Caféer i Åbo
Som ni alla vet älskar jag att gå på caféer och en av de bästa sakerna jag vet är att besöka nya ställen. Efter snart fyra år i Åbo har jag hunnit med ett besök till de allra flesta caféerna inne i centrum och därför tycker jag nu att det är dags för en sorts caféresume, så att alla mina favoritcaféer finns samlade på ett och samma ställe – i ett och samma inlägg.

Hoppas det här är till nytta för dig som är Åbobo eller för dig som kanske planerar att besöka Åbo. Alla de här ställena kan jag varmt rekommendera, annars skulle de inte finnas i det här inlägget.

Vi börjar med en karta. Här är alla de caféerna som finns i det här inlägget. Som ni ser fokuserar jag på de som ligger i centrala Åbo. Det finns många bra utanför också och en del av dem hittar ni i min bloggkategori Kaffedags ifall ni känner för att läsa om andra caféer också.

1. Gaggui Kaffela

Adress: Humlegårdsgatan 15a
Öppettider: må stängt, ti-fre 10-19:00, lö 10-18:00, sö 12-18:00
Prisklass: Medel

Det här cafét har jag besökt ett par-tre gånger under mina år i Åbo och jag måste säga att det här är en av mina absoluta favoriter. Trots att stället är litet är det riktigt fint och hemtrevligt. Varje gång jag varit där har det funnits så många olika, goda kakor att välja bland och porslinet som kakorna serveras på är vackert och väldigt fotovänligt.

Mitt betyg: 5/5

2. Fazer

Adress: Auragatan 10
Öppettider: må-fre 7:30-21:00, lö 9-21:00, sö 10-18:00
Prisklass: Hög

Även Fazer är ett ställe man kan lita att man får goda bakverk på. Allting känns lite lyxigare och det syns tyvärr även i prisklassen som är högre än de flesta andra caféer i Åbo. Fazer är ändå ett ställe som funkar vid nästan alla tillfällen – här kan man ta en kopp kaffe med sina vänner eller jobba framför datorn en hel dag. Jag har hört mycket gott om brunchen de har under helgerna, men aldrig provat den pga. priset. Kanske någon dag! 

Mitt betyg: 3/5

3. Robert’s Coffee

Adress: Köpmansgatan 11
Öppettider: må-fre 8:30-21:00, lö 10-21:00, sö 12-21:00
Prisklass: Medel

Det här är ett ställe jag faktiskt inte vetat om så jättelänge. Eller jo jag har vetat om det, men jag har alltid tänkt att “det är en sån där stor kedja som ändå inte har speciella bakverk”, men där hade jag fel. Kakorna är kanske inte hembakta, men de är ändå riktigt goda. Dessutom är stället riktigt fint och liksom Fazers känns det här om ett bra café att jobba på om man så vill.

Mitt betyg: 4/5 

4. Fontana

Adress: Auragatan 1
Öppettider: må-to 10-22:00, fre-lö 10-23:00, sö 12-20:00
Prisklass: Medel/Hög

 

Vill man ha ett lite lyxigare café, men ändå inte Fazer standard, är Fontana det ställe jag skulle rekommendera. Här kan man fast äta en kakbit tillsammans med ett glas vin om man så tycker. I och med att det är lite lyxigare är också priset därefter, men jag tycker ändå inte att priset skiljer sig så jättemycket från resten av caféerna i Åbo, bara lite grann. Varje gång jag varit här har jag blivit serverad goda kakor och gott kaffe, vilket gör att Fontana är ett av de ställen jag oftast går till.

Mitt betyg: 4/5

5. Café Art

Adress: Västra Strandgatan 5
Öppettider: må-fre 10-19:00, lö 10-17:00, sö 11-17:00
Prisklass: Medel

Det här är ett café jag besökte ganska ofta i början av min Åbotid. Nu har det dock blivit mer sällan, antagligen för att jag hittat så många andra bra caféer. Café Art är ett medelmåttligt bra ställe skulle jag säga. Kakorna och kaffet är alltid bra, men inredningen är ganska tråkig. Däremot älskar jag caféet sommartid för då kan man sitta utomhus och det bästa av allt är ju att man sitter precis vid ån. Så sommartid super och vintertid helt okej.

Mitt betyg: 3/5

6. Pure Hero

Adress: Eriksgatan 7
Öppettider: må-fre 10-20:00, lö 10-18:00, sö 12-17:00
Prisklass: Medel

Det här är en annan stor favorit för mig! Pure Hero bjuder på stans godaste rawkakor, vilket samtidigt gör att de sticker ut väldigt mycket från de andra caféerna som mestadels bara säljer “vanliga” kakor. Inredningen är speciell, men riktigt trevlig ändå så timmarna i det här caféet går fort förbi. De har också en rawfood lunch om dagarna som ser riktigt intressant ut, men jag har inte hunnit testa den ännu. Det ska göras någon dag!

Mitt betyg: 5/5

7. Café Carré

Adress: Slottsgatan 3
Öppettider: må-fre 10-18:00, lö 10-17:00, sö 11-17:00
Prisklass: Medel

Det här är ett medelmåttligt café med de produkter de allra flesta andra caféer också har, dvs. kakor och specialkaffe. Kaffet här har jag aldrig riktigt gillat, men kakorna smakar nog gott för det. Det intressanta och speciella med det här caféet är att de säljer väldigt fin inredning också! Värt ett besök ifall man är på presentuppköp eller liknande. Liksom Café Art är det här caféet mycket trevligare på sommaren då man får sitta utomhus vid ån, men jag skulle nog rekommendera det året om ändå.

Mitt betyg: 3/5

8. Tiirikkala

Adress: Slottsgatan 3
Öppettider: må stängt, ti-to 11-22:00, fre-lö 11-02:00, sö 12-22:00
Prisklass: Medel/Hög

Tiirikkala är ett café som man alltid kan gå till. För det första är platsen och inredningen i sig väldigt fin, eftersom det är två våningar samt en liten terass på övre våningen som man kan sitta på sommartid. Förutom goda kakor och gott kaffe kan man också ta sig ett glas vin eller en öl, vilket gör stället lite lyxigare och finare.

Mitt betyg: 4/5

9. Åbo bokcafé

Adress: Gamla Stortorget 3
Öppettider: må-fre 11-19:00, lö-sö stängt
Prisklass: Låg

Det här är ett av få caféer som bjuder på riktigt billig fika. Oftast har de något veganskt i vitrinen, vilket såklart är ett stort plus. Det här är ett av de ställena jag rekommenderar att besöka då man kan sitta utomhus, eftersom caféet finns på en jättefin innergård omringad av vackra hus. Ett lite annorlunda och gammalmodigt café, men definitivt värt ett besök!

Mitt betyg: 3/5

10. Fika Café

Adress: Biskopsgatan 14
Öppettider: må stängt, ti-fre 10-17:00, lö-sö 11-17:00
Prisklass: Medel

Nu vet jag inte om jag besökt det här stället en eller två gånger, men alldeles för få gånger åtminstone. Det här är ett väldigt litet café, men så hemtrevligt och mysigt! Jag har fått en riktigt positiv upplevelse då jag varit där så jag har inget att klaga på. Bakverken är goda och även här kan man sitta utomhus då det är varmare, vilket är bra eftersom det inte ryms så många inomhus. 

Mitt betyg: 4/5

11. Fabbes Café

Adress: Fabriksgatan 6
Öppettider: må-to 8-18:00, fre 8-16:00, lö-sö stängt
Prisklass: Låg

Ett café med påriktigt hemgjorda bakverk och alltid färska sådana. Vitrinen är fylld med ett stor utbud och priset är lågt och studerandevänligt. Det märks att det här stället är populärt för det är alltid fullt där och då finns det ändå relativt mycket sittplatser. Det bästa lågbudgetscaféet i Åbo för min del och annars också en av favoriterna bland alla Åbos caféer. Det som gör det här caféet ännu bättre är att det är helt svenskspråkigt – så många andra sådana finns det nämligen inte inne i Åbo. 

Mitt betyg: 5/5

Det var alla caféer! Har ni besökt någon av dessa eller känner ni att ni nu efter att ni läst det här inlägget blev sugna på att besöka något? Som sagt rekommenderar jag alla dessa caféer på ett eller annat sätt, så det är bara för er att börja avverka caféerna en efter en som jag gjort. 🙂 

Som ni ser gav jag fulla betyg åt tre av caféerna, vilket innebär att mina favoriter i Åbo är Gaggui Kaffela, Pure Hero och Fabbes Café. Otroligt nog är de alla ganska olika, vilket ju är jättebra, för då blir det större variation i mina besök. 

Hoppas ni fick nödvändig information och samtidigt inspiration att besöka något av caféerna!