Fototips-fredag: Mina två redigeringssätt
Den senaste tiden har jag märkt att jag redigerar mina bilder på två olika sätt. Tidigare var det bara ett sätt men nu har ett annat också kommit in i bilden. Det här tipset utgår endast från Kurvor/Curves i Photoshop, eftersom det är det redigeringsverktyget jag använder mig av till precis varenda bild.

Det är de här två redigeringarna jag ska presentera. Den första är mer “min stil” och den stilen jag tycker att jag och så gott som alla mina bilder representeras av, dvs. en ljus och kontrastrik stil. Den andra redigeringen är lite mattare, gråare och aningen mörkare, men orsaken till att jag har börjat använda den här stilen allt mer är för att jag tycker att den förmdelar mycket mer känslor då det kommer till vissa bilder. 

Redigering 1 – ljust och kontrastrikt

Det jag gör med så gott som alla bilder efter att jag grundredigerat dem i Lightroom är att jag lägger på en sådan här kurva. Jag drar kurvan uppåt från mitten (för att öka ljusstyrkan) och sedan lägger jag till en punkt på kurvan lite högre upp och drar samtidigt upp den lite (för att öka kontrasten). Här är mitt bästa tips för ljusa bilder som liknar mina! 🙂

Redigering 2 – matt och stämningsfullt

Den andra redigering är något jag nyligen fastnat väldigt mycket för. I princip har jag gjort samma sak här som med förra bilden, dvs. lagt in två punkter på kurvan – en i mitten som ökar ljusstyrkan och en halvvägs mot toppen som här får stanna ganska nära linjen för att inte ge så mycket extra kontrast. Den allra sista punkten (den som är högst upp till höger) har jag däremot dragit ner en bit, i jämförelse med den första bilden där jag inte gjorde nånting med den. Det här gör att vita färger och högdagrar “försvinner” från bilden och det bildas istället en grå, matt färg som enligt mig kan bidra med mycket stämning till bilden. 

Jag tycker väldigt mycket om båda sätten. Mest naturlig känns fortfarande den första redigeringen för mig, men samtidigt är det bra att testa nya redigeringar också för att se vilken stil som verkligen passar en själv bäst. Det är så roligt att experimentera med Kurvor/Curves, för man kan verkligen få vilket resultat som helst! 

 
Vilket redigeringssätt fastnar ni mest för?