Två nya objektiv
Under sommaren har jag införskaffat två nya objektiv och jag tänkte berätta lite mer om dem nu. Det ena kanske man inte skulle kunna kalla för “nytt”, eftersom jag har erfarenhet av det från tidigare, men det andra är i alla fall helt nytt för mig. 

Canon EF 50mm/1,4 USM – Vi börjar med det här objektivet och nu kanske ni tänker: men ett sådant har du ju redan? Ja, det är sant. Nu har jag två stycken. Men jag ska berätta en liten story för er om det andra objektivet.

En dag i april råkade jag nämligen fälla min kamera i marken och på kameran hade jag mitt 50mm-objektiv. Jag tänkte inte desto mer på det, men när jag sedan skulle ta en bild fungerade inte fokuseringen. Fallet hade nämligen gjort så att kanten av objektivet blev tillstött och missformad. Jag öppnade upp objektivet så att jag hade det i tusen olika bitar och kunde konstatera att fokusringen inte längre var rund, utan hade snarare blivit lite ovalformad då det föll i marken. Jag försökte forma den lilla plastringen, men det fungerade inte. Sedan tog jag bort några skruvar för att lätta på trycket i fokusringen och efter det fungerade faktiskt objektivet. Vilken tur, tänkte jag. Objektivet fungerade helt som normalt igen. Men så kom det en dag ett par månader senare då objektivet totalvägrade att fokusera igen och då kände jag mest att det var dags för ett nytt objektiv istället för att öppna objektivet av och an utan att lösa problemet.

Så nu har jag ett nytt, likadant och fungerande objektiv som tidigare och jag är nöjd. 

Canon EF 16-35mm/2.8 L II USM – Jag har länge letat efter att bra objektiv att ha med på resor och fota vardag med utan att lyckas hitta något som jag fastnat för. Jag har testat 24-105mm och 24-70mm, men 24mm har alltid känts som för mycket i landskapsbilder och andra helhetsbilder, så mitt vad stod mellan ett 17-40mm och det här. När jag hittade det här till ett bra pris var jag inte sen med att köpa det. Att bländaren dessutom är så stor som 2.8 gör det hela ännu bättre, för jag kan till och med få till riktigt bra porträtt med det här. För tillfället är det här det objektivet jag har på kameran för det mesta, eftersom det funkar till allt. Jag tror nästan att det här kommer bli mitt nya allround-objektiv, för kvaliteten, färgåtergivningen och fokuseringen är verkligen det bästa jag nånsin fått uppleva i objektivväg. 

Det var mina två nya objektiv. Tillsammans med mitt 100mm/2.8 L utgör dessa nu min objektivkollektion och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med de här tre objektiven. De kompletterar varandra och är olika på alla sätt och vis, vilket gör det till en bra blandning. 

Vad har ni för objektiv och vilket är ert favoritobjektiv?