Fototips-fredag: Vilket objektiv ska jag köpa?

Förra fredagen tipsade jag om vilken kamera man ska köpa och idag fortsätter jag på temat genom att tipsa om olika objektiv. Jag äger själv fyra objektiv för tillfället – alla av olika brännvidd för att få en så stor variation som möjligt. Objektiven är ju det som bestämmer hur mycket ljus som tas in i kameran och hur bilden slutligen blir att se ut, så därför är val av objektiv väldigt viktigt beroende på hurudant slutresultat man strävar till.

Mitt allra bästa tips gällande objektiv: köp begagnat!
Objektiv har en ganska lång livstid om man tar hand om dem väl och speciellt de lite dyrare objektiven brukar hålla länge. Tyvärr så sjunker värdet på objektiv ganska fort (ungefär som med en bil), så jag rekommenderar att köpa begagnade objektiv för man kan få dem hälften billigare och dessutom i nyskick. Tips, tips, tips!

För de som vill dokumentera vardagen
De här objektiven passar till de som vill dokumentera allt och inget i vardagen och behöver därmed ett objektiv för att fota vanliga vardagsbilder, resor, landskap, mat m.m. Jag använder själv ett 28mm och ett 50mm som mina vardagsobjektiv.
♥ Canon EF 28mm f/1,8 eller Nikon 28mm f/1,8
♥ Sigma 30mm f/1,4 Art (passar bl.a. Canon och Nikon)
♥ Canon EF 24-70mm f/2,8L eller Canon EF 17-40mm f/4L 
♥ Tamron 17-50mm f/2,8 (passar Canon, Nikon och Sony)
♥ Sigma 17-50mm f/2,8 (passar Canon, Nikon, Sony och Pentax)

För de som vill fota människor och porträtt
Det här är såklart min favoritkategori, eftersom det är den här kategorin jag själv sysslar mest med. Porträtt finns av olika slag, men nu menar jag de typer av porträttbilder jag fotar, dvs. helkroppsporträtt i första hand. För mig är det viktigt att porträttobjektiv är ljusstarka och att det därmed blir mycket bakgrundsoskärpa i bilden. Jag använder främst ett 50mm och ett 100mm som mina standardobjektiv här.
♥ Canon EF 50mm f/1,4 (billigare: f/1,8), Nikon 50mm f/1,4 eller Sigma 50mm f/1,4 Art
♥ Canon EF 85mm f/1,8 eller Sigma 85mm f/1,4
♥ Canon EF 100mm f/2,8L 

För de som vill fota evenemang, konserter eller sport
Det här är den kategorin jag är minst insatt i om jag är helt ärlig. Skulle jag ge mig iväg på en konsert eller på ett evenemang skulle jag åtminstone packa med mig mitt 100mm, eftersom det är den högsta brännvidden jag har på alla mina objektiv, men annars är ett bra zoomobjektiv eller ett objektiv med ännu högre brännvidd att rekommendera.
♥ Canon EF 70-200mm f/4L (billigare: Canon EF 75-300mm f/4-5,6)
♥ Nikon AF-S 70-200 f/4L (billigare: Nikon AF-S 70-300mm f/4,5-5,6)

När det gäller objektiv kan jag konstatera att det är väldigt svårt att välja ut vilka objektiv som är passande för bilken kategori. Personligen gillar jag fasta brännvidder på objektiv (dvs. inte zoom, utan t.ex. ett fast 50mm eller 100mm -objektiv) eftersom de är ljusstarkare än zoom. Men sen igen så fotar jag mest porträtt och vardagsbilder som kräver stor bländare, så då är kraven säkert lite annorlunda för mig än för många andra.

Ni får jättegärna ställa frågor om ni undrar över något objektiv eller över något annat kameramärke. Nu har jag främst tagit fram Canon-objektiv eftersom det är de jag känner till bäst, men jag har också försökt leta fram motsvarigheter till Nikon och andra systemkameramärken. Men som sagt, fråga ifall ni undrar något så försöker jag svara!

Tips på ställen jag brukar köpa (eller sälja) begagnade objektiv: Rajala, Digicamera och Valokuvaajan kirppis på Facebook