Fototips-fredag: Exponera enligt det ljusaste i bilden

Något som kan vara riktigt svårt är att fota under väldigt ljusa förhållanden. Nu menar jag då solen skiner och det bildas olika ljusa och mörka områden i en bild. Hur ska man då veta hur bilden ska exponeras för att den inte ska bli för mörk eller för ljus? Nu får ni mitt bästa tips.

När du tar en bild väljer du alltid att exponera enligt något område i bilden. Oftast exponerar man enligt objektet som står i fokus, dvs. en modell, byggnad eller annat motiv. Men det är inte alltid den bästa lösningen! Speciellt inte om du har en solig himmel med i bilden.

Här är två exempel på hur man kan exponera en bild. Den första bilden har jag exponerat så att byggnaderna har en bra ljussättning, vilket gör att den ljusa himlen blir totalt vit och överexponerad. Den andra bilden har jag däremot exponerat enligt himlen så att jag ska få med all struktur från molnen, men då blir istället byggnaderna väldigt mörka och underexponerade. 

Så vad ska man göra? Man skulle ju kunna slå ihop bilderna så att förgrunden från den första bilden och himlen från den andra bilden slås ihop. Men man kan också göra en redigering som går riktigt snabbt! 


Redigering 

Bild 1: Den första bilden som hade en väldigt överexponerad himmel ser inte så annorlunda ut än originalet ovanför. Jag har försökt mörka ner himlen och dra ner på de överexponerade högdagrarna, vilket lyckades till en viss grad (eftersom jag fotar RAW), men där finns väldigt mycket områden som trots det förblev alldeles för vita efter redigeringen. 
→ Sämre bild

Bild 2: Den andra bilden däremot blev mycket bättre. Här behövde jag inte tänka så mycket på himlen eftersom jag hade exponerat enligt den. Däremot var jag tvungen att ljusa upp de mörka byggnaderna, vilket var enkelt och gav ett riktigt bra slutresultat. 
→ Bättre bild


Slutsats: Exponera enligt det ljusaste i bilden!

Du kommer få mörka partier i bilden, ja, men vad gör väl det? Lite redigering löser alla problem. Hellre än bild som ser bra ut än en bild som ser helt vit och overklig ut. 

De ljusaste partierna i en bild innehåller nämligen väldigt lite information och detaljer i jämförelse med mörka partier. Därför blir det väldigt svårt att mörka ner det som är ljust, men väldigt enkelt att ljusa upp det som är mörkt. Förstår ni? Det låter kanske lite rörigt, men ni kan ju tänka såhär: det vita i en bild förblir vitt om du fotar en överexponerad bild, medan det mörka i en mörk bild lättare går att rädda. 

Tips! En RAW-fil går lättare att rädda än en JPEG-fil, så om du inte redan fotar RAW kan det löna sig att ta en extra titt på det. :)


Mina misslyckade bilder

Slutligen ska vi ta och kolla på några bilder där jag misslyckats radikalt med exponeringen. Ja, jag är ju själv också expert på det eftersom jag gärna överexponerar alla bilder utan att tänka på att himlen kanske blir helt vit.

Ser ni någon gemensam nämnare i bilderna? Himlen. Alla bilderna har en överexponerad himmel för att jag har exponerat enligt personen eller motivet. Himlen är och förblir vit hur jag än vrider och vänder på redigeringsspakarna i Lightroom. Så ja, det är bara att konstatera att man inte kan lyckas med alla bilderna. Synd att man är efterklok och inser det först efteråt, men förhoppningsvis lär man sig av sina misstag.Maya Larsson - Entreprenörskap & pepp

http://www.mayalarsson.se

Så bra tips, tack! Har ofta problem med exponeringen när jag fotar. Men - hur gör du för att ljusa upp bara delar av bilden?

Svar: Tack! :) Jag ljusar upp det mörka genom att använda mig av "skuggor"-verktyget. Då drar jag oftast upp skuggor till max för då ljusas alla mörka partier upp. Det är också det verktyget jag använt i det här exemplet. Ibland använder jag mig även av ett övertoningsfilter på det område som ska ljusas upp och då brukar jag öka exponeringen.
Jarina

Joré Dirgélaité

http://jdfoto.blogg.se/

ahh ja gör detta alldeles för ofta med!! har nuförtiden min kamera inställd på en liten underexponering mest hela tiden, i ett försök att undvika utbrända himlar.

Svar: Ja det händer ju så ofta! Jag måste också bli bättre på att underexponera, men man blir ju så lätt blind för det här då "mörka" bilder inte alls ser lika bra ut i kameran.
Jarina

Namn:


E-mail (publiceras ej):


Hemsida/Blogg:

Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället till ekonomie magister på Åbo Akademi och fotograferar och fikar mycket däremellan. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Jag tycker om att inspirera och därför delar jag också med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar