Fototips-fredag: Komponera porträtt med tomrum
Idag står ett snabbt litet tips gällande porträttfotografering och komposition på tur. Jag har i någon form tipsat om det här tidigare, men jag tänkte att det kan vara bra att ta upp igen eftersom det var några år sedan jag skrev om det. Det här är trots allt något jag dagligen följer och därför vill jag gärna dela med mig av det som ett av mina bästa porträttips.

Luftiga bilder

Jag brukar tycka om att inte rama in modellen i en porträttbild alldeles för skarpt. Nu finns det ju porträtt och porträtt, men när jag pratar om det menar jag till största del helkroppsbilder eftersom det är det jag sysslar med som mest. Att rama in något gör att det finns mindre tomrum för tolkning och därmed färre intressanta element att fästa ögat på. 

Därför tänker jag att det är bra med luftiga bilder, men inte vilka luftiga bilder som helst. Bilden måste fortfarande vara intressant på något vis. Det hjälper inte att man ställer modellen mitt i en bild och lämnar en massa tomrum runt henne/honom. Det kanske ger ett luftigt resultat, men inte ett bra sådant.

En bild där modellen är placerad i mitten av bilden och en där modellen är placerad längre ner i bilden Båda innehåller lika mycket luft, men visst är skillnaden ändå stor beroende på var modellen står i bilden?

I alla fall för mig är en porträttbild med luft ovanför modellen mycket intressantare än en bild med luft jämnt runt omkring modellen på alla sidor. Det intressanta i en bild ska i regel inte finnas i mitten av bilden utan i gyllene snitten som bildas då man använder sig av trepunktsperspektivet, dvs. uppe, nere eller på sidorna i bilden, men aldrig riktigt i mitten.

Mina typiska luftiga porträtt.

Jag brukar tänka att ungefär nedre halvan av bilden går åt till modellen och det som står i fokus, medan den övre halvan är till för tomrum. Bilden blir tusen gånger intressantare och mycket finare då det finns lite omgivning att titta på istället för att fokusera enbart på modellen och kapa av bilden två centimeter ovanför hennes/hans huvud.

Brukar ni rama in era porträtt eller lämnar ni också tomrum? Testa annars själva så ser ni om ni tycker på samma sätt som mig! 🙂