Fototips-fredag: Fota i snö
Eftersom snön dragit in över större delar av landet passar det väl utmärkt att dagens fototips handlar om snö och hur man fotar i snö. Igen en gång är det här mina egna tankar och åsikter, som jag själv lärt mig under årens gång så det finns givetvis fler saker man måste tänka på förutom de jag nämner här.

Överexponera

Först och främst gäller det att överexponera. Eftersom snön är vit vill man ju väldigt gärna att den ska bli vit på bild också. Ovan ser ni ett exempel på normal exponering där snön är mer grå, medan snön på den andra, överexponerade bilden är vit. Nu är min överexponerade bild också redigerad här, men tanken är att ni ska se skillnaden i alla fall.

Ifall ni inte vet vad överexponering innebär eller ifall ni inte vet hur ni överexponerar med er kamera så får ni gärna ställa en kommentar så kan jag försöka hjälpa och förklara.

Redigering

Fastän man överexponerar kan bilden överlag bli väldigt gråaktig, speciellt om man fotar i RAW. Då hänger mycket på redigeringen. Då jag redigerar brukar jag göra följande:
♥ Öka kontrasten med hjälp av kurvor
♥ Förstärka det vita och det svarta med hjälp av selektiv färgändring

Den här bilden tog jag för bara någon dag sedan och trots att jag överexponerade bilden krävdes en del redigering. Nyckeln till en fin bild är alltså överexponering + redigering i lagom mängd. Om man lägger till för mycket kontrast eller ljusar upp bilden allt för mycket i redigeringsfasen händer det lätt att snön blir utan struktur, vilket såklart kan vara fint, men strävar man till ett naturligt resultat vill man ju att en del av strukturen ska vara kvar. 

För att snöns struktur ska bli kvar samtidigt som man ökar kontrasten brukar jag dra ner på högdagrarna så mycket det går. Det gäller att dra ner på en del saker och öka andra tills det är en bra balans.

Övriga tips
♥ När man har fotat utomhus i kylan och kommer in igen lönar det sig att lämna kameran kvar i väskan, så att den får “tina upp”. Annars kan det lätt bildas kondens inne i kameran, vilket kan förstöra den. Så låt kameran vila en stund i väskan innan man börjar överföra bilder.
♥ Då det är kallt ute blir batteriet tomt mycket snabbare, så här lönar det sig att ha fullt laddat batteri eller ett extra med sig.
♥ Sol på vintern är extra speciellt. En vanlig vinterbild blir lätt ganska vit-grå-svart, men ifall solen skiner kan man skapa riktigt fina bilder med en orange ton.