Fototips-fredag: Höstigare bild
Fototips-fredag är här igen! Den här gången tänker jag tipsa om något som passar väldigt bra in på årstiden just nu. Många är ute och fotar höstbilder, men problemet för många (inklusive mig själv) är att färgerna inte blir de samma i kameran som man ser med ögat. Därför kan man lätt förstärka färgerna så att en höstbild blir ännu höstigare och finare. 

Två stegs redigering

Jag brukar göra på två följande sätt.

1. Färgbalans: Oftast kan bilder tagna utomhus ha en ganska kall (blå) ton och vill man ha en riktigt höstig bild får den gärna vara lite varmare färg. Då brukar jag dra så att färgbalansen blir mer mot röd och gul. Hur mycket man ska dra är helt upp till vad man själv tycker. Man ser det bäst då man har bilden framför sig och prövar sig fram.

2: Selektiv färgändring: Det här är mitt favoritverktyg, som ni säkert lade märke till redan i förra veckans fototips. Här ändrar jag de gula och röda färgera, dvs. de färger som löven är, så att de blir grannare, klarare och väldigt mycket höstigare. 

Andra program än Photoshop

♥ Man brukar kunna ändra färgbalansen i de flesta redigeringsprogram så det kan man dra nytta av här. Gör isåfall bilden mer gul eller röd så att den får en varmare ton.
♥ I en del program kan man också ändra ton på skuggor och högdagrar så att de i det här fallet får en gul eller röd ton. Dra bara ner på opaciteten så att det inte blir ett allt för onaturligt resultat.
♥ Redigerar man i en app finns det helt säkert olika filter som förstärker färgerna så de blir höstiga, så testa att använda olika filter för att se vilket som reflekterar höstfärgerna bäst.

Bildexempel på hur det såg ut före och efter redigering av färgerna. Givetvis kan man anpassa den här redigeringen till alla sorters bilder, inte bara porträtt. Skillnaden då man jämför de här två bilderna är ganska stor, tycker jag. Man vill ju få fram hösten på bästa sätt i bilden och det lyckas lätt med hjälp av den här redigeringen. 

Nästa fredag kommer ett nytt tips igen! 🙂