Fototips-fredag: Bättre telefonbilder

Telefonernas inbyggda kameror blir allt bättre och det blir allt vanligare att man fotar bilder med telefonen istället för kameran. Det här gäller även mig själv har jag märkt. Därför tänker jag idag tipsa om några saker som kan vara bra att tänka på ifall man vill ta ännu bättre telefonbilder!


Se till att linsen är ren
 
Det här är det allra, allra bästa tipset jag har att komma med idag och därför nämner jag det även allra först. En telefon vidrör ju i saker hela tiden - din hand, din ficka eller din väska. Det här innebär att linsen väldigt lätt blir smutsig och därför krävs det att man ständigt rengör linsen. Jag putsar linsen varenda går före jag tar en bild (antingen med en microfiberduk eller med min tröja), dvs. flera gånger per dag. Skillnaden på en bild tagen med en smutsig lins och en ren lins är enorm kan jag lova!

Rengör linsen ofta för att få bästa resultat!

 
Zooma inte, utan använd kameran som den är
 
En telefonkameras zoom fungerar inte på samma sätt som då man t.ex. zoomar med ett objektiv på systemkameran. Zoomar man mycket med telefonen får bilden sämre kvalitet, så ifall du upplever att något är långt borta kan du istället gå närmare det du fotar istället för att zooma. 
 
Det som tryter när man zoomar mycket är kvaliteten. Ju mer du zoomar desto sämre kvalitet får bilden, så undvik därför zoom så långt det går.
 

Utnyttja kamerans alla funktioner

Alla telefonkamerar är unika och vissa telefoner har egna funktioner som det lönar sig att ta en närmare titt på. Min telefon har en funktion som kallas "porträttläge", vilket gör att bakgrunden blir suddig då man använder det läget. Andra funktioner kan t.ex. vara HDR, panorama eller liknande.

Två bilder tagna med min telefonkameras porträttläge, där man får en känsla av ett kort skärpedjup då bakgrunden är ur fokus. 


Fokusera på en sak
 
Eftersom en telefonbild ofta har ganska långt skärpedjup (om man inte använder porträttläget) så kommer allt i bilden mer eller mindre att vara i fokus. Försök därför att det finns ett huvudsakligt objekt som ögat fastnar på, så att bilden inte blir allt för stökigt. 

Minimalistiskt med endast få element som ögat kan dras till. Fokus på endast en sak gör mycket för en telefonbild. 
 

Använd naturligt ljus
 
Undvik att använda telefonens inbyggda blixt, eftersom den troligtvis inte kommer ge ett fint och naturligt resultat. Använd istället det naturliga, befintliga ljuset och utnyttja det så långt det går. Är det för mörkt - överväg då om det överhuvudtaget lönar sig att ta en bild med telefonen.

Naturligt ljus är det bästa ljuset. ♥
 

Utnyttja vinklar och komposition
 
En bild tagen med systemkamera kan se bra ut från en vinkel, men om du tar en bild med telefonen från samma vinkel kan den ibland bli lite tråkig. Speciellt då man har ett väldigt långt skärpedjup i bilden. Jag har märkt att bilder tagna uppifrån är riktigt intressanta att se på, eftersom en sådan bild ofta ser bra ut även med ett långt skärpedjup. Annars är komposition också ett väldigt viktigt element för att en bild ska vara intressant, så se till att komponera på ett intressant, annorlunda eller oförutsägbart sätt för att väcka intresse.

Bild tagen uppifrån och bild tagen rakt framifrån. På båda bilderna har jag komponerat med hjälp av former, linjer och färger för att bilden ska bli mer intressant. 
 
Det var allt för den här gången! Jag hade faktiskt tänkt göra en uppföljning på det här med att ta bilder med telefonen och då tänkte jag att jag skulle kunna lägga fokus på olika redigeringsappar och hur jag redigerar mina telefonbilder. Hur låter det? :) 
Café Qwensel

På fredag förra veckan mötte jag upp Sarah för att ta en kopp kaffe på ett café. Jag hade spanat in olika platser och bestämt att det är dags för ett besök till Café Qwensel den här gången. Caféet är nämligen bara öppet sommartid så man måste ju passa på nu då det öppnat för säsongen. Vi tog en varsin kakbit, lite dricka och satte oss på innergården i den underbara solen. 

Kaffet serverades ur en fin kanna i koppar med guldkant. Det kändes riktigt nostalgiskt och idylliskt att sitta på det där gamla, mysiga caféet. Café Qwensel ligger förövrigt helt intill ån i Åbo, men innergården gör att den högljudda omgivningen stängs ut. Det var väldigt skönt att sitta där i lugnet och njuta av de urgoda bakverken.

Jag tog nämligen en kladdig, väldigt kladdig, kladdkaka med tillhörande grädde bara för att jag hade ett sådant otroligt chokladsug. Till det en kopp kaffe, för vad är väl bättre än kaffe och choklad kombinerat. Sarah tog en lite somrigare variant med rabarbersaft och britatårta. Allting var verkligen utsökt så jag ger stället högsta betyg. Med andra ord kan jag alltså varmt rekommendera stället! 
Det blev sommar

Dag efter dag rullar förbi. Dagar blir veckor och plötsligt har jag samlat på mig en hel del bilder i telefonen igen. Det är inte lika många bilder den här gången, men det är en hel del somriga och härliga bilder som jag gärna delar med mig av.

För exakt en vecka sedan, på tisdag förra veckan, tog jag en långpromenad runt ån i Åbo eftersom vädret för första gången på länge var vårigt och fint. De rosa träden vid ån hade börjat blomma, så det var min första destination, och när man inte har kameran med sig fungerar telefonkameran nästan lika bra. Efter fotograferandet fortsatte jag promenera i två timmar ovetande om att resten av veckan skulle bli lika varm och härlig.

Jag har under den gångna veckan hunnit köpa mig mitt allra första off-shoulder plagg. Jag hade två kandidater men den vita fick följa med hem den här gången. Efter lite shopping har jag också hunnit med en lunch vid ån tillsammans med Sandra. Vi åt Tintås salladslunch och kunde sitta utomhus för första gången i år. ♥

En dag då jag gick över torget såg jag de här fina hortensiorna - alla i olika nyanser. I framtiden vill jag ha en såhär fin blomma på balkongen, det har jag bestämt. Torget kryllar förövrigt nu av en massa blom- och grönsaksförsäljare. Skulle jag vara mer i Åbo skulle jag definitivt handla oftare på torget, för det känns ju bra att stöda lokala småföretagare, men nu är jag i Åbo ganska sällan när jag börjat jobba i Hangö.

På fredag bloggade jag om det vackra vädret och berättade att jag besökte Café Qwensel tillsammans med Sarah. Det var verkligen ett bra avslut på veckan och jag fick dessutom min första solbränna. Imorgon kommer det upp ett inlägg med mer bilder från caféet, så håll utkik då! 

De här kläderna trivs jag i lite extra nu. Eller i alla fall under förra veckan då vädret var på topp nästan varenda dag. Nu har det blivit lite svalare igen, så nu blir det inte så mycket barbent om inte solen råkar kika fram såklart. Annars så har jag jobbat hela helgen och fått se på ett blått, stilla hav i många timmar. Jag klagar inte på utsikten, för bättre får man nog leta efter. Nu börjar säsongen komma igång och därmed väntar en hel vecka med jobb här i Hangö igen.Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället till ekonomie magister på Åbo Akademi och fotograferar och fikar mycket däremellan. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Jag tycker om att inspirera och därför delar jag också med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar