Fototips-fredag: Bättre telefonbilder

Telefonernas inbyggda kameror blir allt bättre och det blir allt vanligare att man fotar bilder med telefonen istället för kameran. Det här gäller även mig själv har jag märkt. Därför tänker jag idag tipsa om några saker som kan vara bra att tänka på ifall man vill ta ännu bättre telefonbilder!


Se till att linsen är ren
 
Det här är det allra, allra bästa tipset jag har att komma med idag och därför nämner jag det även allra först. En telefon vidrör ju i saker hela tiden - din hand, din ficka eller din väska. Det här innebär att linsen väldigt lätt blir smutsig och därför krävs det att man ständigt rengör linsen. Jag putsar linsen varenda går före jag tar en bild (antingen med en microfiberduk eller med min tröja), dvs. flera gånger per dag. Skillnaden på en bild tagen med en smutsig lins och en ren lins är enorm kan jag lova!

Rengör linsen ofta för att få bästa resultat!

 
Zooma inte, utan använd kameran som den är
 
En telefonkameras zoom fungerar inte på samma sätt som då man t.ex. zoomar med ett objektiv på systemkameran. Zoomar man mycket med telefonen får bilden sämre kvalitet, så ifall du upplever att något är långt borta kan du istället gå närmare det du fotar istället för att zooma. 
 
Det som tryter när man zoomar mycket är kvaliteten. Ju mer du zoomar desto sämre kvalitet får bilden, så undvik därför zoom så långt det går.
 

Utnyttja kamerans alla funktioner

Alla telefonkamerar är unika och vissa telefoner har egna funktioner som det lönar sig att ta en närmare titt på. Min telefon har en funktion som kallas "porträttläge", vilket gör att bakgrunden blir suddig då man använder det läget. Andra funktioner kan t.ex. vara HDR, panorama eller liknande.

Två bilder tagna med min telefonkameras porträttläge, där man får en känsla av ett kort skärpedjup då bakgrunden är ur fokus. 


Fokusera på en sak
 
Eftersom en telefonbild ofta har ganska långt skärpedjup (om man inte använder porträttläget) så kommer allt i bilden mer eller mindre att vara i fokus. Försök därför att det finns ett huvudsakligt objekt som ögat fastnar på, så att bilden inte blir allt för stökigt. 

Minimalistiskt med endast få element som ögat kan dras till. Fokus på endast en sak gör mycket för en telefonbild. 
 

Använd naturligt ljus
 
Undvik att använda telefonens inbyggda blixt, eftersom den troligtvis inte kommer ge ett fint och naturligt resultat. Använd istället det naturliga, befintliga ljuset och utnyttja det så långt det går. Är det för mörkt - överväg då om det överhuvudtaget lönar sig att ta en bild med telefonen.

Naturligt ljus är det bästa ljuset. ♥
 

Utnyttja vinklar och komposition
 
En bild tagen med systemkamera kan se bra ut från en vinkel, men om du tar en bild med telefonen från samma vinkel kan den ibland bli lite tråkig. Speciellt då man har ett väldigt långt skärpedjup i bilden. Jag har märkt att bilder tagna uppifrån är riktigt intressanta att se på, eftersom en sådan bild ofta ser bra ut även med ett långt skärpedjup. Annars är komposition också ett väldigt viktigt element för att en bild ska vara intressant, så se till att komponera på ett intressant, annorlunda eller oförutsägbart sätt för att väcka intresse.

Bild tagen uppifrån och bild tagen rakt framifrån. På båda bilderna har jag komponerat med hjälp av former, linjer och färger för att bilden ska bli mer intressant. 
 
Det var allt för den här gången! Jag hade faktiskt tänkt göra en uppföljning på det här med att ta bilder med telefonen och då tänkte jag att jag skulle kunna lägga fokus på olika redigeringsappar och hur jag redigerar mina telefonbilder. Hur låter det? :) Så himla bra tips! Har Iphone ett proträttläge eller är det någon annan telefon? Har aldrig tänkt på det, haha!

Svar: Tack snälla! Jag vet inte vilka alla telefoner som har porträttläge, men min telefon har det i alla fall och det är en iPhone 7 plus :) Troligtvis är det bara de allra nyaste modellerna som har det här läget.
Jarina

Tack! :) Har inte tänkt på att porträttläget har kortare skärpedjup. Får lov att utforska min telefonkamera lite noggrannare. :)

Svar: Det var så lite! Egentligen är det ju "fake" skärpedjup, eftersom det är mer som en effekt, men ibland kan det se riktigt naturligt ut ändå! :)
Jarina

Det här är mitt absoluta favoritinlägg i Fototips fredag so far, jättebra inlägg Jarina! <3 :D

Svar: Men oj, va snällt! :D Tack snälla!
Jarina

Superbra tips! :)

Svar: Tack snälla, vad roligt att höra! :)
Jarina

Dina fototips-fredag inlägg är superbra! Tycker bilder är himla viktigt på en blogg men är själv lat när det kommer till att ta fram kameran.

Annars alltid lika lustigt då jag "hittar" personer som är finlandssvenska, studerar OCH bor i Åbo men som jag aldrig träffat, känns som att alla borde känna alla :)

Svar: Tack snälla, vad glad jag blir! Ja, kanske Åbo är en såpass stor stad ändå att man inte känner alla fastän det ibland känns så. Speciellt finlandssvenskar :)
Jarina

Ett tips till, skaffa en telefon med bra kamera, haha! Jag köpte senast en telefon jag fått höra och läsa har bra kamera, herrejiiises jag fotar INGET med den! Den är heeelt värdelös! Vilket tyvärr gör att jag ju såklart inte uppdaterar instagram och andra sociala kanaler så ofta som jag skulle önska -.- Så nästa telefon då ska jag nog inte kompromissa på priset utan betala så jag får en suverän kamera!

Fantastiska tips som vanligt från din sida! :D

Svar: Ojnej vad jobbigt! Vad är det för telefon? De flesta telefoner borde ju ha någolunda bra kameror nuförtiden tycker man :o men jo, bra poäng, ibland kan en riktigt dålig kamera faktiskt vara riktigt usel på att ta bilder :/
Jarina

Jättebra tips! Bra att du nämnde hdr också, tycker att den funktionen kan få bilderna att se bättre ut i vissa lägen. Personligen så använder jag bara telefonkameran när jag måste och när jag rekar fotoplatser, sen kommer jag tillbaka till den platsen med systemkameran hehe. :)

Svar: Tack så mycket! För mig blir det en hel del vardagsbilder och då jag inte alltid orkar släpa med mig systemkameran är telefonkameran bättre än inget :D
Jarina

Namn:


E-mail (publiceras ej):


Hemsida/Blogg:

Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället till ekonomie magister på Åbo Akademi och fotograferar och fikar mycket däremellan. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Jag tycker om att inspirera och därför delar jag också med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar