En dag i Bratislava, Slovakien

Under vår resa till Österrike bestämde vi oss för att en av dagarna ta bussen till Slovakiens huvudstad Bratislava. Från Wien till Bratislava tar det bara en timme med buss och de går väldigt ofta, så det var väldigt enkelt att åka dit.

De hade såklart lovat regn och snö hela dagen, vilket kanske inte var det mest optimala vädret då man vill utforska en stad, men det gick bra ändå. 

Bussen stannade precis vid gamla stan, så genast vi började gå fick vi se en massa fina byggnader. Här såg vi först natonalteatern bakom julgranen och sedan fortsatte vi gå gata efter gata för att inte missa något. 

Det gick väldigt fort att gå igenom största delen av staden och hade vädret varit bättre hade vi kanske gått i ett lugnare tempo, men nu ville vi inte bli allt för kalla så vi gick ganska fort.

Vi gick upp till Bratislavas slott, som ligger uppe på en liten kulle bredvid gamla stan. Härifrån brukar man få en ganska fin utsikt, men eftersom det snöade så mycket fick vi inte en så jättebra utsikt. Det stora, vita slottet var i alla fall fint med den snötäckta marken runtomkring.

Här är alltså utsikten, som tyvärr inte sträckte sig så långt. Vid bron ser man också det s.k. UFO-utsiktstornet som man kan åka upp till, vilket vi inte gjorde på grund av vädret. Man skulle ändå inte ha sett något. Efter det här började vår tid i staden faktiskt ta slut, så vi gick tillbaka till busstationen och väntade på bussen som skulle ta oss tillbaka till Wien. Överlag var det ändå en lyckad stadsresa, trots tråkigt väder. 🤗

Lunchtips
Jag tog inga bilder från vårt lunchställe, men vi åt i alla fall på ett ställe som hette RE:FRESH, där de hade sjukt goda vegetariska hamburgare med robi. Det är tydligen ett veteprotein som är vanligt just i de här mellaneuropeiska länderna. Jättegott och billigt, så det stället kan jag rekommendera om ni besöker staden!

Tid som behövs
Vi var i Bratislava i 4h, vilket räckte bra för att gå genom gamla stan och upp till slottet. Staden är inte så stor, men det kanske är trevligare att gå en längre tid under våren och sommaren då man inte blir blöt som en dränkt katt. Det finns såklart mycket fler sevärdheter också och vare sig man stannar här en längre tid eller bara några timmar tror jag man får se mycket fint. 

Har någon av er varit i Bratislava eller Slovakien? 😊
Wien, Österrike

Ett par dagar efter nyår åkte jag och Markus iväg till Österrike för att besöka Wien. Jag har ända sedan högstadiet, då jag gjorde ett skolarbete om Österrike, velat besöka landet så det var roligt att äntligen få göra det. Vi stannade i tre nätter, vilket var lagom länge för att hinna se staden.

Vi bodde precis vid Westbahnhof, så det var väldigt lätt att ta sig till och från hotellet med metron. Trots att det inte ligger inne i stadskärnan så var det ändå väldigt centralt. Wien är en såpass stor stad att man kan bo några kilometer utanför och ändå vara nära en stor shoppinggata, butiker och restauranger. 

Den första kvällen, genast efter att vi hade checkat in på hotellet, gick vi ut för att leta efter ett bra matställe. Vi hittade en restaurang som heter Schrnk, som faktiskt låg väldigt nära hotellet. Det var en så trevlig stämning inne på restaurangen att jag gärna hade stannat där flera timmar. Jag åt en god och matig sallad, medan Markus såklart åt sin första riktiga wienerschnitzel.

Dagen därpå, vilket var vår första hela dag i Wien, började vi med den här magiska utsikten över Wien.

Vi gick alltså upp i Stefansdomen, som är en stor katolsk domkyrka mitt i Wien. Det var närmare 400 trappsteg som bara gick runt runt runt, så ni kan ju tänka er att det var lite utmattande att gå upp. Men, utsikten gjorde det värt det.

Efter det här gick vi mest bara runt i stadskärnan utan någon specifik destination. I samband med det här råkade också mitt objektiv gå sönder. Det var såklart det enda objektivet jag hade med... Hela främre delen av objektivet lossnade och det gick inte att fixa det, men om jag höll i det samtidigt som jag fotade så fungerade det. Lite krångligt och knepigt, jo. (Det är som tur fixat nu och det enda som krävdes var en skruvmejsel för att skruva fast några lösa skruvar. Har ni problem med objektiv så kan ni alltså komma till mig, för det här är nu tredje gången jag har haft upp ett objektiv i tusen delar och lyckats fixa det haha. Mvh PRO.)

Sedan var det dags för det obligatoriska besöket till originala Sacher-caféet. Om Markus ville ha originala wienerschnitzeln, så tyckte jag att Sacher-tårtan var mycket viktigare att testa! Caféet är väldigt, väldigt lyxigt där man blir eskorterad till en plats. Sedan beställer man en dyr tårtbit och en dyr kaffe, njuter av det och inser att det nog var värt priset. Ja, det var gott. Ja, ni ska besöka om ni är i Wien! 

Efter detta hade vi promenerat en hel del så vi tog metron ut till Schönbrunn, som är ett stort slott med en stor gård bakom. Det var en mäktig byggnad och jag antar att gården bakom är väldigt populär sommartid. Skulle nämligen vara perfekt picknick-ställe. 

Vid slottet pågick också de sista dagarna av en julmarknad, så vi gick snabbt förbi den. Jag inser nu efteråt att vi gjorde ganska mycket den här första dagen i Wien. Vi hann liksom se det mesta redan då, men jag antar att vi hade ett högt tempo bara. 

Följande dag åkte vi till Slovakien över dagen - mer om det i följande inlägg. På kvällen när vi var tillbaka i Wien gick vi faktiskt till Madame Tussauds vaxmuseum. Det var lite överpris, men annars roligt (och lite skrämmande) att se hur äkta alla vaxdockor såg ut. 

Den sista dagen gick vi mest bara runt i lite andra delar av staden, fikade på ett österrikiskt café och tog sedan bussen till flygfältet. 

Tips på mat- och kaffeställen
Schrnk - Restaurangen vi åt på första kvällen som hade en meny som passar alla. Sjukt god mat, mysigt ställe och bra service. 
Vapiano - Vi åt faktiskt här två kvällar och vi blev förvånade över hur priserna kan vara hälften billigare i Wien än hemma i Finland, när Österrike annars har ganska samma prisklass på allting. Härefter kommer jag alltid besöka Vapiano utomlands om det är så här billigt!
Café Sacher - Ett måste om du vill äta god och äkta tårta!
Café Anker - Billigt och gott kaffe, bröd, tårtor... Finns på flera ställen i staden.

Kort och gott så var Wien en riktigt, riktigt fin stad att besöka. Vi råkade ju besöka staden precis när den värsta snöstormen var där (samma storm som var i Finland några dagar tidigare), men bortsett från det var det en fin och rätt så lugn stad så här års. 

Har någon av er varit i Wien? Vad tyckte ni om staden? 😊
Bucket list 2019

Förra året gjorde jag en lista med punkter jag ville uppnå under året. Det mesta uppfylldes, men en del saker blev också ogjorda så de sakerna som ännu känns aktuella kommer jag flytta över till årets lista. Jag vill inte ställa allt för höga krav på mig själv, eftersom jag redan gör det naturligt, så därför kommer jag se de här punkterna som något jag strävar till snarare än något som jag m-å-s-t-e uppnå. 


♥ Tillbringa sommaren i Åbo
Jag har fortfarande inte varit en hel sommar i Åbo, eftersom jag aldrig jobbat här på sommaren. Men i år kommer det förhoppningsvis gå.

♥ Få ett jobb 
Det är såklart inte så svårt att få ett jobb, men att få ett jobb som hör till min bransch eller ett jobb där jag känner att jag får lära mig nya saker och utvecklas känns svårar. I år hoppas jag därför att jag lyckas hitta ett bra sådant jobb. Helst ska det ha med ekonomi eller administration att göra. Eller marknadsföring.

♥ Öppna BSP-konto
Det här hoppades jag på att göra förra året, men det blev inte av. Det tar ju inte så lång tid att göra det, så jag måste verkligen ta tag i det detta året.

♥ Åka på en längre resa
Jag har varit på två lite längre resor, men den senaste var för närmare två år sedan så jag skulle gärna åka på en lite längre resa i år. Minst en 2-3 veckors intercontinental resa, så man hinner uppleva så mycket som möjligt. 

♥ Göra nya saker med kompisar
Förra året var jag på två kompisresor och i år hoppas jag att det blir någon sådan igen. Om inte, så hoppas jag åtminstone att vi gör något annorlunda och nytt tillsammans. Det kan vara vad som helst för upplevelse. 

♥ Komma fram till vad jag vill göra med mitt företag
Vill jag ta upp företagandet igen och satsa mer på det? Ska jag erbjuda fotograferingar och kurser? Jag måste helt enkelt fundera vad jag vill göra och förhoppningsvis komma fram till om jag vill fortsätta på det spåret eller inte. Vad tycker ni? 

♥ Vara mycket ute i skärgården
Jag vill tillbringa mycket tid ute i Rosala, speciellt sen när värmen börjar komma igen. Vintern där är också härlig, så genast som isen lagt sig vill jag åka dit för att gå på isen. Tur att det är kort väg från Åbo. 

Ärligt talat så har jag inte funderat så mycket på specifika saker, utan det är mer allmänna saker som är bra för mig själv. Jag tycker förra året var ett bra år, så jag vill bara fortsätta på det spåret och göra det här året ännu bättre. 2019, vi kör! 🤗Jarina Leskinen

Jag är en 24-åring bosatt i Åbo, men ursprungligen från Hangö. Jag studerar för tillfället till ekonomie magister på Åbo Akademi och fotograferar och fikar mycket däremellan. Det jag visar upp här är min vardag - en vardag där fokuset ligger på bilderna. Jag tycker om att inspirera och därför delar jag också med mig av mina bästa fototips.

Kontakt: jarinaleskinen@gmail.com
   Kategorier

Vardagligt
Jag själv
Vardag
Telefonbilder
Evenemang
Inredning
Kaffedags
Resor

Fotografering
Porträtt
Studenter
Bröllop
Kärlek
Behind the scenes

Tips
Fototips-fredag
Andra fototips
Kamerateknik
Redigeringstips

   Arkiv

2018
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2017
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2016
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2015
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2014
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09,10, 11, 12

2013
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

2012
01, 02, 03, 04, 05, 06,
07, 08, 09, 10, 11, 12

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar