Fototips-fredag: Svartvitt på olika sätt
Idag vill jag berätta om tre olika sätt man kan redigera sin bild svartvit med. Först och främst måste jag säga att jag inte redigerar svartvita bilder så ofta, speciellt inte i bloggsyfte. Oftast gör jag det bara då jag levererar bilder till mina kunder, men inte annars. Men för er som redigerar ofta i svartvitt är det här säkert ett bra tips. 

Jag utgår alltid från att redigera bilden färdig i färg först. Att göra en bild svartvit är alltså det sista steget jag gör i redigeringen. 

Som exempel kommer jag att ta en landskapsbild, men vilken bild som helst kan ju givetvis redigeras med hjälp av nedanstående tips. De här tre sätten ger ganska liknande slutresultat, men när man tittar lite närmare på bilderna märker man en del skillnader som jag tycker är ganska stora.

Tre olika redigeringar

Det vanligaste sättet är säkert att använda sig av en funktion som heter “Svartvitt” i Photoshop. Den gör helt enkelt hela bilden svartvit och här har man också möjlighet att justera de olika färgerna så att den svartvita färgen sätter sig annorlunda beroende på vilken spak man drar i. 

Det andra sättet är det sätt jag oftast använder mig av och därför tycker jag mest om det här sättet. Man lägger helt enkelt på en övertoning på bilden, som i det här fallet är en övertoning med en svart och en vit färg. Jag brukar här välja en mörk-mörkgrå färg (istället för svart) och en väldigt ljusgrå färg (istället för vit), för jag tycker om effekten som de färgerna tillsammans skapar. Bilden blir mattare och skapar en fin känsla tycker jag.

Det sista sättet är troligtvis det lättaste sättet. Här drar man bara ner på mättnaden i bilden, dvs. alla färger försvinner och bilden blir svartvit. Det som jag också gjort med den här bilden är att jag har gjort det vita ännu vitare och det svarta ännu svartare med hjälp av “Selektiv färgändring”. Såhär bildas det mer kontrast i bilden, eftersom en svartvit bild ganska ofta tenderar att bli mer kontrastlös än en bild i färg.

Andra program än Photoshop:
♥ Redigeringsfunktioner som heter svartvit eller mättnad finns på de flesta program så sök upp det!
♥ Genom att lägga till mer kontrast blir bilden ännu svartvitare, eftersom en svartvit bild som sagt annars kan bli matt, tråkig och kontrastlös.

Hoppas ni lärde er något eller i alla fall fick en liten syn på hur jag tänker då jag redigerar svartvitt. Som sagt använder jag nästan uteslutande den andra metoden med en övertoning, eftersom det resultatet tilltalar mig mest. Ni får gärna berätta om ni redigerar på något annat sätt – det är alltid roligt att få nya insikter. 🙂