Fototips-fredag: Intressantare vardagsbilder
Dags för den första fototips-fredagen! Vi kör igång med ett ämne som flera föreslagit, nämligen hur man fotar intressantare vardagsbilder. Att fota vardagsbilder är ju lätt – det är bara att knäppa en bild när som helst, var som helst. Men att få bilden intressant, fin och speciell kan vara lite svårare. Därför delar jag nu med mig av mina egna tips om vad jag personligen brukar tänka på för att mina vardagsbilder ska få det där lilla extra.

Olika vinklar

Fota ur olika vinklar – rakt framifrån, uppifrån, nedifrån… Ja egentligen från vilken vinkel som helst. Här är fyra bildexempel då jag fotat ur två olika vinklar från precis samma ställe. Ibland ger den ena vinkeln en intressantare bild än den andra. 

Använd förgrund

En tråkig, platt bild kan lätt bli intressantare om man använder sig av någon slags förgrund. Man lägger förgrunden väldigt nära kameran så att den blir suddig. På samma gång ramar man in objektet man fotar och både perspektivet och bilden blir mycket mer spännande. 

Fokuspunkt + skärpedjup

Istället för att igen en gång fota en platt, vanlig vardagsbild kan man välja att lägga fokus på något i förgrunden så att bakgrunden syns, men är ur fokus. Enligt mig bidrar en sådan här bild till mer stämning, speciellt om skärpedjupet är kort. Kan man inte ändra skärpedjupet (om man t.ex. fotar med sin telefon) så kan man gå närmare objektet man vill lägga fokus på. På det här sättet blir bakgrunden automatisk mer ur fokus. 

Komposition med mycket luft

Som många säkert har märkt så gillar jag att ha mycket luft i speciellt mina porträttbilder, men också vardagsbilder. Man kan välja om man vill ha mycket luft uppe eller nere i bilden, men oftast tycker jag det bruka bli bättre om man väljer att ha luft ovanför objektet i fokus. Jag brukar tänka att en tredjedel av bilden är till för objektet och två tredjedelar för luft. 

Hitta mönster och symmetri

Jag har på senare tid börjat leta mer efter olika möster, för det blir ganska intressanta bilder om man hittar ett symmetriskt mönster. Då behöver man inte tänka på några kompositionsregler om att det intressanta ska finnas i gyllene snittet, utan en bild kan faktiskt bli intressant även om fokus ligger i mitten av en bild.

Här var mina fem tips för intressantare vardagsbilder. Ett nytt tips kommer igen nästa fredag! Om det är något speciellt ni vill läsa om får ni gärna tipsa. 🙂