Min fotoutveckling - 2008 till 2018

Idag vill jag visa för er vilken fotoutveckling jag gjort om man jämför hur jag fotar idag med hur jag fotade för tio år sedan. Det var nämligen för ungefär tio år sedan som mitt fotointresse väcktes och jag kan lova er att det har hänt en hel del! Här får ni nu hänga med på en liten fotoresa tio år tillbaka i tiden.  
 
2008-2009 - Mina första år 
 
Det var nångång under 2008 (evetuellt något år tidigare) som jag fattade intresse för fotografering. 2008 och 2009 var åren då jag gick ner på huk på marken för att fota varje grässtrå. Det var också åren då jag upptäckte att min digitalkamera hade en macrofunktion som gjorde att man kunde fota närbilder. Jag tog bild av frost, insekter och inte så otippat: mina egna ögon. Fanns det ens någon som inte en massa close-up bilder på sina egna ögon? 

Här är tre bilder som jag tycker beskriver mina första år ganska bra.
 
1. Tigerbilden - det här är en bild jag är nöjd med än idag just för att det är den första bilden jag verkligen kände en wow-känsla med.
2. Fyrverkeribilden - den representerar mina första steg i fotovärlden då jag försökte mig på professionella bilder utan att lyckas.
3. Frostbilden - den beskriver tydligt vad mitt arkiv från de här åren till nittio procent består av: närbilder av helt onödiga saker. 

Här ser ni ännu mer närbilder på allt och inget. Det här plus charmiga outfitbilder var precis vad min blogg bestod av under de här åren. Jag hade inte heller insett att det fanns något som hette bildredigering här ännu.


2010-2011 - Då allting överexponerades
 
2010 började jag året med min allra första egna systemkamera och jag lovar er att jag gick loco. Allt, och då menar jag ALLT, skulle fotas. Jag minns att jag tog bild på varenda detalj i mitt rum - allt från väckarklockans sekundvisare till någon prick på tapeten. Allt. Det här var också året då jag insåg att man kan redigera bilder och att man, tyvärr nog, kan lägga på så mycket ljus och kontrast på bilderna att de ser helt vansinniga ut. Ja, ni ser ju själva här.

Här är fyra ganska typiska bilder från den här tiden. Ser ni någon gemensam nämnare bland alla bilder? Japp, kontrast deluxe. Och ja, jag fotade en massa outfitbilder på mig själv för jag drömde ju om att bli modebloggare.  

Under de här åren tog jag också bild på vattendroppar ungefär varannan dag. Det var ju en trend då, det minns jag. När jag kom hem från skolan riggade jag upp en massa skålar i diskhon, ställde upp stativet och zoomade in med objektivet så mycket det gick. Blixt skulle man såklart också använda, annars blev det inte bra. Bredvid vattendroppsbilderna ser ni också en bild som jag hade som header under de här åren på min blogg. Jag minns att jag älskade bilderna mot den där graffitiväggen så mycket! 

Mot slutet av 2011 började jag ändå inse att allt inte behöver vara överdrivet ljust och kontrastfyllt. Jag blev mer medveten om att en kamera faktiskt har manuella inställningar och började använda de halvmanuella lägena. Det resulterade bl.a. i bilden ovan och det här är ändå en bild jag är nöjd med och som jag lika bra skulle ha kunnat ta idag.


2012 - Då jag började fota manuellt

Det här året övergick jag inte bara till att fota helt manuellt, utan jag uppdaterade också min kamerautrustning rejält. Jag sa hejdå till min 1000D och hej till min fullformatare 5D mark II. Möjligheterna blev plötsligt mycket större och jag började allt mer fokusera på att fota människor.

Den sommaren tvingade jag ofta med Josefin till skogen för att fota. Hon tog bilder på mig och jag tog bilder på henne. Även motljus var en grej jag upptäckte här och jag höll alltid koll på vilken tid det var bäst motljus på kvällarna. Jag började se bilder på ett helt annat sätt och bilderna blev så mycket bättre än tidigare. 

Under det här året gjorde jag också en studio i vårt garage. Jag tog bilder på en kompis och de här silhuettbilderna var vi så nöjda med! Vi visste inte hur man skulle ställa ljuset för att det skulle bli en silhuett, men när vi till slut listade ut det tog vi säkert tusen bilder. Lite kreativa måste jag ändå säga att vi var.

År 2012 var definitivt det år jag själv såg att min största utveckling skedde. Det var en hel del provas fram och tillbaka för att lära sig hur allting fungerade, men till sist lyckades jag lägga rätt inställningar, komponera bra och redigera på ett naturligt sätt.


2013 - Då jag hittade min stil

I och med att jag nu hade fotat manuellt i ungefär ett år började jag känna mig allt mer självsäker. Jag kunde ta emot mina första fotouppdrag och jag kände att jag hade hittat mig själv - både som person och fotograf.

När jag tittar tillbaka på bilder från tidigare år förstår jag inte hur jag har tänkt. Jag hade ingen stil överhuvudtaget. 2013 började jag förstå mig mer på det här med stil när det gäller kläder & mode och jag tror att det också har ett samband med hur jag började se på min stil inom fotografering.

Jag kan definitivt säga att jag hittade min stil här. Jag tog bilder jag tyckte om och blev nöjd med, som de här bilderna. Även om jag kanske skulle komponera just de här bilderna på ett lite annat sätt idag och redigera dem lite ljusare så är det här ändå bilder som beskriver min stil bra.

Jag fick fota många vänner och älskade det. En del fotograferingar var jag inte alltid så nöjd med, men ju längre tiden gick desto bättre blev jag. Jag analyserade mer vad jag gjorde fel och lärde mig mer om ljus - vad jag ska tänka på, hur jag ska fota beroende på ljuset och på vilket sätt jag ska komponera för att få en bra bild. 2013 var definitivt året då jag lärde mig hur ljuset fungerar och året då jag hittade min stil.


2014 - Då jag blev osäker på redigeringen

Efter att ha hittat en bra stil blev jag allt mer osäker på vilken typ av redigering jag gillade. Jag kände mig inte säker inom redigering, eftersom jag nyligen börjat använda mig av ett nytt redigeringsprogram (Lightroom). Så igen en gång blev det här ett år fyllt med provningar inom redigering för att förhoppningsvis kunna hitta min stil.


Jag fotade mycket porträtt på Sarah och föredrog oftast en ljus redigering på mina porträttbilder. När det gäller porträtt så var jag väldigt säker på hur jag ville att mina bilder skulle se ut. Det var främst vardagsbilder och landskapbilder som jag var lite osäker på.

Här är en överblick över året. Som ni ser så är det en del ljusa bilder, men också några som är lite dova och mörkare i färgerna. Jag hade svårt att bestämma mig för vad jag gillade redigeringsmässigt, men annars kändes 2014 som ett bra och stabilt fotoår.


2015 - Då alla pusselbitar föll på plats
 
Här nånstans, ganska tidigt på året, började jag inse att jag ljus och kontrast är min grej. Jag började även föra in mer färger i mina bilder och det är en stil jag känner att är väldigt mycket "jag".

Jag tog de här bilderna på Sarah som fortfarande är mina favoritporträtt. Allt var perfekt den dagen och det här är så mycket min stil som det bara går att bli. Än idag. 
 

Ljusa nyanser, ganska mycket kontrast och mer färger än tidigare. Det hämtade 2015 med sig. 


2016-idag - Mina senaste år

2016 var året då jag fotade som allra mest porträtt och även året då jag fotade många fina bröllop. 2017 var ett mer stillastående år då jag fotade mycket mer ur min vardag. Trots lite olika typer av fotograferingar har ändå min stil inte förändrats. Inte märkvärdigt i alla fall. Jag har idag väldigt samma stil som jag hade för två-tre år sedan och det är en stil jag tror att jag kommer ha med mig föralltid. 

Jag har under åren provat olika stilar men alltid kommit fram till att den här stilen jag har nu är den stilen som känns mest naturlig för mig. Och visst är det ju en naturlig stil. Jag strävar till att få ett naturligt resultat trots att bilderna kanske är lite överexponerade eller har lite mer kontrast än vanligt, men det är så min stil är. Naturlig, med en liten Jarina-touch. 

Vill ni se fler bilder från åren är det bara att titta i mitt arkiv här på bloggen!

Vad tycker ni om min fotoutveckling - visst har det skett lite under åren?Sophie

Åh det här inlägget <3 kommer ju ihåg dehär bilderna från högstadie/gymnasietiden. Så mycket kärlek till dej alltså <33333 (känner mig så 2018 med mina <3 hjärtan haha)

Svar: Haha! Jag funderade faktiskt om jag borde lägga upp dom där bilderna vi tog då du spela fiol. 😂 Men jag lät bli... Too cringe (för att nu kompa dina icke-2018 hjärtan med ett mer 2018-ord). 😄 Puss på dig! ❤️

Jarina

Va kul inlägg jarre! o alltså macrobilderna, been there, done that haha :D

Svar: Haha, jepp! 😅👋🏻 Man måst ju prova på allt så att man lär sig hehe...
Jarina

Så roligt inlägg! :)

Svar: Tack, vad roligt att höra! 😊
Jarina

Va intressant men på samma gång roligt inlägg! Kändes jätte nostalgiskt när jag har följt dig ända sen början, så jag känd igen alla bilder och kommer ihåg dom dä tiderna. Vattenbilder hittar man från mitt arkiv också, haha :D

Svar: Vad roligt! Jo, vissa saker har ju som tur förändrats med åren. 😂 Nu vågade jag inte ens visa dom mest pinsamma bilderna, så alla bilder här är ju sådana som är helt okej. Men eftersom du har följt mina andra bloggar så vet du säkert hurdana awkward blogginlägg jag ibland publicera. 😅
Jarina

Så roligt att se fotoutvecklingen så här, år för år! :D Jag tror bestämt att jag tänker apa efter din bloggidé och göra ett likadant inlägg jag också. Vattendroppsbilder och macrobilder överlag finns det minsann gott om i mitt arkiv också, haha. Vilken nostalgi!

Svar: Ja, visst är det roligt att se! Gör ett inlägg du med, kommer bli roligt att läsa det. 😊
Jarina

Johanna Fåglund - Fotograf & Makeup-artist

http://stargirlphoto.blogg.se/

Så roligt att se din utveckling! Jag har också fotat i 10 år i år och har börjat planera en liten serie av inlägg från då till nu. Är så kul att se tillbaka och se att det faktiskt har hänt en del :p

Svar: Tack! Ja, det är ju så kul att se tillbaka hur man fotade förr. 😄
Jarina

Det här var ett roligt inlägg att läsa!

Svar: Tack, vad roligt att höra! 😍
Jarina

Så roligt att läsa din foto-resa! Det inspirerar till att fortsätta lära sig! Jag har själv bestämt mig för att verkligen löra mig förstå ljus! Älskar verkligen fotografering och vill också gå framåt!:)

Svar: Tack snälla! Vad roligt att det inspirerar dig. 😍 Lycka till med ditt fotograferande! Det gäller bara att öva så börjar man se fotandet på ett annat sätt till sist. 😊✨
Jarina

SandraEmilia- Fashion, Business, Lifestyle

http://sandraemilia.com/

Wow, vilken resa du gjort och alltså jaa, din stil idag är amazing! Såå inspirerande bilder som gör en så glada!

Svar: Tack snälla Sandra, vad glad jag blir! ❤️
Jarina

Namn:


E-mail (publiceras ej):


Hemsida/Blogg:

Jarina Leskinen

Jag är en 25-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället ekonomi, jobbar med marknadsföring och fotograferar en hel del. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Hoppas du trivs!

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar