala medier och jag resonerar såhär kring det: Eftersom jag själv väldigt, väldigt mycket tycker om att läsa alla inlägg som är julrelaterade, ja även julklappsinlägg, så är det här ett ämne som för mig känns rätt att blogga om. Inte för att det finns något rätt eller fel, alla gör ju som de vill. MEN det finns ju en viss gräns och den tycker jag att man nog själv märker. Meningen är ju inte (för mig i alla fall) att skryta och visa upp de allra dyraste julklapparna så att det blir som en tävling. I mitt fall, i år, ville jag helt enkelt bara ta en bild och visa upp det som jag tycker blev finast på bild. 

Så ja, efter detta lilla resonemang ska jag nu kort formulera mig vad som har hänt under min julhelg. Jag firade alltså julen hemma i Hangö och kom tillbaka till Åbo idag. Under veckan i Hangö gjorde jag egentligen inget utöver det vanliga, därav inga bilder från helgen heller. Jag firade julafton tillsammans med familjen och dagen efter med Markus familj. Däremellan har jag hunnit vara hundvakt, dricka massvis med glögg, äta julmat fyra gånger och sett Hundraettåringen på bio. Med det här i bagaget är det väl bara att räkna ner till följande julafton. Hoppas ni alla hade en fin jul! ♥Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället till ekonomie magister på Åbo Akademi och fotograferar och fikar mycket däremellan. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Jag tycker om att inspirera och därför delar jag också med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar