Fototips-fredag: Fota fyrverkerier
Imorgon är det nyårsafton och det innebär raketer och fina fyrverkerier på många håll i världen. Många kanske inte orkar släpa med sig kameror och stativ ut på gatan mitt i allt firande, men om det mot förmodan finns någon som kan tänka sig att göra det så är det här ett bra tips för dig!

För att få med hela fyrverkeriet på bilden, dvs. från det att raketen exploderar tills den är fullt utexploderad, behövs det logiskt nog en lite längre slutartid. 
 
Du behöver
♥ En kamera som du själv kan lägga inställningar på, antingen helt eller delvis
♥ Ett vidvinkelobjektiv
♥ Ett stativ
♥ En trådutlösare/fjärrutlösare ifall du inte vill riskera att bilderna blir suddiga
 
Inställningar
Det viktigaste då man fotar fyrverkerier är inställningarna. Att fota med automatik kan i vissa fall leda till bra bilder, men i de flesta fall är det med hjälp av egna inställningar som bilderna blir lyckade. Jag berättar om tre olika lägen som ni kan använda er av då ni väljer inställningar.

Det manuella läget (M)
Här väljer du precis alla inställningar själv, dvs. bländare, slutartid och ISO. Är du en van att använda det här läget så rekommenderar jag det, annars får du bara öva dig fram under kvällen. Förhoppningsvis kommer det fler än en raket.

Inställningar jag skulle använda: bländare kring f/10, slutartid från 3 sekunder uppåt och ISO 100.
Om slutartiden är lång kan man behöva kompensera det med ett högre bländartal, och tvärtom, för att bilden inte ska bli allt för överexponerad. Det här är man säkert medveten om ifall man fotat mycket med det här läget tidigare.

Slutarprioritet (TV eller S beroende på kamera)
Ifall du känner dig lite osäker med det manuella läget kan du använda dig av det här halvmanuella läget där du endast behöver ställa in vilken slutartid du vill att bilden ska ha. Kameran ställer därefter in resten själv, så du behöver inte tänka på något annat än slutartiden.

Inställningar jag skulle använda: slutartid mellan 3-30 sekunder, beroende på hur frekvent fyrverkerierna kommer.
Är det mycket fyrverkerier kan du ha en kortare slutartid, för att det inte ska bli en allt för stökig bild med många fyrverkerier i en och samma bild, och vice versa. 

Bulb-läget (B)

Det här läget kommer jag använda mig av, eftersom det lämpar sig bäst för fyrverkerifoto enligt mig. Bulb-läget innebär att en bild tas så länge du trycker ner avlösaren, dvs. den börjar tas då du trycker ner knappen och slutar tas då du släpper knappen. Det här ett väldigt bra sätt om du med säkerhet vill få med en raket från början till slut. Då trycker nu bara ner avlösaren då du ser att den skjuts upp och släpper knappen då den exploderat färdigt.

Inställningar jag skulle använda: bländare kring f/10 och ISO 100.
Slutartiden är ju här väldigt varierande eftersom du själv väljer hur länge man håller ner knappen. Därför kan det hända att du måste ändra bländaren beroende på hur lång slutartid du vill ha.