Julkalender 23.12 - Vinn en fotografering eller en redigeringskurs

När du nya bilder på dig vill ha
Men inte vet vem som dem ska ta
Eller då du vill lära dig att redigera bilden du tar
Men inte kunskap har
Då är denna tävling för dig
Nu kan du vinna lite nödvändigheter av mig

Tolv luckor senare har nu kommit fram till den sista luckan för denna fotojulkalender. Eftersom jag har tipsat om så mycket gällande fotografering och redigering nu på vintern, passar det väl bra att jag avslutar det hela med en tävling. Så denna tävling kommer vara i samarbete med mig själv. Det du kan vinna är:

♥ En porträttfotografering
eller
♥ En kort kurs i redigering med Lightroom

Är du i behov av nya bilder till ditt CV? Behöver du flera bilder till din blogg eller Instagram? Vill du börja redigera med Lightroom, men vet inte hur du ska börja? Då är den här tävlingen för dig. Jag utgår ifrån Åbo, men kommer även under nästa års lopp att åka till både Helsingfors och Österbotten, så vem som helst har med andra ord möjlighet att delta. Till Åbo får man såklart också komma om man skulle vinna. 🤗

Vill du vara med och tävla?
♥ Kommentera vad du helst skulle vilja vinna och varför
♥ Lämna även din e-postadress
♥ Tävlingen avslutas den 2 januari kl. 23.59

Lycka till och tack för all respons på årets fotojulkalender, det har varit roligt. 💕
Julkalender 21.12 - Det viktigaste för foto på vintern

Nästsista luckan vi idag får se
Dagarna till julafton är nu bara tre 
Idag ska vi lära oss om kamera och foto under denna vintriga tid
Något som borde tänkas på av varje individ

Det är redan dags för den nästsista luckan i min julkalender. Eftersom tiden håller på att rinna ut vill jag därför idag tipsa om något som är väldigt viktigt just den här årstiden. Det handlar om små saker du ska tänka på då du fotar på vintern och saker du helst ska undvika att göra. Här har ni mina tips!


♥ Utsätt inte kameran för stora temperaturskillnander
Att gå från varmt till kallt är inte lika farligt, men då du har fotat ute i minusgrader och sedan tar in kameran till värmen finns det lite saker som kan vara bra att tänka på. Det bildas nämligen kondens i kameran om den utsätts för allt för snabba temperaturskillnader, tänk er mig med glasögon som alltid immar då jag kommer in. På samma sätt händer det i en kamera, förutom att kondensen inte går att ta bort, eftersom den är inne i kameran. Det kan i värsta fall förstöra kameran.
Lösning: Låt kameran ligga kvar i väskan när du kommer in, så att den långsamt tinas upp. Minneskortet kan du såklart ta ut om du vill överföra bilderna genast.

♥ Klä dig varmt
Det värsta som finns är nog att frysa på vintern. Antingen blir fötterna kalla för att man har fotat för länge på ett och samma ställe, eller så blir fingrarna det. Jag är personen som helst fotar med fingervantar, vilket är det tunnaste vi har på vintern. Därför är det viktigt att ha lager med sig, speciellt om man har planerat att fota länge.

♥ Ta med extra batteri
Det är såklart givet att du laddar kameran (eller telefonen) före du går ut i vinterkylan, men har du ett extra batteri: ta med det också. Batteriet dör fort när det är kallt och man vill ju inte att det dör mitt i den mest perfekta fotostunden. 

♥ Tänk på inställningarna
Här och här har jag skrivit några tips för att fota i snö. Det handlar om att överexponera bilden då du fotar, få med så mycket som möjligt av solen i bilden och fota i RAW-format. Någon som följer dessa tips? 🤗

♥ Fota olika typer av bilder
Vintern är den tiden på året då de flesta bilderna blir fina. Du får fina porträtt med vackra bakgrunder, du kan fota fina närbilder, det finns vackra snöfyllda vinterlandskap som blir fina. Dessutom är det mycket ljusare då det finns snö på marken, vilket betyder att det även inomhus blir lättare att fota. Passa på att fota sådant som du kanske normalt inte fotar, för det kan bli riktigt fina bilder.

Det är mina bästa vintertips! Har ni några tips ni vill dela med er av, kör! Alltid roligt att få en bredare bild av hur andra ser på saker och ting. 
Det sista från vardagen före jul

Ojoj, det är bara fyra dagar kvar till jul nu. Det bästa av allt är att jag är helt redo för den, så välkommen julen. Det är igen ett tag sedan jag visade några vanliga vardagsbilder, så här är några från den senaste veckan. Jag har faktiskt inte hunnit ta så mycket bilder, men nu kring julhelgen blir det nog mer på den fronten.

Här i veckan fick Markus sitt betyg från skolan, så jag köpte lite bulla och glass för att fira det lite grann i alla fall. Han är själv ingen firare som person, medan jag är den som gärna dukar fram då jag tycker det är bra att fira framgång. 😊

Efter den sista fysiska skoldagen på måndag gick jag tillsammans med Petra, Hannele och Anni till Kuori för att äta deras falafellunch. Jag har varit där ett par gånger tidigare och det är alltid lika gott! Däremot tycker jag falafel är något som man inte kan äta allt för ofta, för det är en smak i alla fall jag snabbt tröttnar på trots att jag gillar den mycket när det väl gäller.

En kväll här i veckan gick jag hem till Cecilia för att baka pepparkaksmums, typ som mockarutor fast med julsmaker istället. Det blev jättegott tillsammans med glögg! Däremot såg jag inte ut som på bilden den kvällen. (Snarare iklädd velourset från topp till tå, hehe...) Bilden är nämligen från förra lördagens bloggjulfest. Dock tog jag exakt EN selfie före jag gick iväg, så om jag ser lite ledsen ut får jag skylla på det. Vem är jag ens som bara tar en bild på mig själv? Brukar man inte ta cirka trettio stycken i hopp om att en är lyckad? Nå, jag är väl inte en van selfie-fotograf bara. 

I söndags kom några Hangö-bekanta på besök, så jag och Marie gick på kaffe med dem till Café Carré. Det var mina föredetta arbetskollegor från caféet i Hangö som kom på besök till Åbo och de båda är konditorer till yrket, så vi var såklart tvungna att välja ett ställe med goda kakor. Det lyckades vi med, som tur. 😍

Idag har jag besiktat bilen och därefter köpt mina sista julklappar. Nu är de inslagna och färdiga för avfärd till Hangö på söndag. Det blir ingen sista-minuten-stress med julklappar, så det är jätteskönt. Och som sagt, jag är så redo för julen nu. Snön har kommit och den kommer stanna ändå till jul, vilket är det enda jag önskat. Det kommer bli en så fin jul i år. 💕Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället till ekonomie magister på Åbo Akademi och fotograferar och fikar mycket däremellan. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Jag tycker om att inspirera och därför delar jag också med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar