Fototips-fredag: Vilken kamera ska jag köpa?

Idag kommer jag tipsa om olika kameror som jag tycker är passande enligt vilket behov man personligen känner att man har. Antingen kanske man bara vill ha en kamera att dokumentera vardagen med eller så vill man börja fota bröllop och kanske till och med jobba som fotograf. Oberoende var man står tror jag det här inlägget kommer passa alla. Jag börjar med att presentera de billigaste kamerorna för de personer som har mindre behov och går sedan uppåt mot de mer professionella kamerorna.

Den lilla kameran som man orkar bära med i vardagen
De här kamerorna passar en person som vill dokumentera vardagen, men inte har behov av att fota så mycket mer. För vanliga vardagsbilder orkar man inte släpa med sig flera kilo med kamerautrustning och därför passar dessa lite mindre mikrosystemkameror bra. De här passar också bra för resor, vloggar och vanliga bloggbilder.
♥ Sony A5000, A5100 eller A5200
♥ Canon EOS M10
♥ Olympus PEN E-PL7
♥ Nikon 1 J5

Den första systemkameran
Då man vill testa hur systemkameror fungerar kan man antingen välja att börja på en helt grundläggande nivå med någon av dessa kameror. Om man redan har fotat en tid (med t.ex. en mikrosystemkamera) kan man genast hoppa till följande nivå och satsa lite mer, tycker jag. Givetvis handlar det mycket om vad man själv känner att man behöver och hur stor budget man har. De här kamerorna passar bra i de flesta sammanhang då man vill dokumentera vanliga vardagsbilder eller till och med porträtt, landskap eller liknande. Tips till vardagsbloggare!
♥ Canon EOS 1300D (billigare) eller Canon EOS 700D (dyrare)
♥ Nikon D3300 (billigare) eller Nikon D5500 (dyrare)

För de som vill satsa mer på kvalitet och egen utveckling
Vill man satsa lite mer på bildkvaliteten eller om man känner att man vill ha utrymme för att själv utvecklas som fotograf är det bra att köpa en kamera härifrån. Skulle jag beskriva de här kamerorna skulle jag säga att de här ligger mittemellan den amatöra och professionella nivån. Tips till mode- och skönhetsbloggare som säkert vill satsa lite mer på sina outfitbilder!
♥ Canon EOS 70D eller 80D
♥ Nikon D7200

För de som jobbar som fotograf eller vill satsa helhjärtat på fotografering
Ifall man vet att man någon gång kommer ta emot fotouppdrag eller till och med jobba som fotograf kan det löna sig att satsa på en fullformat från första början. Bildkvaliteten är ganska stor om man jämför med de andra nivåernas kameror, men givetvis beror det på hur detaljerat man väljer att se på den saken. Tips till toppbloggare, fotobloggare och även mode- och skönhetsbloggare som vill ha det där lilla extra i sina bilder!
♥ Canon EOS 5D-serien eller Canon EOS 6D
♥ Nikon D810 eller Nikon D500

Objektivet gör störst skillnad
I nästa fototips-fredag tänkte jag köra på samma tema som idag, men istället för kameror tipsa om objektiv. Det är ju faktiskt så att objektiven, enligt mig, är det som gör störst skillnad när det kommer till slutresultatet av en bild. Skriv gärna om det är något speciellt objektiv ni vill läsa mer om, annars tipsar jag om objektiv från några olika kategorier. 

Hoppas ni förstår att jag varken är utbildad expert eller proffs inom kamerateknik, utan det här är enbart mina egna åsikter utgående från vad jag själv har upplevt. Som ni ser är det främst Canons och Nikons kameror som jag tipsar om och orsaken till detta är att jag helt enkelt inte är insatt i andra märken, men det finns givetvis fler bra systemkameramärken förutom dessa!