Tre veckor på resande fot

Nu är dagen jag länge väntat på äntligen här. Jag har inte nämnt det så mycket här i bloggen, men idag åker jag och Markus iväg på en resa och kommer inte hem förrän om tre veckor! Det blir lite storstadsresa, men den största delen av tiden kommer vi ändå tillbringa vid havet och på stranden. Vart åker vi då? Jo, till Hong Kong och Filippinerna! 

En bild från förra året på Bali. Hoppas på lika fint väder och lika fina landskap!
 
Som ni säkert förstår kommer jag inte blogga under den här tiden. Jag har därför valt att göra det här inlägget lite längre för att ni har något som underhåller er ifall ni mot förmodan klickar in er under tiden vi är borta.

Följande saker kan ni göra medan jag är borta!

1. Följa mig på Instagram (@jjarina) eller kika in här ifall ni hellre vill det. Här nedan finner ni mina tio senaste Instagram-bilder och jag lovar att försöka uppdatera aktivt med mina telefonbilder där. 
 

2. Läsa om resan vi gjorde förra året vid nästan samma tidpunkt. Då besökte vi också Asien, men lite andra städer och länder än den här gången. Här har ni några samlade inlägg ifall ni vill drömma er bort lite grann:

Bangkok, Thailand
♥ Singapore
♥ Kuala Lumpur, Malaysia
♥ Lombok, Indonesien
♥ Gili Trawangan, Indonesien
♥ Bali, Indonesien

3. Ställa frågor! Jag har nu, efter att jag fått höra från en och annan kompis, bestämt mig för att ha en Q&A - Frågor & svar - här på bloggen. Under de här veckorna får ni alltså i uppgift att fundera ut era bästa frågor som ni vill att jag ska svara på då jag kommer hem. Det kan vara vilken typ av frågor som helst - inte bara fotorelaterade, utan allt! Ställ era frågor här:4. Gå långa promenader med kameran, ifall vädret är lika fint som det varit den senaste tiden. Njut av varenda solstråle som skiner!5. Följa mig på Snapchat (@jjarina), eftersom jag troligtvis uppdaterar en hel del där också.

6. Ge tips på något specifikt ni vill att jag ska blogga om. Finns det något fototips som du vill att jag ska tipsa om eller något vardagsinlägg jag ska skriva? Ordet är fritt! 7. Fika! Tänk på mig som inte får fika på ett finskt café på tre veckor. Ni har möjlighet att göra det, så gör det! 


8. Läsa bloggar och kommentera dem med fina ord! Här är några av mina finlandssvenska favoriter (i bokstavsordning), som jag tycker att ni ska ta er tid att läsa:

Cindy Ekman - en av mina favoritbloggar i svenskfinland med så många fina bilder, intressanta inlägg och en supersöt franskis-hund! 
Elin Vidlund - en Åbo-tjej, som bloggar om fina och personliga saker i vardagen. 
Grön i Åbo - en blogg som handlar om många väldigt intressanta och viktiga (!) saker, t.ex. hur man lever mer miljömedvetet.
Linda Sjölund - en fotoblogg som jag tycker att ganska långt har liknande stil som mig själv och det är väl därför jag själv fastnat för den. Många fina bilder, vilket alltid gillas!
Living with my camera - en blogg med mycket fokus på inredning och fotografering. Uppdateringen är frekvent och vill man drömma sig bort till fin inredning är den här bloggen ett måste att titta in på!
Photos by Pattra - en av mina favoriter bland alla fotobloggare i Finland. Bilderna är så härligt fina och drömmiga att jag ifrågasätter mig själv varför inte jag också kan ta sådana bilder.
Pia Kristina - en modeblogg som bjuder på så fina närbilder av olika outfits. Jag själv blir alltid så inspirerad då jag kollar in här och önskar alltid att jag hade samma plagg i min garderob. 

9. Sist och slutligen hoppas jag att ni bara har det bra! Njut lite extra av vardagen och gör sådana saker som gör er glada! ♥

Vi hörs igen om tre veckor!
Fototips-fredag: Ta bort kromatisk avvikelse

Då solen skiner är man oftast extra peppad på att fota fina bilder, eller åtminstone är det så för mig. I dagens fototips vill jag därför tipsa om något som för er ett steg närmare den där perfekta bilden, för då det är soligt och ljust ute tänker man kanske inte att det kan uppstå något som kallas färgblödningar. 

Vad är kromatisk avvikelse?

Färgblödningar, kromatisk avvikelse och kromatisk aberration är olika namn som betyder samma sak. Kromatisk avvikelse, som jag väljer att kalla det, uppstår där det finns stora färgskillnader (mörkt och ljust) i bilden, t.ex. mellan en överexponerad, ljus himmel och en mörk kvist. Mellan färgskillnaderna uppstår det en färgad kontur som oftast är röd eller grön nyans, men med hjälp av några klick i ett redigeringsprogram går färgkonturen lätt att ta bort. Jag har själv märkt att kromatisk avvikelse inte alltid uppstår på samma sätt, t.ex. mitt 100mm-objektiv bildar sällan kromatisk avvikelse, medan mitt 50mm-objektiv ofta gör det, så det kan också vara fast i objektivet man använder. 

Här har det bildats en grön kontur längs med gallret - något som inte syns så tydligt då den här bilden är utzoomad, men ifall man vill förstora den lönar de sig att ta bort den här kromatiska avvikelsen.

Här har vi ett till exempel, som jag tog här om dagen. Det bildas väldigt ofta färgkonturer längs med kvistar och träd, eftersom de ofta är mycket mörkare än bakgrunden. Där det finns stora färgskillnader i bilden, där kommer den kromatiska avvikelsen med högst sannolikhet att bildas. 

Ta bort kromatisk avvikelse

Det finns säkert flera redigeringsprogram som kan ta bort kromatisk avvikelse, men eftersom jag och många av er använder Lightroom så visar jag nu hur enkelt det går att tas bort med hjälp av Lightroom! 

Det behövs nämligen bara några klick! Då du har bilden i redigeringsläge är det bara att scrolla ner till Objektivkorrigeringar och där ser du fyra stycken spakar med färg (under Överstrålning). Det är dessa spakar du ska ändra på. De två första spakarna tar bort de lila nyanserna och de två sista spakarna tar bort de gröna nyanserna.

Det lönar sig att kolla vilken färg din kromatiska avvikelse har i bilden. Ibland behöver du bara ta bort en färg, men nångång kanske flera färger har dykt upp, så beroende på vilken färg din kromatiska avvikelse har drar du i just den färgens spakar. Genom att dra dem åt olika håll märker du snabbt skillnad!

Tips! Det lönar sig att zooma in ordentligt på bilden där den kromatiska avvikelsen finns, så att du med säkerhet ser att den försvinner då du drar i spakarna.

Enkelt va? Det här tar inte länge att göra och kan påverka resultatet väldigt mycket. Jag måste medge att jag inte alltid gör det på mina egna bilder, om jag t.ex. bara har tagit dem i bloggsyfte, men på alla mina kunders bilder tar jag givetvis bort den kromatiska avvikelsen. Jag borde ha det som en vana att göra det på alla bilder för det tar ju bara några sekunder.
Veckan hittills

Den här veckan har gått så fort på något vis. Imorgon är det ju helg igen! Vädermässigt är det här min favoritvecka hittills under det här året och när vädret är fint känner jag mig alltid så produktiv. Här är några glimtar från hur min vecka sett ut hittills!

Vi kan ju forstätta på samma spår och tala om vädret! Varje dag har jag gått minst en promenad bara för att vädret har varit så fint. Man vill ju inget annat än vistas utomhus nu! Hoppas vädret håller i sig, för visst vore det härligt om våren kom tidigt i år? 

Sol, åh härliga sol! Genom Kuppisparken har jag gått varje dag, antingen bara på en promenad eller till gymmet.

... För gymmet har jag besökt flitigt den här veckan - tre gånger redan! Allra mest tycker jag om att träna på morgonen, för då är det som lugnast där och morgonträning ger en bra start på dagen. En dag var jag också in till stan för att köpa en hatt att ta med mig på resan nästa vecka. Jag hittade lite mer än bara en hatt, men allt var på rea så det var tur.

Under veckan har jag varit sjukt pastasugen, så jag rörde ihop en avokadopasta som smakade himmelskt. Den består i princip bara av avokado, vitlök, basilika och vatten så det är jättelätt att göra den! 

Det som förgyllt min vardag lite extra den här veckan är dessa fina tulpaner som jag fick i söndags. Så härligt med fräscha blommor. Jag väntar så på att få börja plantera egna blommor då vi är hemma igen från resan. I sommar ska nämligen balkongen piffas upp med egenodlade blommor har jag bestämt! 

På samma gång som jag är inne i min pastaperiod så tycker jag också att avokado och citronvatten smakar lite extra gott just nu. Jag försöker hela tiden äta mer nyttigt och det första steget var att byta ut saft mot vatten. Annars är ju vatten sååå tråkigt att dricka, tycker jag, men med citron smakar det super!

Slutligen så har jag hunnit köpa det mest väsentliga inför resan. XXL hade 25% rabatt på allting i tisdags så jag passade på att köpa en väska och ett par nya skor. Tänk att det bara är en vecka tills vi sitter på flygplanet! Tiden går så fort, men det ska bli riktigt skönt att komma iväg, trots att vädret i Finland just nu är helt underbart.

Hoppas ni har haft en bra vecka! ♥Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället till ekonomie magister på Åbo Akademi och fotograferar och fikar mycket däremellan. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Jag tycker om att inspirera och därför delar jag också med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar