Fototips-fredag: Fotoplatser den här tiden
Trots att hösten snart går in i vinter tänker jag idag tipsa om olika platser för porträttfotografering under den här årstiden. När jag pratar om “den här årstiden” menar jag alltså övergången mellan höst och vinter, eftersom lanskapet då är ganska tråkigt med tanke på att alla (eller de flesta) löv trillat ner på marken och vädret ofta är mulet. Så här har ni mina favoritplatser att fota porträtt såhär års! 

Solen
Ifall det finns sol så är redan hoppet om fina bilder mycket högre. Fint motljus mot de orangea löven på marken bildar fina kontraster i porträttbilder. Är det sol rekommenderar jag att man fotar mellan kl. 14 och 16 nu under hösten, eftersom solen då är på passlig höjd.

Alléer och gator

Ibland finns löven kvar längre på vissa träd än på andra, så då kan man utnyttja det. I öppna alléer och på gatan brukar dessutom ljuset vara bra, eftersom det annars den här årstiden är ganska mörkt. 

Trappor och byggnader

Något som alltid funkar är trappor och byggnader. Trots att bilderna kanske ser tråkiga ut färgmässigt kan det bli riktigt fint ändå! Om man hittar en byggnad eller ett hus med fin fasad och fina färger är det bara att köra på, för resultatet kan bli mycket bättre än man tror. 

Ett annat litet tips som egentligen gäller alla porträttbilder, oberoende årstid, är att använda kort skärpedjup, dvs. ett lågt bländartal kring f/1,4-2,5 nånstans. Då blir bilden genast mycket, mycket intressantare. Annars riskerar bilden att bli platt och tråkig som den annars lätt blir under den här årstiden. Så ja, kort och gott finns det mycket fotoplatser som man kanske inte tänker på. Ut och leta bara! 🙂