Fototips-fredag: Fem saker många gör fel

Det får bli fototips varannan fredag från och med nu så att jag hinner förbereda mig riktigt ordentligt! Idag kommer ett inlägg med fem saker som jag märkt att många gör, som man kanske borde undvika att göra för att få bästa tänkbara resultat. Om ni gör något av detta - känn er inte dåliga. Jag vill ju bara ge min syn på saker och ting och förhoppningsvis lära ut något så att flera kan utvecklas och bli bättre fotografer.


1. Beskär bilderna

Beskär inte bilderna så radikalt, snälla. Om ni inte medvetet vill ha en bild som försämras kvalitetsmässigt. Nu menar jag inte att skärpan nödvändigtvis kommer bli dålig bara för att man beskär en bild, nej. Det som händer är att en bild är dimensionerad på ett bra sätt i originalbilden och går man sedan och beskär bilden kommer dimensionerna kännas annorlunda. Det är svårt att förklara, men om ni ser på bilderna ovan så ser ni att då jag beskar bilden finns liksom ingen bakgrundsoskärpa med, för att bilden togs på ett så mycket längre avstånd. Om man istället går närmare det man fotar behöver man sedan inte beskära bilden i efterhand. Och det är ju klart att kvaliteten tryter om man beskär en bild väldigt radikalt. Originalet är bäst helt enkelt.
 
 
2. Använder högt ISO mitt på dagen

Ibland undrar jag om man medvetet väljer att fota med högt ISO eller om man helt enkelt inte är medveten om följderna. Jag har både läst om och själv upplevt personer som använder höga ISO-tal då de fotar utomhus mitt på dagen. Med högt ISO menar jag tal som 800, 1600 och ännu högre. Ja, det är ju sant att man med ett högre ISO kan ha en snabbare slutartid, men är man verkligen rädd för att bilden ska bli oskarp om man har en långsammare slutartid? Högt ISO ger nämligen bilden mycket sämre kvalitet! I regel använder jag mig av ISO 100-250 då jag fotar på dagen, beroende på om det sol eller moln. Jag behöver inte en snabbare slutartid än 1/100s för jag fotar inte rörelse på det viset, så jag kan garantera att min bild blir skarp och till och med 1/100s fryser rörelse riktigt bra i värsta fall. Kolla bara på bilden ovan som är tagen med 1/100s! Så skippa högt ISO utomhus och lita på att bilden blir skarp nog ändå, för man vill ju inte ha en brusig bild.
 
3. Tar bild bara en väg

Jag tog de flesta porträttbilder i vertikalt läge (stående), medan jag oftast tog vardagsbilder i horisontellt läge (liggande) märkte jag tidigare. Nuförtiden har jag insett att det är bra att variera, för beroende på ändamål kanske en stående bild passar bättre än en liggande, eller tvärtom. Därför har jag så gott som varje bild i minst en stående variant och en liggande, för att vara säker på att den ska passa in i t.ex. mitt blogginlägg eller Instagramflöde senare. Så vänd på kameran ibland, resultatet kan både förvåna och vara behövande! 
 

4. Komponerar dåligt

Det här har jag varit inne på flera gånger - hur man ska tänka då man skapar bilden. Komposition är a och o när det gäller slutresultatet och ibland måste man tänka en extra gång förrän man tar bilden. Försök att få bilden intressant för ögat, det är tumregeln. Att bara ta en bild rakt framifrån utan att ha förgrund eller bakgrund i åtanke, ger sällan ett bra resultat. Att ställa det som ska stå i fokus i mitten av bilden kan också leda till att bilden inte blir som man vill. 

Här är några inlägg jag gjort tidigare om komposition:
Intressantare vardagsbilder
Fota fika
Komponera porträtt med tomrum
 

5. Tänker att "en bra kamera ger en bra bild"

En bra kamera ger inte en bra bild! Förutsättningarna för att ta en bra bild är givetvis större om man har en bättre kamera, men bara för att man bra kamera betyder det inte att bilden blir perfekt genast. Många kanske blir förvånade när de uppgraderar sin kamera och tänker "oj, jag behöver inte ens lära mig eller läsa på för den här kameran tar tusen gånger bättre bilder än min förra". Jo, så kanske det är. Men varför inte utnyttja kameran till sin fulla potential då? Är det någon idé att ha en fullformatskamera om man ändå fotar med automatläge eller är det någon idé att fota om man inte förstår sig på hälften av kamerans funktioner? Det tar en tid innan man vänjer sig med sin kamera och jag kan med handen på hjärtat säga att mina första bilder med min nuvarande kamera såg för jäkliga ut. Tänka sig att samma kamera och samma objektiv idag skapar så mycket bättre bilder, bara för att jag som fotograf utvecklats och lärt mig mer saker. Så lär er om er kamera, utnyttja alla funktioner och tänk inte att bilderna kommer bli lika bra som "hon den därs" bilder bara för att hon har samma kamera som du. Det handlar inte om kameran, det handlar om fotografen. 

Jag känner att det blev ganska mycket text idag, men det är svårt att förklara sådana här saker kortfattat. Hoppas ni fick lite nya insikter igen! Finns det kanske någon som vågar medge sig ha gjort något av detta? :) Ååh så bra inlägg Jarre! :)

Svar: Taaaack <3
Jarina

Åh den sista blir jag såå irriterad på! Då jag funderar på hur jag ska få till en bra bild och någon utbrister "men du har ju så bra kamera, det blir völ bra hur som helst". Som om all kunskap ligger i kameran. Eller då någon lånar min kamera och blir irriterad på att bilderna hen tar inte blir lika bra som då jag tar dom? Hallåå? :D

Svar: Jamen precis! Kan tänka mig att de flesta som har en bättre kamera irriterar sig på det här, för det går ju faktiskt inte alltid att ta en perfekt bild trots att förutsättningarna är bra :) Speciellt om man inte kan hantera kameran.
Jarina

Ida-Marie Jungell

http://idajungell.com/

Oh så sant, många gånger har jag tänkt på varför bilderna blir sämre men glömmer helt bort detta! Bra tips :)

Svar: Va bra att du tycker det och tack! :) Bara roligt att kunna dela med sig av tips och samtidigt hjälpa andra att få finare bilder :*
Jarina

Per Damsberg

http://graman.blogg.se

Det händer allt för ofta att, när jag skall välja inställning, så är motivet borta. Därför fotar jag oftast med automatinställning. Jag tycker att bilderna blir bra - med lite "hjälp".

Svar: Precis, det är ju upp till var och en att fota hur de vill. Auto kan ge precis lika bra bilder som manuella inställningar, beroende på tillfälle såklart! Speciellt när det är brådskande lönar det sig definitivt att använda auto, för annars kanske man missar allt, som du säger.
Jarina

Riktigt bra inlägg! :)

Svar: Tusen tack, vad kul att det upskattas! :)
Jarina

Vilket bra inlägg. Tack för tipsen. :-)

Svar: Tack snälla, vad glad jag blir! :)
Jarina

så bra tips :D

Svar: Tack så mycket! :)
Jarina

Så sjukt bra tips!

Svar: Tack så mycket! :)
Jarina

Bra tips! Håller med dig om att man ska lära sig sin kamera för att kunna utnyttja den till sin fulla potential.

Svar: Tack! Vad roligt att du håller med! :)
Jarina

Superbra tips, tack!

Svar: Tack själv! :)
Jarina

Vilket BRA inlägg!

Svar: Tusen tack, vad glad jag blir! :)
Jarina

Bra tips!

Svar: Tusen tack! :)
Jarina

Namn:


E-mail (publiceras ej):


Hemsida/Blogg:

Jarina Leskinen

Jag är en 25-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället ekonomi, jobbar med marknadsföring och fotograferar en hel del. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Hoppas du trivs!

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar