En liten jullista
Så här två dagar innan självaste julafton passar jag på att göra en liten jullista. Jag hittade några olika jullistor, bland annat på Sevendays, som jag tagit de mest intressanta frågorna från och slagit ihop. Så här får ni en liten inblick i mitt julfirande! 

Hur firar du jul i år?
Jag firar hemma hos familjen i Hangö, precis som de allra flesta år. Vi kommer vara nio-tio personer ungefär, vilket är hela vår familj plus mommo, moffa och fammo. 

Vad finns alltid med på julbordet?
Alla lådor såklart, rosolli, olika sillsorter och mycket fisk. De senaste åren har vi nästan slopat skinkan helt på julafton och istället bara ätit “fiskbord”. Det gillar i alla fall jag mycket mer, eftersom jag aldrig ens äter skinka. 

 

Hur ser din juldagsmorgon ut?
Vaknar upp till svagt spelande julmusik och väntar på risgrynsgröten som ska koka färdigt. Oftast blir det dusch eller bastu på morgonen innan vi börjar förbereda julmaten och klä oss lite finare. 

Hur klär du dig på julafton?
Som sagt, lite finare än normalt. I år har jag två olika outfits – ena att ha på julafton och andra på juldagen. Ena dagen blir det en julröd sammetsskjorta + kostymbyxor och den andra dagen blir det en lite finare blus + ett par vinröda plisserade byxor.

Hur ser årets julgran ut?
Jag har inte sett den och jag tror inte heller att den är klädd ännu. Får jag bestämma tror jag det blir rött och guld, men om mamma bestämmer blir det blåa julgransbollar pga Finland 100… Inte så hypad på den idén. 

Vad är det bästa med julen?
Att alla samlas, man får äta god mat tillsammans och man får ge julklappar. Jag tycker mer om att ge än att få, just för att man får se personens reaktion på det man köpt till honom/henne. 

Vad är det sämsta med julen?
Tanken av att alla inte har det lika bra, att alla inte har en familj och att alla inte har råd att köpa julklappar. Det är dagar som dessa man är glad för sin egen skull, men samtidigt ledsen för att man vet att många inte har samma möjligheter som en själv. 

Vad önskar du dig i år?
Mest småsaker som en kökssax, grönsakskviv, musmatta, handdukar och lakan. Vad man sedan får är ju en annan femma, så det ska bli intressant och spännande att se. 

Vilken julklapp är den bästa du fått?
Det känns fel att rangordna julklappar, men bilen jag fick förra året som var kombinerad examenspresent-julklapp-födelsedagspresent är nog ganska svår att slå. 

När börjar du köpa julklappar?
I år började jag faktiskt tidigt, redan i början av november hade jag mina första julklappar köpta. 

Vad är ditt bästa julklappstips?
Gör anteckningar under hela året då du kommer på bra julklappsidéer till andra. Jag skriver alltid in i min “Anteckningar”-app då jag kommer på något bra att köpa till mamma, pappa eller någon annan. Då behöver jag inte stressa lika mycket några dagar innan jul. 

Ha en riktigt, riktigt god jul alla! ♥