Ett lite juligare Åbo

I helgen var det julstämning i hela Åbo. Hela lördagen var det program på olika håll och vi försökte pricka in några punkter att delta i. Vi började med den traditionella julmarknaden på Gamla stortorget, som nu ordnas varje helg fram till jul. Att gå på den är verkligen ett bra sätt att kicka igång julen på. 

Vi fortsatte genom Åbos äldsta gata och tittade in i de små lokalerna som var fyllda med hantverk, bakverk och annat julrelaterat. Fastän vi inte köpte nånting själva var det ändå roligt att bara gå omkring där för stämningens skull.

Efter en runda på stan gick vi förbi domkyrkan där granen skulle tändas. Vi och halva Åbo samlades nog där för att få vara med om tändningen. Det sjöngs julsånger och prick klockan 16, då kyrkklockorna slog, började lamporna i granen att lysa. Så fint! Nu kan man gå förbi domkyrkan och varje gång känna den där julstämningen, trots att vädret inte alls är vinrigt utan snarare regnigt och ruskigt. 
Nominerad till ett pris

En morgon när jag vaknade såg jag att det hade trillat in ett mejl i min inkorg. Jag tänkte inte desto mer på det, men öppnade det ändå i vanlig ordning bara för att se vad som kan tänkas stå i det. Det sista jag förväntade mig var dock det som faktiskt stod där. "Grattis, du har blivit nominerad i kategorin Årets fotoblogg i blogg.se-priset 2017." Min första tanke var: VA?! Visst hade jag ju läst om att det skulle ordnas ett blogg.se-pris och jag hade till och med nominerat mina favoriter, men aldrig aldrig aldrig att jag ens tänkte tanken att just JAG skulle bli nominerad?! Skulle jag ha tänkt så, så skulle jag ju såklart marknadsfört det lite mer men nu sa jag inget åt någon. Så om jag vad chockad och överraskad? Ja. 

Galan 2016. Bild tagen av Chevelle.

Det är ju faktiskt ett år sedan Galan 2016 ordnades då jag vann pris för svenskfinlands bästa fotoblogg. Det priset ser jag som min största prestation hittills och att få chansen att vinna ett liknande pris igen... Ja, jag kan inte annat än känna mig tacksam. Tack snälla ni som alla nominerat mig, det är så snällt! ♥

» Vill ni rösta på mig så gör ni det HÄR. «

Samtidigt vill jag flika in att också rösta på Daniela ↓ till årets blivande stjärnskott. Vi är ju trots allt två finlandssvenskar som är nominerade! ♥

 
Fototips-fredag: Balans i bilderna

Idag tipsar jag om något som är en stor del av hur en bild komponeras och det viktigaste att tänka på för att få en bra balans i bilden man tar. En bra balans får man då bilden är rätt komponerad och jag hoppas att det här inlägget ger er insikt i hur några sekunders tänkande kan förändra en bild.

Balans sker på två olika sätt:
 
1. Bilden är komponerad så att det finns tomrum runt alla kanter och det finns ett klart och tydligt föremål som drar fokus till sig. Finns det flera föremål i bilden kan det lätt bli obalans då ögat inte vet vad det ska fokusera på i bilden.

2. Bilden är komponerad så att det finns fler avskärningar. Skär man av ett föremål på ena sidan av bilden lönar det sig att också göra det på andra sidor av bilden. 

Här visar jag genom bildexempel:

Den första bilden är i obalans, eftersom ögat inte vet vad det ska fokusera på. Det finns två koppar som är i fokus, vilket är en bra grund, men sedan finns där också en bordskant genom ena kaffekoppen och en tallrik till höger i bilden vilket gör att fokus inte ligger där som det är meningen att den ska ligga. Det blir helt enkelt för mycket för ögat att fokusera på. 

Den andra bilden har däremot en bättre balans eftersom här inte finns lika mycket som stör fokuset. Skärpan ligger på kaffekoppen vi vill att ögat ska fokusera på och samtidigt är de övriga kaffekopparna i bilden beskurna så att inte allt för mycket fokus ska hamna på dem. 

Vart vill jag komma?
Jo, fyll ut bilden i kanterna (som bildexempel två ovan) och var inte rädda för att skära av halva föremål, i det här fallet kaffekoppar, om fokus ändå inte ska ligga på dem. 

Samma gäller följande bildexempel. Den första är en bra överblicksbild, men i den kommer det med allt för mycket oväsentligt. Istället tar jag ett halv steg närmare och fotar endast det som är väsentligt (bild två). Nedan finns en lite djupare inblick. 

Som ni ser så bildas det en obalans då bilden nertills är avklippt. Antingen borde jag ha lämnat mer tomrum nertills så att hela föremålet skulle synas eller så borde ja ha klippt av bilden ännu mer, eftersom det nu drar allt för mycket fokus. Klipper jag av mer borde jag också klippa av någon annan stans för att få balansen i bilden. Den andra problemet är att det finns för mycket föremål som drar fokus till sig, t.ex. ljuslyktan till höger eller silvergranarna till vänster.

Problemet löst! Jag går närmare, klipper bort en del av stjärnorna och samtidigt också granen till höger för att få balans. Dessutom lämnar jag bort de onödiga föremålen ur bilden och därmed bildas en bra helhet och ögat vet vad det ska fokusera på.

Slutsats: Balans bildas då man fyller ut hela bilden i kanterna. Var inte rädda för att skära av något och speciellt i den här typen av bilder är det bra att ha med så lite tomrum som möjligt för att bilden ska bli intressant. 

P.S. Ifall din bild inte är i balans kan du pröva att bara beskära den lite. Det kan i bästa fall hjälpa ifall du i stundens hetta inte tänkt på balans då du tog bilden.Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället till ekonomie magister på Åbo Akademi och fotograferar och fikar mycket däremellan. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Jag tycker om att inspirera och därför delar jag också med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar