Roadtrip: Tyskland

Efter några dagar i Sverige och Danmark var det dags för oss att bocka av ännu ett land. Denna gång Tyskland. Tyskland är ett land jag aldrig varit i tidigare så det var riktigt intressant att för första gången besöka det landet.

Vi körde flera timmar efter att vi passerat gränsen i Danmark och kom fram sent på kvällen till en stad som heter Oldenburg. Vi checkade in på ett hotell, som turligt nog låg nära centrum. Kvällen bestod därmed av en rundvandring i det mysiga lilla centrumet och sedan avslutades dagen med en drick och lite tysk mat på en restaurang.
 
Vi körde ner från Danmark in i Tyskland så att vi passerade Flensburg, Hamburg och Bremen. På hemvägen tog vi en lite annan rutt för att inte behöva köra genom hela Danmark igen, utan då tog vi en färja från Puttgarden (Tyskland) till Rødby (Danmark) som tog mindre än en timme.

Våra stopp i Tyskland på ditvägen (röd): Oldenburg
Våra stopp i Tyskland på hemvägen (orange): Bremen - Lübeck

Vi stannade inte på så många ställen, som ni ser, utan vi körde ganska långa sträckor istället varje dag. Det gick fort att köra som tur, eftersom det var autobahn hela tiden då vi körde. Det enda som harmade oss lite under det här resan var att färjan från Tyskland till Danmark kostade oss mer än 100€ trots att sträckan var löjligt kort. Vi har ju försökt få det här till en så billig resa som möjligt, men med den här färjekostnaden och brokostnaderna i Danmark steg resans pris ganska mycket. Hur som helst har det ju gett oss fina minnen så några engångskostnader ska nog inte störa oss resten av livet.

Efter en natt i Oldenburg hade vi ännu hela förmiddagen tid att gå i stan. Eftersom det var mörkt föregående kväll passade det bra att ta alla bilder då på dagen. Det regnade lite, så staden var troligtvis extra lugn på grund av det.

Vi gick längs med den långa gågatan och vek av ibland för att gå längs med alla smala gränder. Många hus var så fint dekorerade med blommor, något som man inte ser allt för ofta här hemma.

Sedan åkte vi vidare till Holland, men det blir ett skilt inlägg om det. Nu fortsätter vi därför med hemvägen genom Tyskland. 

Förutom att stanna i Bremen för att shoppa lite blev Lübeck vårt huvudsakliga stopp på hemvägen. Vi stannade här en natt och fick njuta av ett fint väder den kvällen vi var där. Det rinner en å genom staden som gjorde allt så mycket finare. Lübeck påminner faktiskt väldigt mycket om Åbo med sina uteserveringar längs ån, så det kändes ganska givet att man skulle tycka om den staden. 

Vi åt en av de godaste vegetariska hamburgarna nånsin och fick dessutom varsin drink på köpet. Inte illa, inte illa. 

Vi stannade till utanför Holstentor, en port som under medeltiden fungerade som stadens stadsport. När man gick igenom den såg man staden på andra sidan, så det kändes verkligen som en port in till staden fastän den idag bara fungerar för fotgängare. 

Sedan var det dags att köra norrut till Puttgarden, som ligger ungefär en timme från Lübeck. Därifrån tog vi färjan över till Danmark och vår hemresa genom Danmark och Sverige kunde börja. 

I nästa reseinlägg kommer bilder från vår resas sista stopp - Holland! 
Fototips-fredag: Naturlig och snabb redigering

Fototips-fredag säsong två kör igång! Mitt första tips kommer handla om hur jag snabbt och enkelt redigerar en bild så att den blir ljus, men ändå mjuk och naturlig i färgerna. Det här är något som jag på senare tid börjat använda mig av mer och mer, så därför känns det bra att dela med mig av ett snabbt och enkelt tips.

Här har ni min bild före och efter redigeringen. Min redigering består endast av fyra redigeringsfunktioner: exponering, kontrast, högdagrar och skuggor. Före jag upptäckte högdagrar-skuggor funktionen använde jag mig i huvudsak endast av exponering och kontrast när jag redigerade bilder. Men nu ska jag berätta varför jag inte enbart använder de längre.

Så här ser det nämligen ut då jag ökat på exponeringen och kontrasten. Ser ni hur det vita är vitt och det mörka är mörkt? Ibland tycker jag det kan vara fint med stora kontraster i en bild, men i och med att min stil är mer ljus och mjuk nu för tiden så tycker jag inte om ifall det är allt för mörka eller allt för ljusa kontraster.

Efter exponeringen och kontrasten drar jag därför ner högdagrar (det vita) och upp skuggor (det mörka) för att få fram mer detaljer i det som annars är vitt eller svart och då blir slutresultatet såhär. Inga mörka kontraster i vattnet eller runt båtarna och inga utfrätta moln eller byggnader. 

Orsaken till varför jag använder dessa redigeringsfunktioner:
Exponering för att öka ljusstyrkan i bilden.
Kontrast för att förstärka färgerna och intensiteten.
Högdagrar för att dra ner på det som är allt för vitt och utfrätt.
Skuggor för att minska på det som är allt för mörkt. 

Så här ser det ut i redigeringsprogrammet. Normalt ökar jag alltid exponeringen och kontrasten på varje bild jag tar, mängd beroende på hur bilden såg ut från första början. Men sen ser ni också hur jag gör med högdagrar och skuggor. Ibland drar jag dem ända ner i botten och ibland bara en bit beroende på bilden. Enkelt va?

Det andra bildexemplet. Här ser man inte skillnaden på samma sätt eftersom bilden var ganska bra exponerad från början, men jag tycker efter-bilden har mycket mer "liv" i sig och tilltalar mig på ett helt annat sätt. Resultatet blir naturligt och man får snabbt och enkelt till det.
 
Extra tips:
♥ Det bästa av allt är ju att det inte bara är mitt redigeringsprogram Lightroom som man kan göra såhär i, utan de allra flesta program har funktioner där man kan ändra exponering, kontrast, högdagrar och skuggor. Till och med redigeringsappar i telefonen! 
♥ Det är en stor fördel om man fotar i RAW-format eftersom all information om det som är utfrätt eller det som är mörkt lagras i bildfilen. Det gör det inte i en jpg-fil och därför blir resultatet inte detsamma som det blir med en RAW-fil, men det är definitivt värt att testa oberoende filformat! 
Sarah

På måndagen hade jag och Sarah bestämt en fotografering - en sista fotografering innan hon nu flyttar utomlands. Så sorgligt att hon lämnar oss här, men hon kommer nog ha det så bra dit hon flyttar! Här kommer nu några favoriter från vår fotografering och den här första bilden är min favorit nummer ett från den dagen. 

Vi hittade verkligen en jättebra plats att fota på. Jag hade varit och letat efter fotoplatser tidigare och trots att jag gått förbi den här byggnaden flera gånger så har jag inte tänkt på att det skulle vara en bra plats före nu, så jag tvingade med Sarah hit. Bra var ju det, för bilderna blev riktigt bra! 

Vårt sällskap som också hängde med oss! Ida och Cecilia kom med som sällskap och fotografer. Ida filmade en video och Cecilia tog behind the scenes bilder. Så roligt att ha sällskap med! Allt blir liksom lite extra roligt då, speciellt med de här. ♥

En sista bild fotad på samma plats, men vi vände oss 180 grader från väggen och fick till ett magiskt motljus. Det är ju de här höstdagarna som är de allra bästa att fota på, innan alla löv ramlat ner och då solen ännu skiner vackert bakom träden. Jag får dock börja leta efter nya modeller nu då Sarah åker iväg, så att jag inte blir helt utan porträttfotograferingar resten av året. Men förhoppningsvis blir det inga problem med den saken. Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället till ekonomie magister på Åbo Akademi och fotograferar och fikar mycket däremellan. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Jag tycker om att inspirera och därför delar jag också med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar