Petra

De här bilderna på Petra tog jag i början av oktober, men jag kom på att jag egentligen inte visat några bilder här ännu, så nu är det dags! Det här var en väldigt snabb fotografering som vi gjorde i samband med vår lilla träff uppe på Vårdberget. Ljuset var så otroligt fint och löven var ännu kvar på träden, så det bildades fina färger i motljuset. Annat är det nu, när träden är väldigt kala och tråkiga, men jag tror vi ska försöka klämma in några fotograferingar ändå. De flesta väder är ändå bra fotoväder och man gör det till det! :) 
Söndag med kalas

Imorse vaknade vi tidigt, efterom klockorna hade flyttat en timme bakåt. Tyvärr så har vädret inte varit så fint idag, men vi gjorde ändå en liten morgonpromenad i det typiska höstvädret innan butikerna öppnade i stan. Då var det nämligen dags att leta efter födelsedagspresenter.

Ganska snabbt hittade jag fina grejer och hem kom jag med följande presenter samt en blomvas som fick vara utanför bilden. Jag blev så nöjd med inslagningen så jag var tvungen att ta några bilder före jag gav bort dem till födelsedagsbarnet. Jag hade kaaaaanske lite grann planerat att köpa fotovänliga presenter, hehe.

Det var ingen mindre än Cecilia som fyllde år, så på kvällen gick jag dit för att uppvakta henne och samtidigt äta en god chokladkaka som hon hade bakat. Det blev en väldigt rolig kväll och jag har kommit fram till att jag älskar att köpa presenter åt andra. Det är så kul att ge bort något fint till någon man tycker om. ♥
Fototips-fredag: Svartvitt på olika sätt

Idag vill jag berätta om tre olika sätt man kan redigera sin bild svartvit med. Först och främst måste jag säga att jag inte redigerar svartvita bilder så ofta, speciellt inte i bloggsyfte. Oftast gör jag det bara då jag levererar bilder till mina kunder, men inte annars. Men för er som redigerar ofta i svartvitt är det här säkert ett bra tips. 

Jag utgår alltid från att redigera bilden färdig i färg först. Att göra en bild svartvit är alltså det sista steget jag gör i redigeringen. 

Som exempel kommer jag att ta en landskapsbild, men vilken bild som helst kan ju givetvis redigeras med hjälp av nedanstående tips. De här tre sätten ger ganska liknande slutresultat, men när man tittar lite närmare på bilderna märker man en del skillnader som jag tycker är ganska stora.

Tre olika redigeringar
Det vanligaste sättet är säkert att använda sig av en funktion som heter "Svartvitt" i Photoshop. Den gör helt enkelt hela bilden svartvit och här har man också möjlighet att justera de olika färgerna så att den svartvita färgen sätter sig annorlunda beroende på vilken spak man drar i. 

Det andra sättet är det sätt jag oftast använder mig av och därför tycker jag mest om det här sättet. Man lägger helt enkelt på en övertoning på bilden, som i det här fallet är en övertoning med en svart och en vit färg. Jag brukar här välja en mörk-mörkgrå färg (istället för svart) och en väldigt ljusgrå färg (istället för vit), för jag tycker om effekten som de färgerna tillsammans skapar. Bilden blir mattare och skapar en fin känsla tycker jag.

Det sista sättet är troligtvis det lättaste sättet. Här drar man bara ner på mättnaden i bilden, dvs. alla färger försvinner och bilden blir svartvit. Det som jag också gjort med den här bilden är att jag har gjort det vita ännu vitare och det svarta ännu svartare med hjälp av "Selektiv färgändring". Såhär bildas det mer kontrast i bilden, eftersom en svartvit bild ganska ofta tenderar att bli mer kontrastlös än en bild i färg.

Andra program än Photoshop:
♥ Redigeringsfunktioner som heter svartvit eller mättnad finns på de flesta program så sök upp det!
♥ Genom att lägga till mer kontrast blir bilden ännu svartvitare, eftersom en svartvit bild som sagt annars kan bli matt, tråkig och kontrastlös.

Hoppas ni lärde er något eller i alla fall fick en liten syn på hur jag tänker då jag redigerar svartvitt. Som sagt använder jag nästan uteslutande den andra metoden med en övertoning, eftersom det resultatet tilltalar mig mest. Ni får gärna berätta om ni redigerar på något annat sätt - det är alltid roligt att få nya insikter. :)Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället till ekonomie magister på Åbo Akademi och fotograferar och fikar mycket däremellan. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Jag tycker om att inspirera och därför delar jag också med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar