Fototips-fredag: Finare bakgrund vid porträtt
Att fota porträtt är det jag gillar mest, så därför tänkte jag passa på att tipsa om ett par väldigt enkla sätt för att få till en ännu finare porträttbild och framför allt en porträttbild med en fin bakgrund. Enligt mig har den perfekta bilden modellen i fokus och därmed ska bakgrunden vara ganska diskret. Här är två saker jag brukar tänka på!

Stå längre ifrån bakgrunden

En suddig bakgrund uppstår oftast då man fotar med stor bländare. Jag brukar i regel fota mellan f/2,0-3,5 beroende på vilket objektiv jag använder. Men för att en bakgrund ska bli så suddig som möjligt är det ingen idé att modellen ställer sig precis där bakgrunden är, utan placera hellre modellen en bit ifrån.

Här är ett exempel då Petra står ca en meter från stenväggen. Bakgrunden är ur fokus, men den är fortfarande såpass skarp och nära att Petra inte sticker ut från bilden.

Här tog Petra tre-fyra steg bort från väggen så att avståndet till väggen är större. Därmed blir bakgrunden mer ur fokus och modellen lyfts fram på ett finare sätt. 

Väldigt enkelt! Det här fungerar speciellt bra även fast man har ett objektiv som kanske inte är så ljusstarkt. Då om någonsin lönar det sig att ha ett längre avstånd till bakgrunden för att åstadkomma en så suddig bakgrund som möjligt. Jag skulle kunna göra ett fototips om att fota porträtt med sådana objektiv (t.ex. zoomobjektiv, kitobjektiv eller varför inte telefonkameran) ifall det intresserar, för alla har ju trots allt inte objektiv med bländare kring f/2,0. 🙂

Gå närmare modellen

Det följande tipset är något som den som fotograferar kan tänka lite extra på. Är du längre ifrån modellen blir det ju automatiskt så att mer i bilden blir skarpt, medan om du är närmare modellen blir det mer fokus på modellen och mindre fokus på bakgrunden.

Här är två exempel. På den första bilden ser man att bakgrunden är skarpare, medan den andra bilden tar fram Sarah på ett bättre sätt. Här tog jag ett par steg närmare Sarah och tänk vilken stor skillnad några steg kan ha. Det är också värt att nämna att de här bilderna är fotade med samma bländare, så inställningarna har i det här skedet ingen inverkan på hur suddig bakgrunden blir utan enbart avståndet till modellen har det. 

Jag brukar följa båda dessa tipsen då jag fotar, dvs. jag ställer modellen en bit från bakgrunden och fotar gärna lite närmare än längre ifrån. Visst, ibland vill modellen ha helkroppsporträtt så då måste fotografen automatiskt stå längre ifrån, men det kan man istället kompensera med att ställa modellen ännu längre från bakgrunden så att fokus verkligen är enbart på modellen och inte på det som ligger bakom. 

Bilderna på Petra är fotade med ett 50mm-objektiv och bilderna på Sarah är fotade med ett 100mm-objektiv, så även brännvidden har en ganska stor inverkan på resultatet. Ju mer millimetrar, desto mer suddig bakgrund. Det kan jag ta upp mer i ett senare skede om ni är intresserade att läsa om det!