Gdansk, Polen - dag 1

I mitt senaste inlägg skrev jag att jag skulle på en resa och nu är den resan redan gjord. Ni som följer mig på Instagram (@jjarina) vet redan vart jag har varit, men ni som inte gör det så blev det alltså en tvådagarsresa till Gdansk i Polen tillsammans med Cecilia. Jag har nu gått igenom alla kamerabilder och inser att jag har en hel del att lägga upp - närmare 50 bilder nämligen. Här är några bilder från den första dagen!

Vi landade i Gdansk mitt på dagen på onsdagen. Vi hade några ljusa timmar kvar ännu den dagen så direkt vi hade checkat in på hotellet och lämnat våra saker gick vi ut på stan för att leta efter ett lunchställe. Vi gick längs med Dlugi Targ (Long Market) som är en väldigt lång gata med otroligt fin arkitektur.

Här fanns också Neptunusfontänen under historiska museets klocktorn. 

Den fina ån med alla vackra byggnader gjorde att staden blev ännu finare i mina ögon. Här stannade vi till för att ta några sista bilder innan solen gick ner. 

Det märks tydligt att Gdansk är en turiststad, för det kryllade inte precis med människor nånstans. Allt var väldigt lugnt och tyst, men det fanns ett stort utbud av restauranger och caféer, vilket i princip var det enda vi var ute efter den här resan.

Så vackert, så vackert. ♥

Det började skymma och vi gick mot restaurangen vi på förhand hade tittat på. Här ser man också den stora Mariakyrkan i bakgrunden.

Precis vid kyrkan finns restaurangen Mono, som vi glatt gick in i. Jag hade läst om den här restaurangen tidigare och därför kändes det som ett säkert kort att gå hit för en sen lunch. 

De hade luncherbjudande ända till kl. 18 på kvällen, så vi hann bra utnyttja det erbjudandet. Vi tog en tvårättersmeny med en purésoppa som förrätt och tagliatellepasta som huvudrätt. Till det tog vi ännu en dricka med hallon och mynta, som nog är den godaste drickan jag nånsin druckit! Allt det här betalade vi ca åtta euro för per person, så ni ser ju att prisnivån är aningen lägre än hemma. 

Efter det tog vi tåget till shoppingcentret Baltycka som bara ligger några minuter från Gdansk. Här hade de stans bästa shoppingutbud så vi shoppade lite och tog sedan en kvällsfika på ett caféet Deker. De hade jättegoda bakelser med karamellsmak!

Sedan tog vi tåget tillbaka, men missade vår station... Vi hamnade ute i någon förort, som det bara går tåg en gång i timmen ifrån, så vi var tvungna att gå genom ett läskigt slumområde för att ta oss tillbaka till Gdansk. Det var verkligen det värsta tänkbara som kunde hända, men vi överlevde alla läskigheter, skällande hundar och konstiga människor som tur. Allt annat förutom detta gick som tur helt perfekt under hela resan. 
 
I nästa Gdansk-inlägg får ni se vad vi gjorde under vår andra dag, bl.a. besökte vi ett utsiktstorn och tog några typiska turistbilder. :)
En måndag

Något jag önskar att jag skulle bli bättre på är att fota och blogga mer om min vardag. Idag har jag faktiskt gjort en hel del och klockan är inte ens mycket ännu. Jag passade på att ta bild på lite saker jag gjort under dagen, så här kommer en liten inblick i hur en helt vanlig måndag kan se ut.

Jag har glädjts åt mina blommor som blommar så fint. 

Jag har städat bort julen och fört ner hela jullådan till förrådet. Där får den vänta till december. 

I och med att jag städade bort julen rök också de juliga kuddfodralen med i städandet. Nu pryder nya, gråa kuddfodral soffan istället. 

Jag har hjälpt ett par kompisar med CV-bilder, något jag faktiskt inte gjort tidigare men det var riktigt roligt. Och ganska enkelt sist och slutligen. 

Jag har planerat mina kommande veckor. Som nästa vecka till exempel: då ska jag bland annat fylla år, bjuda på kaffe, gå på workshop och åka ut till skärgården. Det är med andra ord ganska mycket som ska hända ännu innan månaden är slut. 

Sist och slutligen så har jag påbörjat packandet inför min lilla resa som har avfärd på onsdag. Pass, plånbok, varma kläder och allt det där andra viktiga som ska med måste noggrant planeras. Det är bara en tredagarsresa, men jag ser jättemycket framemot den ändå! Vart tror ni jag ska åka? ;)
De första januaridagarna

En bra början på året fick vi då vi firade in det nya året på bästa tänkbara sätt. Inte nog med det så har det faktiskt snart gått två veckor redan av det här året och det har börjat riktigt bra. Förutom en lunch + fika med kompisarna och en heldagspromenad i en nationalpark finns det en hel del annat jag också gjort. Här är några telefonbilder från de första dagarna av år 2018.

Onsdag 3 januari. Jag gick på kaffe med Laura, som jag inte träffat på jättejättelänge. Vi gick till Kembuz, som jag nästan bor granne med, och där tog vi varsin kardemummakaffe och jag tog en morotskaka. Det är så roligt att Laura bor i Åbo nu igen efter något år utomlands, så nu har jag möjlighet att träffa henne oftare än de senaste åren. Vi bodde ju ändå tillsammans i 1,5 år, så vi har en del minnen ihop. 

Typ alla januaridagar. Det kommer lite snö nu som då och trädtopparna blir ibland vita av frost, vilket gör Åbo till en vacker vinterstad. Hittills har året (och vädret) börjat ganska lugnt, som i sin tur gör att ån har bildat ett fint istäcke. Den här utsikten över ån trivs jag med och jag kan igen konstatera att Åbo är en fin stad att bo i. 

Lördag 6 januari. En helgdag som denna tog jag fram mitt nya porslin, fixade ugnsrostade grönsaker (tack till Cecilia som lärde mig att rödbeta i ugn typ är det godaste som finns!) och stekte quornfiléer. En enkel middag som såklart såg lite lyxigare ut på mina fina tallrikar. 

Tisdag-onsdag 9-10 januari. Efter att ha börjat morgonen med en arbetsintervju (till ett jobb jag inte fick...) så kom Josefin och Julius på besök. De stannade här över natten, så vi gick en runda på stan, gjorde mat och lekte med lillpojken. Roligt att få besök mitt i veckan!

Igår, fredag 12 januari. Jag och Markus firade 5 år tillsammans och började kvällen med att se Jumanji på bio - en riktigt rolig och bra film faktiskt! Efter filmen hade vi bokat bord på favoritrestaurangen Delhi Darbar. Vi har besökt Delhi ganska många gånger under vår tid här i Åbo och det är så praktiskt att gå dit då det ligger så nära oss. Vi tog som vanligt Malai Paneer med kotijuusto (=hemost?). Lätt godaste maten jag ätit på restaurang! 

Idag, lördag 13 januari. Jag gick på stan för att köpa några kuddfodral och sedan vek jag också in via butiken för att köpa blommor. Vita krysantemer fick det bli och det blev genast så mycket finare och fräschare här hemma. Jag har också hunnit med ett besök till Ikea och nu väntar en hemmakväll med inga desto mer planer. Nästa vecka däremot, då har jag fullbokat schema varenda dag och jag åker till och med utomlands en sväng. Det får ni höra om lite senare! :)Jarina Leskinen

Jag är en 23-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Utbildad inom företagsekonomi och drömmer om att få jobba med något kreativt. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag som består av mycket kaffe, vänner och foto. Bloggens fokus ligger på bilderna och jag delar även gärna med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Foto
Porträtt
Studenter
Kärlek
Bröllop
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

Personligt
Jag själv
Vardag
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor
   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar