Min jul + julklappar

Årets jul, som firades för snart en vecka sedan, var som förväntat en grön jul utan snö. Dagarna innan julafton regnade det ordentligt, men på självaste julafton sprack det upp och solen började skina. Måste man välja så är ju ändå solsken det bästa tänkbara om man inte räknar med snö.Mot kvällen var det dags för julmiddag som i år bestod av fisk i mängder och alla lådor såklart. En riktigt lyxig middag som varade i flera timmar och därefter fortsatte i flera dagar i form av restätning. Gott, gott, gott, men nu får det nog räcka med julmat fram tills nästa jul. (Säger jag som igår köpte två stycken potatislådor för 50 cent. Det kändes som ett måste när det var så billigt och dessutom råkar vara min favorit på julbordet.)

I år firade vi jul med familjen, mommo, moffa och fammo. Totalt var vi nio stycken som sedan efter middagen samlades för paketöppning. Lilla Julius som firade sin första jul fick mest paket och det är såklart så det ska vara. Att öppna paket tar alltid väldigt länge hos oss, så vi höll på i flera timmar som vanligt och alla verkade riktigt nöjda med alla sina julklappar. 

Här är ett utplock från mina julklappar:

Mycket av det jag fick gick i ett färgtema - mörkblått. Här ser man bl.a. badhanddukar, påslakan, en rund vas, kökssax och knivar, porslin och koppar. Så nöjd över allt det fina jag fick i år!

Mönstret på porslinet är så fint. Det är två olika mönster men det passar så bra ihop ändå. Blått och guld är verkligen så inne just nu och jag är så glad att jag äntligen fick lite finare porslin, för annars har jag bara vanliga vita tallrikar.

Hoppas ni alla haft en riktigt fin julhelg och får ett riktigt gott nytt år! ♥
Mitt 2017

Beskriv året med tre ord.
Stressande, insiktsfullt och tyvärr ganska tungt. 

Vad ser du som den största händelsen under året?
Att jag blev moster! Det har inte hänt så mycket om man tänker personligt, så just det är nog den största och finaste händelsen det här året. 
 
Gjorde du något du aldrig gjort förut?
Jag började ett ettårigt medlemsskap på gym, jag firade vappen för första gången (har jobbat alla andra år), jag ordnade en babyshower och jag satt en kväll på Tyks (sjukhuset).

 
Vart reste du under 2017?
Hong Kong, Filippinerna, Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna. Under vinter-våren var vi tre veckor i Asien och då besökte vi både Hong Kong och Filippinerna. Nu på hösten roadtripade vi ner till Nederländerna och därmed blev de fyra sistnämna länderna besökta. Både helt nya och sådana länder vi redan besökt finns med i år och det är ju alltid roligt! 
 
Vem har du umgåtts med mest?
Ganska samma som förra året - Cecilia och Petra allra mest, men också Ida eftersom vi ofta hänger alla fyra tillsammans. Vad spenderade du mest pengar på?
Hyra för lägenheten är väl en självklarhet, men annars är det vår nya säng och resorna som kostade mest i år. 

Vad fotograferade du mest?
I år har det inte blivit lika mycket porträtt, utan det har blivit ganska mycket blandat. Lite vardag, lite landskap, lite kaffe, lite resor, lite allt. 

Vilken är din favoritbild från året?
Den här ↓ bilden på min gravida syster.

 
Vad var extra bra med året?
Att jag lärt känna mig själv mycket bättre, att jag nu mot slutet fått en bättre träningsrutin och att jag har fått umgås med fina vänner. 

Vad var extra dåligt med året?
Att jag börjat tvivla mer på mig själv och att jag fortfarande inte lyckats hitta ett jobb. Det går tyvärr lite hand i hand det där, men förhoppningsvis löser det sig. Osäkerhet är det värsta som finns och nu kan det bara gå mot det bättre känner jag.

Vad önskar du att du gjort mer?
Jag önskar såklart att jag skulle ha hittat ett jobb, men man kan inte göra mer än det som redan gjorts. Sedan önskar jag också att jag hade fått bättre vardagsrutin. När man inte är sysselsatt med något om dagarna händer det lätt att alla rutiner försvinner.

Vad kommer du sakna från 2017?
Fina sommarkvällar vid vattnet och på stugan, men det saknar jag ändå varje år. Annars så helt ärligt ingenting. 2017 har tyvärr varit det sämsta året nånsin för mig, så jag har stora förhoppningar om att 2018 kommer bli bättre på alla sätt och vis. 

 
Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Bygga på mig själv och min självkänsla. Jag är alldeles för självkritisk, så det ska jag försöka förändra. 

Vad är dina planer inför 2018?
Att hitta ett jobb. Det är det enda jag vill och det enda jag ser som min plan just nu. 

Vad vill du säga till dig själv inför 2018?
Allt händer av en anledning, så gör det bästa av varje situation.
En liten jullista

Så här två dagar innan självaste julafton passar jag på att göra en liten jullista. Jag hittade några olika jullistor, bland annat på Sevendays, som jag tagit de mest intressanta frågorna från och slagit ihop. Så här får ni en liten inblick i mitt julfirande! 

Hur firar du jul i år?
Jag firar hemma hos familjen i Hangö, precis som de allra flesta år. Vi kommer vara nio-tio personer ungefär, vilket är hela vår familj plus mommo, moffa och fammo. 

Vad finns alltid med på julbordet?
Alla lådor såklart, rosolli, olika sillsorter och mycket fisk. De senaste åren har vi nästan slopat skinkan helt på julafton och istället bara ätit "fiskbord". Det gillar i alla fall jag mycket mer, eftersom jag aldrig ens äter skinka. 
 

Hur ser din juldagsmorgon ut?
Vaknar upp till svagt spelande julmusik och väntar på risgrynsgröten som ska koka färdigt. Oftast blir det dusch eller bastu på morgonen innan vi börjar förbereda julmaten och klä oss lite finare. 

Hur klär du dig på julafton?
Som sagt, lite finare än normalt. I år har jag två olika outfits - ena att ha på julafton och andra på juldagen. Ena dagen blir det en julröd sammetsskjorta + kostymbyxor och den andra dagen blir det en lite finare blus + ett par vinröda plisserade byxor.


Hur ser årets julgran ut?
Jag har inte sett den och jag tror inte heller att den är klädd ännu. Får jag bestämma tror jag det blir rött och guld, men om mamma bestämmer blir det blåa julgransbollar pga Finland 100... Inte så hypad på den idén. 

Vad är det bästa med julen?
Att alla samlas, man får äta god mat tillsammans och man får ge julklappar. Jag tycker mer om att ge än att få, just för att man får se personens reaktion på det man köpt till honom/henne. 

Vad är det sämsta med julen?
Tanken av att alla inte har det lika bra, att alla inte har en familj och att alla inte har råd att köpa julklappar. Det är dagar som dessa man är glad för sin egen skull, men samtidigt ledsen för att man vet att många inte har samma möjligheter som en själv. 


Vad önskar du dig i år?
Mest småsaker som en kökssax, grönsakskviv, musmatta, handdukar och lakan. Vad man sedan får är ju en annan femma, så det ska bli intressant och spännande att se. 

Vilken julklapp är den bästa du fått?
Det känns fel att rangordna julklappar, men bilen jag fick förra året som var kombinerad examenspresent-julklapp-födelsedagspresent är nog ganska svår att slå. 


När börjar du köpa julklappar?
I år började jag faktiskt tidigt, redan i början av november hade jag mina första julklappar köpta. 

Vad är ditt bästa julklappstips?
Gör anteckningar under hela året då du kommer på bra julklappsidéer till andra. Jag skriver alltid in i min "Anteckningar"-app då jag kommer på något bra att köpa till mamma, pappa eller någon annan. Då behöver jag inte stressa lika mycket några dagar innan jul. 

Ha en riktigt, riktigt god jul alla! ♥

Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället till ekonomie magister på Åbo Akademi och fotograferar och fikar mycket däremellan. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Jag tycker om att inspirera och därför delar jag också med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar