Fototips-fredag: Skärpa
I dagens fototips kommer jag visa er vad jag gör som sista grej innan jag publicerar en bild. Det här är det som enligt mig påverkar slutresultatet nästan mest, eftersom det har en så stor inverkan på hela bilden. 

Öka skärpan

Det handlar alltså om att slutgöra bildredigeringen med hjälp av skärpa. Före jag lägger på skärpa har jag alltså gjort klar min redigering, slått samman alla redigeringslager och även förminskat bilden till den storlek jag kommer publicera den i (i mitt fall 900px här på bloggen).

Sedan lägger jag på skärpa med hjälp av en oskarp mask som i Photoshop hittas i Filter > Skärpa > Oskarp mask. Jag brukar ha en radie kring 0,6px och mängden brukar variera mellan 30% och 100% beroende på hur mycket skärpa den behöver. Ett landskap behöver inte lika mycket skärpa som ett porträtt fotat på nära håll, men det där ser man när man prövar sig fram. 

Såhär stor är skillnaden före och efter att jag lagt på skärpa. Första bilden är mycket mjukare och ser nästintill lite oskarp ut, medan den andra bilden är skarpare och ser, enligt mig, mer professionell ut. Vissa gillar mjuka bilder bättre och det är inget jag säger att man inte får göra, utan det här är helt enkelt hur jag föredrar att redigera skärpa och så som det har funkat bäst för mig.

Andra program än Photoshop
De allra flesta redigeringsprogram eller -appar har en funktion som heter skärpa, klarhet eller struktur. Skärpa innebär att man lägger till enbart skärpa, medan klarhet och struktur lägger till skärpa genom att samtidigt öka kontrasten i bilden. Beroende på bild ser man vilken funktion som passar en bäst själv. Ibland kan det också vara svårt att veta exakt hur mycket skärpa man ska lägga, men även här tycker jag att man själv märker när resultatet ser allt för onaturligt ut, så det gäller bara att öka skärpan tills man själv är nöjd med bilden.