Fina stunder

Nu är det dags för det sista inlägget i Petras take over vecka. Egentligen borde det här inlägget ha kommit upp redan igår, men tyvärr hann jag inte. Under hela veckan har alltså Petra bestämt rubriker på mina inlägg och jag måste säga att det har varit väldigt givande att få variation i sina inlägg. Jag hoppas vi kan göra om det nångång igen! Idag ville Petra att jag skulle göra ett vardagsinlägg med stillebensaktiga bilder, så här har ni några finare bilder från de senaste dagarna! 

Lägenheten är fylld med tulpaner och det är så fint! Tyvärr håller de på att vissna nu, men ett par dagar till ska de nog hålla. Tänk vad lite blommor kan pigga upp hemmet!

Under förra veckan fyllde jag som sagt år och förutom att fira det med några kompisar, så hann jag också fika två gånger. Ena gången på Fabbes ↑ och andra gången på Fontana. Fabbes blev tidigare utnämnt till Åbos bästa café och det är en välförtjänt utnämning tycker jag. Där finns alltid ett stort utbud, betjäningen är på svenska och priserna är studerandevänliga. 

På lördag var det dags för teater. Mommo och moffa bjöd mig och Markus på Kungens tal och vi fick oss många goda skratt under kvällen - en riktigt sevärd teater med andra ord! Efter det tog vi varsin drink på Old Bank före vi satt oss ner på Frans & Emilie för trerättersmiddag. En fin dag!

Igår, på söndag, fick vi besök av Hangö-familjen som hade med sig lite presenter. Jag fick bland annat två inredningstidningar, som inte bara är fotovänliga, utan också en väldigt bra present. Jag köper sällan tidningar själv eftersom de ofta är ganska dyra, så att få det som present är super! Jag avslutade sedan min helg med att äta upp resten av kakorna som jag bakade till min födelsedag och sedan var vi bjudna på middag hos en Markus bekant. Helgen avslutade en väldigt fin vecka, som jag kommer minnas länge. 

Nu har precis den nya veckan börjat och jag har många intressanta händelser den här veckan. Bland annat följande saker är inplanerade: en fotografering, Helsingfors-besök, bloggföreläsning, cafésamarbete och gästbesök i helgen. Mycket att stå i, men det blir en rolig och intressant vecka! 
Fototips-fredag: Fota fika

Nu är det dags för det tredje inlägget på Petras take over vecka. Idag hade hon bestämt att jag ska skriva ett fototips om hur jag fotar mat, men jag omformulerade det lite till hur jag fotar fika istället. Det känns som jag för behärskar fikafotografering tusen gånger bättre än matfotografering, så därav valet. 

Ni som läser min blogg vet att jag prioriterar fika framom mycket annat och därmed har det även blivit en och annan bild på kaffe och kakor under de senaste åren. Idag vill jag dela med mig av sådant jag brukar tänka på då jag fotar fika.
 

Vinklar

Först om främst finns det tre olika vinklar man kan jobba med. Ovan ser ni samma uppsättning tagen rakt framifrån, snett uppifrån och rakt uppifrån. Beroende på situationen och vilket perspektiv man är ute är alla sätt lika bra och det finns inget rätt eller fel när det gäller vinklar.

Några små tips gällande vinklar:
♥ Bilden blir spännande om du fotar med en stor bländare (värde kring f/1,4-2,5) och fokuserar på det "intressanta" i bilden.
♥ Testa olika perspektiv - vissa bilder blir bättre om de är tagna uppifrån medan andra blir bättre rakt framifrån. Allt beror på hur du väljer att placera grejerna i bilden.
♥ Testa olika avstånd. Gå närmare, gå längre bort. Blir bilden bättre om du har med allt eller om föremålen är "avklippta" (som på bilderna ovan där endast halva serveringsfatet och växten syns)?

 
Färggrant eller färglöst

När det gäller färger och redigering efteråt beror väldigt mycket på ljuset. Har ljuset varit bra då bilden tagits så blir min redigering troligtvis mer kontrastrik och färggrann, medan den blir mattare och färglösare om ljuset varit sämre. 

Några tips gällande färgredigering efteråt:
♥ Bilder tagna utomhus eller nära ett fönster inomhus har ofta bra ljus, vilket gör att jag brukar redigera dessa bilder ganska färggranna.
♥ Bilder tagna i dåligt ljus brukar jag däremot redigera lite mattare för att få bort den gula färgen som oftast bildas vid dåligt ljus.
♥ Jag använder kurvor för att göra bilden färggrannare och drar ner på mättnaden för att göra bilden färglösare.


Nära eller långt ifrån

Normalt sett tar jag alltid bilder både längre ifrån (för att få en helhelsbild) och närmare (för att få detaljbilder). Då man bloggar om bilder från ett cafébesök vill ingen se femton helhetsbilder, utan hellre en helhetsbild och en detaljbild för att få en större variation fastän objekten på bilden är desamma.

Några tips gällande olika perspektiv:
♥ Fota minst en helhetsbild där precis allting är med, dvs. inga halva tallrikar eller koppar, utan hellre med luft på alla sidor.
♥ Ta bild närmare, t.ex. så att fokus ligger på kaffekoppen eller på kakbiten. Här är det bra att fota med en stor bländare (värde kring f/1,4-2,5) för att det som är i fokus ska bli skarpt och det som inte är i fokus ska bli suddigt. 
♥ Variera avstånd och vinklar för att få en större variation på bilderna! Speciellt om du vill visa dem på bloggen är det bra med variation så att läsaren inte blir uttråkad av alltför många likadana bilder. 

Slutligen kan jag ännu säga att de objektiv jag använder då jag fotar fika är antingen 28mm eller 50mm. Oftast 50mm, eftersom jag gillar färgåtergivning bättre på det. De är båda bra brännvidder som gör att man kan få bra bilder både längre ifrån och närmare. Med det vill jag önska er goda och trevliga fika- och fotostunder! 
Tjugotre

Igår blev jag tjugotre! 

Jag hade kalas hela dagen kändes det som. Klockan ett fick jag besök av de första gästerna och firandet började med sång redan vid dörren. Jag hade bakat en chokladmoussetårta och morotskaka, som jag faktiskt blev riktigt nöjd med. Klockan sju gick de sista gästerna hem och då gick jag och Markus ut för att äta. Det blev en lång kalasdag, sist och slutligen! Tack till alla som grattat mig, sjungit sånger, hämtat fina blommor, köpt presenter och firat med mig. Det var en fin födelsedag. ♥Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället till ekonomie magister på Åbo Akademi och fotograferar och fikar mycket däremellan. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Jag tycker om att inspirera och därför delar jag också med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar