Fototips-fredag: Balans i bilderna

Idag tipsar jag om något som är en stor del av hur en bild komponeras och det viktigaste att tänka på för att få en bra balans i bilden man tar. En bra balans får man då bilden är rätt komponerad och jag hoppas att det här inlägget ger er insikt i hur några sekunders tänkande kan förändra en bild.

Balans sker på två olika sätt:
 
1. Bilden är komponerad så att det finns tomrum runt alla kanter och det finns ett klart och tydligt föremål som drar fokus till sig. Finns det flera föremål i bilden kan det lätt bli obalans då ögat inte vet vad det ska fokusera på i bilden.

2. Bilden är komponerad så att det finns fler avskärningar. Skär man av ett föremål på ena sidan av bilden lönar det sig att också göra det på andra sidor av bilden. 

Här visar jag genom bildexempel:

Den första bilden är i obalans, eftersom ögat inte vet vad det ska fokusera på. Det finns två koppar som är i fokus, vilket är en bra grund, men sedan finns där också en bordskant genom ena kaffekoppen och en tallrik till höger i bilden vilket gör att fokus inte ligger där som det är meningen att den ska ligga. Det blir helt enkelt för mycket för ögat att fokusera på. 

Den andra bilden har däremot en bättre balans eftersom här inte finns lika mycket som stör fokuset. Skärpan ligger på kaffekoppen vi vill att ögat ska fokusera på och samtidigt är de övriga kaffekopparna i bilden beskurna så att inte allt för mycket fokus ska hamna på dem. 

Vart vill jag komma?
Jo, fyll ut bilden i kanterna (som bildexempel två ovan) och var inte rädda för att skära av halva föremål, i det här fallet kaffekoppar, om fokus ändå inte ska ligga på dem. 

Samma gäller följande bildexempel. Den första är en bra överblicksbild, men i den kommer det med allt för mycket oväsentligt. Istället tar jag ett halv steg närmare och fotar endast det som är väsentligt (bild två). Nedan finns en lite djupare inblick. 

Som ni ser så bildas det en obalans då bilden nertills är avklippt. Antingen borde jag ha lämnat mer tomrum nertills så att hela föremålet skulle synas eller så borde ja ha klippt av bilden ännu mer, eftersom det nu drar allt för mycket fokus. Klipper jag av mer borde jag också klippa av någon annan stans för att få balansen i bilden. Den andra problemet är att det finns för mycket föremål som drar fokus till sig, t.ex. ljuslyktan till höger eller silvergranarna till vänster.

Problemet löst! Jag går närmare, klipper bort en del av stjärnorna och samtidigt också granen till höger för att få balans. Dessutom lämnar jag bort de onödiga föremålen ur bilden och därmed bildas en bra helhet och ögat vet vad det ska fokusera på.

Slutsats: Balans bildas då man fyller ut hela bilden i kanterna. Var inte rädda för att skära av något och speciellt i den här typen av bilder är det bra att ha med så lite tomrum som möjligt för att bilden ska bli intressant. 

P.S. Ifall din bild inte är i balans kan du pröva att bara beskära den lite. Det kan i bästa fall hjälpa ifall du i stundens hetta inte tänkt på balans då du tog bilden.
Bloggträff i Tiirikkala

Igår kväll var vi ett gäng bloggare som träffades på Tiirikkala samtidigt som snön återigen trillade ner från himlen. Vi fick ihopsamlat ett litet, trevligt bloggäng på sex personer sammanlagt och där satt vi sedan och pratade om allt som bloggare kan tänkas prata om. Det som är roligt är att man varje gång ser nya ansikten på de här träffarna, så det är riktigt roligt att lära känna alla! Det finns ju trots allt en hel del bloggare här i Åbo, fastän det inte alltid verkar så. 
 
Här har vi Amira, Cecilia, Sofia, Victoria och Ida. Plus jag bakom kameran. En riktigt lyckad träff måste jag säga! Hoppas vi skulle hinna med en ännu innan året tar slut. 
Förra helgen

Som ni kanske såg i mitt inlägg för några dagar sedan så tillbringade jag förra helgen på Rosala - mitt favoritställe vare sig det är sommar eller inte. Jag hade lust att fixa några bilder som jag tog med kameran också, så här får ni se lite ögonblick från förra helgen.

Havet som skymtar bakom de kala träden, då vet man att man är i skärgården. Det var ett så vackert sken då solen trängde sig igenom de tunna molnen vid horisonten. Ett höstigt, lite blåsigt, men alldeles underbart Rosala.

Skogspromenader med Josefin, Julius och tystnaden. Så härligt att kunna välja om man vill gå i skogen eller om man hellre tar en promenad ner till havet. Vilka kontraster! Två helt olika världar men ändå så lika. 

Vårt helgprojekt bestod av husbygge. Eller bygge och bygge, snarare grundlig renovering av allt annat förutom ytterväggarna. Först ut var golvet i ena rummet, så den här helgen skyfflade vi sand och kärrade in betong för att gjuta golvet. Det blir så roligt att se resultatet sen! 

Och där har vi havet. Gårdarna som går ända ner till havet och fortsätter med en brygga ut till båthuset - det är inte många som har lyckan att få uppleva så fina platser. Visst är det fint nu, men då måste jag nog säga att jag längtar lite extra efter sommaren för att få uppleva den här platsens fulla potential. Eller varför inte vintern, då isen lagt sig och man kan bege sig ut på långpromenader på isen. Får se om det blir en tillräckligt kall vinter för att få uppleva det i år. Jarina Leskinen

Jag är en 23-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Har precis fått min examen i företagsekonomi och är nu företagare inom foto och design. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag som består av mycket kaffe, vänner och foto. Bloggens fokus ligger på bilderna och jag delar även gärna med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Foto
Porträtt
Studenter
Kärlek
Bröllop
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

Personligt
Jag själv
Vardag
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor
   Arkiv

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar