Fototips-fredag: Min redigeringsprocess

Är det något som jag inte har gått desto djupare in på är det vilka program jag använder mig av då jag redigerar bilder. Därför tänker jag idag berätta lite om hur min redigeringsprocess i de olika programmen ser ut - från att bilden importeras till datorn till att den publiceras här på bloggen. 


Två redigeringsprogram

Jag använder mig av två redigeringsprogram: Lightroom och Photoshop. Till en början använde jag mig av Camera Raw + Photoshop, men sedan några år tillbaka använder jag den här duon istället. Mycket bättre och två väldigt praktiska program alla borde använda, om man frågar mig.

Jag använder mig av en prenumeration från Adobe där både Lightroom och Photoshop ingår. För det betalar jag ca 12€/månad, vilket jag tycker är värt pengarna. Jag redigerar ändå bilder varje dag så summan känns riktigt lagom, tycker jag.

 
Lightroom

Det är här jag börjar. Jag börjar med att importera bilderna, lägger dem i rätt mappar och redigerar därefter. Lightroom fungerar med andra ord både som ett arkiv och som ett redigeringsprogram samtidigt - superduper! För mig som annars har ganska svårt för att ha ordning bland bilderna är det här ett väldigt bra program. 

Kort och gott gör jag följande i Lightroom:
♥ Importerar, arkiverar och ordnar bilderna
♥ Redigerar grundläggande (exponering, kontrast, färgbalans, färghantering...)

Därför rekommenderar jag Lightroom:
+ Du får ordning på dina bilder och kan lätt gå tillbaka till en bild du tog för t.ex. tre år sedan utan att hamna leta i flera timmar efter just den bilden.
+ Det är ett bra redigeringsprogram som är skapat av fotografer för fotografer, dvs. det är väldigt anpassat efter hur de flesta redigerar sina bilder = inga onödiga funktioner.
+ Du kan synkronisera Lightroom i datorn med en Lightroom-app i telefonen.
+ Det grundläggande går att redigera här och även en del redigering på detaljnivå kan göras = det som behövs för vanliga vardagsbilder.
+ Du kan redigera en bild och sedan synkronisera den redigeringen till alla andra bilder = mindre jobb och du sparar tid.
+ Det är lätt att exportera bilder i anpassad storlek, kvalitet och format.
+ Allt du behöver i ett program!
 

Photoshop

Idag använder jag Photoshop som ett komplementprogram till Lightroom. Ungefär 90% av redigering gör jag i Lightroom och de resterande 10% gör jag i Photoshop. Jag öppnar alltså den Lightroom-redigerade bilden i Photoshop. Det går lätt att koppla programmen så att man med ett par klick öppnar samma fil i nästa program. Photoshop använder jag då jag tycker att Lightrooms funktioner inte längre räcker till (vilket är sällan!) eller då jag vill webbanpassa min bild på bästa sätt. 

Kort och gott gör jag följande i Photoshop:
♥ Detaljredigering (kloning, övertoningar och mer specifik redigering där jag drar nytta av olika lager)
♥ Kurvor och selektiv färgändring är de verktyg jag använder mest för att göra slutgiltiga ljus- och kontrastljusteringar
♥ Anpassar en bild för bloggen, dvs. ändrar storlek, lägger på skärpa och sparar för webben

Därför rekommenderar jag Photoshop:
+ Du kan redigera på en mer detaljerad nivå, t.ex. porträttfoto där du vill göra hyn finare eller en bild där du vill klona bort en felplacerad sak. Det här kan också göras i Lightroom, men jag tycker resultatet blir bättre i Photoshop.
+ Du kan redigera mer specifikt med hjälp av t.ex. kurvor. Det finns en kurva i Lightroom också, men igen tycker jag att Photoshops kurva är bättre.
+ Det går lätt att göra collage eller två bilder bredvid varandra, ifall du t.ex. vill ha två stående bilder bredvid varandra. 
+ Det är lätt att spara en bild för bloggen eller annat internetbruk. Då förminskar du bara bilden till den rätta storleken, lägger på skärpa och sparar för webben i önskat format.
 
Originalbild → Redigerad i Lightroom → Redigerad i Lightroom + Photoshop (större bilder ovan om ni vill jämföra)

Vad använder ni för redigeringsprogram och hur ser er process ut? Det är alltid roligt att höra hur andra gör och hurdana redigeringssätt ni har! :)Petra Nordqvist

http://petras.fi

Detaljerat och givande inlägg, tack för de <3

Svar: Va bra! Hoppas du får nåt ut av det :)
Jarina

LR för 95% av all redigering nuförtiden. Fixar all grundredigering där och gillar de presets jag har där för att få till det lilla extra på vissa bilder. Älskar hur enkelt det är att exportera i olika storlekar och att vattenmärka bilderna. De som kräver extra redigering/detaljredigering far via PS. Där är det just kloning, friläggning och allt annat detaljarbete som jag använder ritplattan till. Men största delen av de egna bilderna blir klara i LR. Oftast är det jobbilder som far vidare till PS
Sen har jag också PSE jag använder för att redigera typ vardagsbilder som bara ska bloggas. PSE startar snabbast så därför blir det så ;)
Sen jobbar jag en hel del med tryckalster och då är det PS och indesign som är kombon. Datorn hatar mig ibland då jag har båda igång samtidigt...

Svar: Vad roligt att läsa! Jag redigerar mina bilder på ganska samma sätt som du trots allt! :) Jag har aldrig använt PSE utan endast LR och PS, men jag har hört mycket gott om PSE och skulle gärna testa det. Dock är min dator, så som din, ganska trög då flera program går samtidigt så jag tror det är bäst att jag håller mig till så få som möjligt... :)
Jarina

Jag skaffade också LR och PS förra året. Just nu använder jag i huvudsak PS men känner att jag borde fördjupa mig ännu mer i båda programmen för att få ut det mesta av dem.

Svar: Jo, det är ju två väldigt bra program! :)
Jarina

Namn:


E-mail (publiceras ej):


Hemsida/Blogg:

Jarina

Jag är en 25-åring bosatt i Åbo, ursprungligen från Hangö. Jag studerar internationell ekonomi, jobbar med marknadsföring och fotograferar en hel del. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Hoppas du trivs!

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar