Fototips-fredag: Hur jag redigerar telefonbilder

I dagens fototips tänker jag berätta för er hur jag redigerar mina telefonbilder. I ett års tid har jag nu flitigt tagit bilder med telefonen så gott som dagligen, vilket också innebär att jag har en viss metod för att redigera de bilderna. Förhoppningsvis får ni lite inspiration till att pröva själva! 

Först och främst, var jag redigerar. Jag redigerar i en enda app och den heter VSCO. Det är en gratis app som jag använt mig av så länge jag har ägt en smarttelefon tror jag. Appen har olika filter, men också helt vanliga funktioner som exponering, kontrast och skärpa. Jag visar några före- och efter-bilder så får ni helt enkelt se skillnaden.

Här har jag använt mig av mitt favoritfilter A6, som jag använder på 90% av alla bilder i VSCO. Det här filtret ljusar upp bilden och lägger på ganska mycket klarhet och kontrast, vilket ger en bra effekt tycker jag. Ofta brukar jag ljusa upp bilden lite grann efter själva filtret också ifall bilden är mörk, vilket ni ser att jag gjort lite här (Exposure +2).

Här använde jag igen samma filter A6 samtidigt som jag igen ville ljusa upp bilden lite extra eftersom den var så mörk från början. Sedan la jag också på lite mer kontrast och klarhet. Jag har ingen metod för hur mycket exponering, kontrast eller annat jag lägger på utan jag brukar helt enkelt se hur mycket som är lagom. Som ni kanske märker så drar A6-filtret också ner lite på mättnaden, något som jag tycker är bra då man redigerar telefonbilder eftersom de annars kan vara lite gula i tonen. 

De mest utmanande bilderna att redigera är soliga bilder, eftersom det inte riktigt går att få tillbaka det vita, utfrätta på samma sätt som då man tar en bild med kameran. Här har jag använt mig av ett annat filter, C1, som gav en rosa ton som passade den här bilden. Sedan la jag också på lite exponering och kontrast, samt drog högdagrarna (highlights) till max för att få tillbaka så mycket som möjligt av de utfrätta färgerna.

I den här bilden var ljuset redan såpass bra att jag i princip bara använde mig av favoritfiltret A6. Lite exponering la jag på, men annars var det en väldigt enkel bild att redigera den här gången. 

Visst blir det ganska stor skillnad på bilderna? Det bästa är ju att det tar så kort tid att redigera också när det finns färdiga filter. Man behöver liksom inte leka meden massa olika funktioner för att få till det rätta ljuset eller de rätta färgerna, utan man väljer ett filter så är bilden i princip klar. Det finns en massa gratisfilter att ladda ner i appen, men sedan finns det också sådana som man kan betala en slant för. Jag har aldrig betalat för något filter, utan alltid använt mig av de som är gratis och de tycker jag att har funkat bra! :)

Hur redigerar ni era telefonbilder? Använder ni samma app eller någon annan? Joanna-livet med Aspergers syndrom och Bipolär sjukdom typ 2

http://www.joannahalvardsson.se

Bra tips

Svar: Tack ska du ha! :)
Jarina

Amanda Jona [FOTOGRAF]

http://amandajona.se

Kul att få se! Jag använder Afterlight till mina telefonbilder :)

Svar: Tack! Ja, det verkar också vara en bra app! :)
Jarina

Kanske jag skulle ge VSCO en ny chans, tycker hela appen var lite krånglig så jag gav upp i någon skede, men det skulle ju vara roligt att få samma redigering på alla bilder sådär lätt. Just nu använder jag mig av lightroom för telefonen och afterlight :)

Svar: Jo VSCO är verkligen bäst, tycker jag! Jag har också Lightroom, men VSCO känns lättare och snabbare just för att där finns de där färdiga filtren :)
Jarina

Tack för tipsen, jag brukar göra liknande fast i photoshop :D

Svar: Vad kul! :) Jo, det går ju lätt att göra samma effekt i Photoshop.
Jarina

Snyggt! Har testat VSCO, men tyckte inte om den. Men kanske jag skall prova igen. Letar efter något nytt då de tagit bort filtret "bleknat" från iPhones nu..

Svar: Tack! Jag gillade inte VSCO tidigare, men jag tycker den har blivit så mycket bättre nu! Verkligen värt ett försök :) Annars finns det ju andra appar och program också som passar dig ifall du inte gillar VSCO.
Jarina

Åh, älskade vsco!! Så enkelt och så fina filter. Har varit i en A-period vad gäller filter förut, men nu har jag gått över till HB-filtren. Håller med dig att vsco är så enkelt, istället för att krångla med att lägga in bilder i datorn och sedan in i photoshop eller lightroom. :)

Svar: Ja verkligen! Jag är också i en A-period nu, men som du säger så håller jag också mer och mer på att gå över till HB-filtren för de är ju helt fantastiska! Haha, om man kan tycka så om filter :)
Jarina

Namn:


E-mail (publiceras ej):


Hemsida/Blogg:

Jarina Leskinen

Jag är en 25-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället ekonomi, jobbar med marknadsföring och fotograferar en hel del. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Hoppas du trivs!

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar