Fototips-fredag: Redigering med en färg

Jag tycker om att experimentera med redigering, speciellt då jag har lite extra tid över. Det här är ett tips som jag ganska nyligen börjat använda mig av, men jag vill ändå dela med mig av det för det här är ett väldigt enkelt sätt att få en lite annorlunda effekt på sina bilder.

Det är fråga om att redigera en bild på olika sätt med hjälp av en enda funktion i Photoshop - en färgfyllning. Här ser ni fyra bilder - en normalversion utan färgfyllning, en med rosa/lila färg, en med blå färg och en med vit färg. Man lägger helt enkelt på en färg över hela bilden och kan på så sätt åstadkomma en lite annorlunda effekt jämfört med då man redigerar "normalt".

Så här gör man! Man väljer Enfärgad-funktionen inne i Photoshop (Solid Color om ni har Photoshop på engelska) och sedan väljer man en färg som man tror skulle passa. Nu kommer hela bilden vara den färgen eftersom opaciteten är 100%. Dra istället ner opaciteten så att färgen bara blir som ett tunt lager ovanpå bilden. Sedan kan du i efterhand ändra färgen så att du får den färg som passar bäst!

Om man vill utmana sig själv lite mer kan man också prova att ändra blandningsläge, dvs. där som det nu står "Normal" i den lilla bilden ovan. Det ger också olika effekter som kan ge fint resultat!

Ett till bildexempel. Här har jag lagt på samma färger som i exemplet ovan. Vill man ha en varmare ton i bilden kan man använda sig av en varm röd-gul färg och tvärtom - vill man ha en kallare ton i bilden kan man använda sig av en kall blå-grön färg. Det gäller bara att prova sig fram! Ibland passar det här bättre på vissa bilder än andra, men det kan löna sig att testa ifall man tycker att bilden man tagit normalt sett ser platt eller tråkig ut.

Jag tror dock att det ser bättre ut om man har en serie med flera bilder som har samma färgfyllning istället för att ha en enstaka bild här och var! Då blir det ett enhetligt tema genom alla bilder! :)
De senaste dagarna

Jag har samlat på mig några bilder från idag och igår som jag tänkte visa upp här, så här har ni några händelser ur mina senaste 48 timmar i bildformat!

Jag har gjort en fotovänlig frukost i form av yoghurt, havregrynsmüsli, kiwi och kokoschips. De fina gula tulpanerna som jag fick av Sarah passade bra in på ett hörn. Vårblommor och vårfrukost passar mig fint nu.

Jag har gjort mina första odlingar nånsin och blir förvånad över hur snabbt de växer. Här har vi några prästkragar och astrar som om några veckor ska omskolas. Vi får hoppas att dom hålls i liv fram tills det och att dom sen slår ut i blom i slutet av sommaren. 

Jag har gjort om citatet på tavlan så att det är lite mer passande för säsongen. Det förra citatet var ett julcitat, så att ha det i slutet av mars kändes aningen opassande. Här har vi också min andra bukett med tulpaner! Även den hämtade Sarah med sig i tisdags då vi sågs. Det är så fint med blommor! 

Jag har gjort en avokadopasta med Cecilia. Den enklaste och godaste pastan jag vet! Vi la till lite fetaost och körsbärstomater för att det skulle bli ännu godare och oj vad vi njöt!

Jag har gått till Teaterbron här i Åbo för nu har de äntligen planterat de fina påskliljorna på bron! Hela bron är fylld av gula blommor och de piggar verkligen upp dagen! Idag blev det en promenad dit innan jag och Cecilia begav oss till gymmet. 

Slutligen har jag precis avslutat en fotografering med Sarah. Vi fota vid det här rosa huset (som inte ser så rosa ut här) och det blev riktigt bra bilder. Det är så roligt att fota människor nu och då! Bilderna är redan redigerade så ni kanske får se några bilder här redan nästa vecka! :) 

Det var några bilder från de senaste dygnen. Nu ska jag börja packa lite, för imorgon åker vi faktiskt iväg till Himos och är där ända till måndag! Det ska bli annorlunda, men väldigt skönt och roligt! 
Filippinerna: Bohol

Här kommer nu sista delen med resebilder från den senaste resan! Från Panglao Island åkte vi vidare till Bohol. Vi bodde på tre olika ställen på Bohol och det första stoppet var i Dimiao - ett ställe som inte alls är turistigt, utan mer lokalt.

Vi var här några nätter och gjorde mopedutflykter två av dagarna. Det vi besökte var olika vattenfall och fina naturområden. Här är det första vattenfallet med en lite flotte och en lian som man kunde svinga i. Lite coolt! Lägg Ingkomhan Falls på minnet ifall ni vill besöka ett vattenfall som hittills inte är känt bland turister!

Hotellet vi bodde på låg precis på stranden och hade två hängmattor uppsatta mellan träden. Att ligga i dem och lyssna på vågorna var avkopplande om något!

Här är ett annat vattenfall vi besökte då vi var i Dimiao. Det här är det kändaste vattenfallet i trakten och heter Pahangog Twin Falls. Det var verkligen fint med det klarblåa vattnet!

Sen förflyttade vi oss ganska fort till nästa ställe på Bohol som heter Loboc. Här bodde vi på två olika hotell. Det ena hotellet hade varken internet eller luftkonditionering så jag vet inte om jag ska kalla det chockartat eller charmigt - kanske både ock. Här ovan är i alla fall en bild på vårt andra hotell i Loboc och det var definitivt det finaste hotellet på hela resan! 

Den dagliga frukosten på hotellet. Färsk frukt, några toasts och fejk apelsinsaft, nam...

Även från Loboc gjorde vi en dagsutflykt. Vi hyrde en privat chaufför som tog oss runt till ställen vi ville besöka under en dag.

Vi började med att köra genom Manmade Forest som är en väldigt stor skog med mahognyträd. Den här skogen är planterad av en enda man för många, många år sen eftersom mannen ville ha mer skugga i det annars varma klimatet. Dock blev det motsatt effekt, eftersom det nu är varmare inne i skogen än utanför. Stackars man... Allt jobb gjorde han i onödan.

Vi besökte också en park med tarsiers, eller spökdjur som de så fint heter på svenska. De här djuren är lika små som en knytnäve och de rör sig bara en gång per dygn, så ifall de precis flyttat sig till en ny plats sitter de där de kommande tjugofyra timmarna. Låter ju lite enformigt, men de verkade må bra och trivas i alla fall. Och visst är de söta? 

Vår lilla utflykt fortsatte norrut på ön och vi besökte två hängande broar. Det var lite skrämmande att gå över de svajande broarna, men en trevlig upplevelse i alla fall!

Innan vi vände om igen för att åka hemåt besökte vi Chocolate Hills. Det fanns kullar så långt ögat kunde nå och orsaken till varför de kallas Chocolate Hills är för att kullarna under torrperioden blir bruna och påminner därmed om choklad. Dock vet man än idag inte exakt hur kullarna har uppstått, så det är ju lite intressant.

Efter det började vår tid på Filippinerna vara över. De sista timmarna försökte vi njuta så gott vi kunde genom att simma i poolen och njuta av vädret (läs: njuta av solen som aldrig visade sig). Trots att resan var fin och lyckad på alla sätt och vis fanns det nog inget bättre just där och då än att veta att vi var påväg hem igen. Borta bra men hemma bäst, så kommer det alltid vara.

Det vi gillade mest med Bohol:
♥ Vi fick se det "riktiga" Filippinerna, inte bara turistorter
♥ Gott om fina sevärdheter
♥ Så härliga lokala människor, speciellt alla söta barn som sprang efter oss

Det vi gillade minst med Bohol:
♥ Inte så många fina stränder, mest bara stenar

Det blir allt svårare att lista upp bra och dåliga saker, tycker jag. Allt beror ju på vilken synvinkel man ser det från och vad man jämför med. Överlag så var Filippinerna ganska mittemellan bra tycker jag. Jämför jag med t.ex. Gran Canaria skulle jag definitivt rekommendera Filippinerna både för upplevelsens och naturens skull, men jämför jag med Indonesien skulle jag välja det alla dagar i veckan.

Som sagt, allt beror på vad man vill få ut av resan och vad man jämför stället med, men överlag skulle jag nog rekommendera Filippinerna som resmål! Det är ett fint ställe, med mycket fin natur, fina stränder (om man besöker rätt ställen), bra prisnivå och varmt väder. Sen finns det ju så många ögrupper i Filippinerna, så det är svårt att dra hela landet över en och samma kam, men att åka dit bjuder nog på en hel massa upplevelser i alla fall kan jag lova! 

Har någon av er besökt Filippinerna och vad tyckte ni i så fall? Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället till ekonomie magister på Åbo Akademi och fotograferar och fikar mycket däremellan. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Jag tycker om att inspirera och därför delar jag också med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar