Finland 100 år
Idag fyller mitt land 100 år. Mitt land som jag har haft äran att växa upp i och mitt land som jag trots en del omständigheter ändå känner mig trygg i varje dag. Efter att ha besökt en del länder märker man att de flesta länder har det så mycket sämre ställt än ens eget land. Det har verkligen gett mig mycket att få uppleva andra kulturer, vilket jag är glad över. Inte minst lär man sig uppskatta sitt eget hemland så himla mycket mer. 

Jag började dagen på ett finskt, men ändå lite decembrigt och juligt sätt. Jag kokade en liter risgrynsgröt och för att med säkerhet inte bränna den rörde jag om den konstant i en timme, vilket visade sig vara lyckat! Inte ett endaste riskorn brändes fast i botten och jag kunde starta morgonen på bästa tänkbara sätt. 

Sedan följde en promenad genom stan. Vi gick förbi domkyrkan som vi alltid gör och där uppträdde en kör med fina sånger som hör den här dagen till. Många sjöng med då Vårt land, vårt land och Modersmålets sång stod på tur. 

Och vad har varit extra bra med den här dagen? Ett: snö. Det ligger ett så passligt litet snötäcke på marken som ljusar upp både staden och människorna. Två: vädret. Ett bättre självständighetsdagsväder skulle det nog inte kunna vara. Kring noll grader, ingen vind och helt underbart promenadväder. Därför promenerade vi ända till Teaterbron för att få se hela bron som var fylld med julgranar. Vilken underbar stämning!

I ån paddlade en kanotist med finska flaggan. Det såg verkligen harmoniskt ut då det var så tyst och lugnt runt omkring. Hade jag haft en kanot hade jag också paddlat i ån idag. 

Vackra, vackra Åbo och Finland. Så glad att jag får kalla dig min stad och mitt land. Jag hoppas det blir många självständighetsdagar till för vårt land och att vi får leva lika fria, välmående och trygga även i framtiden. Vi borde uppskatta mer hur bra vi verkligen har det i vårt land för vi är ju trots allt ett av världens främsta välfärdssamhällen och jag tror att många tänkt lite extra på det just idag.

På håll och kanter i hela världen har blåa ljus hyllat oss idag. Så även här i Åbo. Tillsammans med halva Åbo besökte vi nämligen slottet ikväll för att se på ljusshowen, men eftersom kön in till slottet bokstavligen sträckte sig runt hela slottet så skippade vi den idén. Istället stog vi utanför inhägnaden och tog några bilder och vi såg allting nästan lika bra därifrån. En bra början på kvällen som sedan avslutades framför den traditionsenliga slottsbalen på tv. Hoppas ni alla andra haft en lika fin dag! ♥