Fototips-fredag: Vilken kamera ska jag köpa?

Idag kommer jag tipsa om olika kameror som jag tycker är passande enligt vilket behov man personligen känner att man har. Antingen kanske man bara vill ha en kamera att dokumentera vardagen med eller så vill man börja fota bröllop och kanske till och med jobba som fotograf. Oberoende var man står tror jag det här inlägget kommer passa alla. Jag börjar med att presentera de billigaste kamerorna för de personer som har mindre behov och går sedan uppåt mot de mer professionella kamerorna.

Den lilla kameran som man orkar bära med i vardagen
De här kamerorna passar en person som vill dokumentera vardagen, men inte har behov av att fota så mycket mer. För vanliga vardagsbilder orkar man inte släpa med sig flera kilo med kamerautrustning och därför passar dessa lite mindre mikrosystemkameror bra. De här passar också bra för resor, vloggar och vanliga bloggbilder.
♥ Sony A5000, A5100 eller A5200
♥ Canon EOS M10
♥ Olympus PEN E-PL7
♥ Nikon 1 J5

Den första systemkameran
Då man vill testa hur systemkameror fungerar kan man antingen välja att börja på en helt grundläggande nivå med någon av dessa kameror. Om man redan har fotat en tid (med t.ex. en mikrosystemkamera) kan man genast hoppa till följande nivå och satsa lite mer, tycker jag. Givetvis handlar det mycket om vad man själv känner att man behöver och hur stor budget man har. De här kamerorna passar bra i de flesta sammanhang då man vill dokumentera vanliga vardagsbilder eller till och med porträtt, landskap eller liknande. Tips till vardagsbloggare!
♥ Canon EOS 1300D (billigare) eller Canon EOS 700D (dyrare)
♥ Nikon D3300 (billigare) eller Nikon D5500 (dyrare)

För de som vill satsa mer på kvalitet och egen utveckling
Vill man satsa lite mer på bildkvaliteten eller om man känner att man vill ha utrymme för att själv utvecklas som fotograf är det bra att köpa en kamera härifrån. Skulle jag beskriva de här kamerorna skulle jag säga att de här ligger mittemellan den amatöra och professionella nivån. Tips till mode- och skönhetsbloggare som säkert vill satsa lite mer på sina outfitbilder!
♥ Canon EOS 70D eller 80D
♥ Nikon D7200

För de som jobbar som fotograf eller vill satsa helhjärtat på fotografering
Ifall man vet att man någon gång kommer ta emot fotouppdrag eller till och med jobba som fotograf kan det löna sig att satsa på en fullformat från första början. Bildkvaliteten är ganska stor om man jämför med de andra nivåernas kameror, men givetvis beror det på hur detaljerat man väljer att se på den saken. Tips till toppbloggare, fotobloggare och även mode- och skönhetsbloggare som vill ha det där lilla extra i sina bilder!
♥ Canon EOS 5D-serien eller Canon EOS 6D
♥ Nikon D810 eller Nikon D500

Objektivet gör störst skillnad
I nästa fototips-fredag tänkte jag köra på samma tema som idag, men istället för kameror tipsa om objektiv. Det är ju faktiskt så att objektiven, enligt mig, är det som gör störst skillnad när det kommer till slutresultatet av en bild. Skriv gärna om det är något speciellt objektiv ni vill läsa mer om, annars tipsar jag om objektiv från några olika kategorier. 

Hoppas ni förstår att jag varken är utbildad expert eller proffs inom kamerateknik, utan det här är enbart mina egna åsikter utgående från vad jag själv har upplevt. Som ni ser är det främst Canons och Nikons kameror som jag tipsar om och orsaken till detta är att jag helt enkelt inte är insatt i andra märken, men det finns givetvis fler bra systemkameramärken förutom dessa! Så sjukt bra inlägg! Tänkte faktiskt häromdagen på att jag kanske borde sälja min nuvarande kamera och köpa en bättre, men hade ingen aning om vilken som skulle vara bättre! Detta behövde jag verkligen :D

Svar: Vad roligt att höra, tack så mycket! Fråga jättegärna ifall du funderar något mer :)
Jarina

Superfin sammanfattning! :)

Svar: Tack Maria! :)
Jarina

Jättebra inlägg och du får såklart gärna fortsätta med att nämna "om man är modebloggare" i objektivinlägget också, hehe :)

Svar: Vad roligt att höra! Givetvis gör jag det :)
Jarina

Petra Nordqvist

http://www.petra.for.me

tack tack tack :D

Svar: Hehe ;)
Jarina

Superbra inlägg! Jag planerar själv köpa mig en systemkamera och håller just nu som bäst att läsa på om vilken jag ska köpa o.s.v. Just nu lutar det åt en Canon Eos 70D. Det jag egentligen vill fråga dig om du kan rekommendera var jag ska köpa kamerahuset? Jag bor på Åland och vistas i både Sverige och Finland. Har suttit och försökt jämföra priser mellan olika sidor, och hittills är det billigare för mig att köpa kameran i kronor. Har du något bra tips på butik/hemsida i Finland som säljer kamerahus till bra pris? :)

Svar: Tack så mycket! Det låter som ett bra val av kamera, jag har hört mycket gott om den. Vill du köpa en helt ny kamera, eller duger en begagnad? Man kan nämligen få begagnade mycket billigare trots att de är i bra skick. Kolla i så fall olika loppissidor på Facebook, t.ex. Valokuvaajan kirppis (på finska dock, men man kan nog kommunicera på engelska också ifall språket är ett problem). Annars rekommenderar jag att du kollar rajalacamera.fi, där finns både nya och begagnade kameror. Andra billiga sidor är verkkokauppa.com och superkuva.fi. Ibland kan det dyka upp bra erbjudanden på andra sidor också :) Sen kan det löna sig att tänka på om du vill köpa kameran med kit-objektivet eller om du satsar på ett annat lite bättre objektiv genast. Det beror helt på vad du har tänkt fotografera och vilken typ av bilder du är ute efter.
Jarina

Tusen tack för ditt svar! Ska kolla in dina tips! Jag har funderat en del kring det där att köpa begagnat och min tanke har varit att köpa ett nytt kamerahus men köpa begagnade objektiv. Du får gärna säga hur du tycker jag ska göra. Om jag köper ett begagnat kamerahus, är det något speciellt jag ska tänka på för att veta att den är i bra skick? Det här med objektiv har jag även funderat på och jag är inte intresserad av standard-objektivet man brukar få med vid köp, utan har tänkt att jag skulle vilja ha ett fast objektiv med stor bländare och ett mer allroundobjektiv med lite zoom. Jag lagar och fotar mycket mat. Hur skulle du tänka gällande objektiv om du var jag? Är så tacksam för all hjälp, det är verkligen en djungel att hitta det som passar en bäst!

Svar: Det som brukar gå sönder först på en kamera är slutaren (en liten del i kameran som "tar" själva bilderna) och man brukar väl räkna med att en kamera klarar av att ta minst 100000 bilder innan slutaren måste bytas. Det här är dock väldigt, väldigt svårt att uppskatta. Min kamera har tagit betydligt fler bilder och funkar fortfarande fint, men det kan vara värt att tänka på och priset borde också vara därefter. Om du köper begagnat från en kamerabutik brukar de nog vara medvetna om detta i prissättningen och man brukar också få en eller ett par månaders garanti på kameran trots att den är begagnad. Om du köper av en privatförsäljare så får du bara se till att fråga hur många "shutter counts" det är och bedöma därefter.

Som fast objektiv rekommenderar jag nästan alltid 50mm-objektivet, antingen det lite billigare 50mm f/1,8 eller det lite dyrare 50mm f/1,4. Jag använder själv det sistnämnda, men har också haft det första för flera år sedan som mitt första objektiv. Båda är bra och väldigt, väldigt prisvärda, så det handlar bara om hur pengar mycket du vill lägga ut.

Jag använder själv inga zoom-objektiv, utan jag har endast fasta objektiv (28mm, 50mm och 100mm) eftersom jag gillar ljusstarka objektiv. Zoom är inte lika ljusstarka. Jag brukar använda 28mm och 50mm som mina allround objektiv, så om du inte känner att du måste ha ett zoom-objektiv skulle jag börja med 50mm-objektivet som jag skrev om tidigare och istället satsa på att ha ett bra sådant. Tycker du att det inte räcker till kan du satsa på ett zoom lite senare. Men om du mot förmodan känner att du behöver ett zoom-objektiv redan nu skulle jag rekommendera 24-70mm eller 24-105mm. Antingen väljer du Canons/Nikons egna eller så finns det också billigare varianter av t.ex. Tamron som säkert är lika bra. Se bara till att objektivet passar just din kamera. :)
Jarina

Ja, här har du en som misstänker att slutaren på min Nikon D60 som varit i flitig användning sedan 2009 är...slut. Trots att camerashuttercount.com påstår att den har 40% av sin livslängd kvar.

Men till min fråga: skillnaden mellan Nikon D5300 och D5500, är den tillräckligt stor för att man ska betala ett högre pris för 5500:an?

Svar: Vad synd att höra att slutaren börjar vara slut. Med tanke på åldern har den ju ändå orkat med länge om du dessutom har använt den sådär flitigt!
Jag är själv mer insatt i Canons kameramodeller, men så vitt jag vet så tillhör Nikon D5500 samma serie som Nikon D5300 (dvs. 5000-serien). Skillnaden är bara att D5500 är en nyare modell av föregångaren D5300 och därmed är den säkert uppdaterad med nyare och bättre funktioner, men överlag borde de vara på ganska samma nivå. Det är som att jämföra en iPhone 6 med en iPhone 6s - de är på samma nivå kvalitetsmässigt, men 6s:an har såklart något nytt och något som är lite bättre. Ofta brukar en föregångare i kameravärlden sluta säljas då en ny kamera i samma serie lanseras, men om det fortfarande finns av D5300 på marknaden så tror jag att den nog levererar bilder på nästintill samma nivå som den nyare D5500-modellen. :)
Jarina

Ja, jag vet inte riktigt vad den har för problem, enligt the allmighty internet ska bilderna typ få streck och förvrängningar då slutaren ger upp, medan min bara levererar väldigt suddiga bilder (även i autoläge i dagsljus med 50mm f1.8 objektivet). Kanske borde lämna in den på grundlig rengöring, haha.

Tack för ditt svar! :) Det var lite det jag också kom fram till, den är några mm mindre och så har den touchskärm istället för vanlig. Annars verkade skillnaderna inte så stora. 5300 verkar iaf finnas kvar hos Cyberphoto (dessutom till ett riktigt bra pris) så kanske vi får slå två flugor i en smäll och göra en lördagstripp till Umeå nån helg, då de tyvärr har slutat leverera till Finland.

Svar: Oj! Men är du säker att felet inte ligger i objektivet då? Ibland brukar nämligen objektivet fokusera fel om det t.ex. är damm vid sensorerna, så det kan löna sig att försöktigt försöka putsa lite på sensorerna i objektivet och kamera (där objektivet sitter fast i kameran alltså). Om det inte hjälper ligger felet troligtvis i kameran och då kan du behöva kalibrera den = lämna in den i en kamerabutik. Det låter nämligen inte som att slutaren är sönder, utan det är nog säkert (och förhoppningsvis) bara ett fokusfel som sitter antingen i objektivet eller kameran.
Vad fint att D5300 fortfarande säljs! Jo, jag håller med dig. Det är synd att Cyberphoto inte levererar till Finland längre, jag beställde alltid därifrån tidigare. Men har du nära till Umeå så är det ju bra! Det blir lite längre för mig :)
Jarina

Namn:


E-mail (publiceras ej):


Hemsida/Blogg:

Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Utbildad inom företagsekonomi och drömmer om att få jobba med något kreativt. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag som består av mycket kaffe, vänner och foto. Bloggens fokus ligger på bilderna och jag delar även gärna med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar