Fototips-fredag: Mer ljus och kontrast
Nu är det fredag och det betyder att det är dags för ett nytt fototips! Den här gången tänkte jag visa världens enklaste sätt att få till en ljusare och mer kontrastrik bild. Det här sättet använder jag mig av så gott som varje gång jag redigerar en bild, eftersom det går så snabbt och slutresultatet återspeglar min stil väldigt bra. 

Tråkig bild → tntressant bild
Här är mitt första exempel: ett grekiskt landskap. Första bilden är originalbilden och därmed helt oredigerad. I mina ögon ser den väldigt tråkig och platt ut, för att inte tala om hur kontrastlös den är. Den andra bilden är slutresultatet efter min snabba redigering. Mycket bättre, eller hur?

Två stegs redigering

Redigeringen jag gör består av två steg.

1. Kurvor: Jag går in på kurvor och ändrar så att kurvan går uppåt (se på den första svarta punkten på kurvan). Det här gör att bilden blir ljusare och ju närmare den övre balken kurvan går (den andra punkten på kurvan) desto mer kontrast får bilden i sig. 

2: Selektiv färgändring: Sedan går jag in på selektiv färgändring och ändrar på de svarta och vita färgerna. Som ni ser drar jag den vita färgen mot minus och den svarta färgen mot plus. Det här gör att de vita färgerna blir ännu vitare och de svarta färgerna blir ännu svartare = kontrast. 

Andra program än Photoshop
Nu har jag använt mig av Photoshops redigeringsverktyg i mitt exempel, MEN det här går att göra på motsvarande sätt i de allra flesta redigeringsprogram eller redigeringsappar. Här är några tips till de som använder andra program:

♥ Istället för kurvor finns det troligtvis någon funktion som heter exponering eller ljusstyrka. Använd den funktionen så blir resultatet liknande som när man använder kurvor.
♥ Ibland finns det funktioner som bara heter kontrast. Använd den, men det lönar sig att tänka på att ljusstyrka och kontrast måste samarbeta. Ibland måste man dra ner på den ena eller öka den andra för att det ska bli balans.
♥ Närmaste motsvarigheten till då man vill ändra vita och svarta färger är att man använder sig av funktioner som heter högdagrar och skuggor. Högdagrar motsvarar det vita och skuggor det svarta. 

Slutligen en till före- och efterbild. Som sagt använder jag mig av den här typen av redigering till nästan alla bilder så jag rekommenderar den verkligen. Jag tycker att bilderna får så mycket mera liv och man kan förmedla en helt annan känsla med lite extra ljus och kontrast. 

Jag återkommer igen nästa fredag med ett nytt tips. Som vanligt får ni gärna tipsa om ni vill läsa om något speciellt, annars kör jag med idéer från mitt eget huvud! 🙂