Fototips-fredag: Ta ett steg
Idag tänker jag tipsa om något väldigt enkelt som allihopa kan ta del av, för det här har inte något att göra med hur bra kamera man har eller vilket program man redigerar sina bilder i. Det här handlar om att man bara behöver ta ett litet steg till höger eller vänster, för att få med det optimala av solljuset.

Utnyttja solen

Det är alltså fråga om att utnyttja solen, och speciellt höstsolen eftersom den nu står ganska långt ner på himlen. Många tänker att solen förstör så mycket i en bild då det bildas hårda kontraster och skuggor i ansikten, men nej så är det inte alltid. Om solen blir som ett motljus kan det nämligen bli riktigt, riktigt fint på bild. Därför är mitt tips att inte gömma solen bakom något träd, hus eller annat föremål, utan låt den istället lysa igenom bakgrunden på ett fint sätt.

Här är ett exempel på när solen på första bilden är gömd bakom huset. Men genom att ta ett litet steg till vänster kom solen fram bakom huset och bildade världens finaste motljus. Visst gör solen ganska stor skillnad här? Nu tycker jag faktiskt att ljuset var fint på den första bilden också, men den andra bilden fick definitivt det där lilla extra bara genom att förflytta sig lite åt det ena hållet. Enkelt tips, men värt att tänka på speciellt nu under hösten!