Fototips-fredag: Exponera enligt det ljusaste i bilden
Något som kan vara riktigt svårt är att fota under väldigt ljusa förhållanden. Nu menar jag då solen skiner och det bildas olika ljusa och mörka områden i en bild. Hur ska man då veta hur bilden ska exponeras för att den inte ska bli för mörk eller för ljus? Nu får ni mitt bästa tips.

När du tar en bild väljer du alltid att exponera enligt något område i bilden. Oftast exponerar man enligt objektet som står i fokus, dvs. en modell, byggnad eller annat motiv. Men det är inte alltid den bästa lösningen! Speciellt inte om du har en solig himmel med i bilden.

Här är två exempel på hur man kan exponera en bild. Den första bilden har jag exponerat så att byggnaderna har en bra ljussättning, vilket gör att den ljusa himlen blir totalt vit och överexponerad. Den andra bilden har jag däremot exponerat enligt himlen så att jag ska få med all struktur från molnen, men då blir istället byggnaderna väldigt mörka och underexponerade. 

Så vad ska man göra? Man skulle ju kunna slå ihop bilderna så att förgrunden från den första bilden och himlen från den andra bilden slås ihop. Men man kan också göra en redigering som går riktigt snabbt! 

Redigering 

Bild 1: Den första bilden som hade en väldigt överexponerad himmel ser inte så annorlunda ut än originalet ovanför. Jag har försökt mörka ner himlen och dra ner på de överexponerade högdagrarna, vilket lyckades till en viss grad (eftersom jag fotar RAW), men där finns väldigt mycket områden som trots det förblev alldeles för vita efter redigeringen. 
→ Sämre bild

Bild 2: Den andra bilden däremot blev mycket bättre. Här behövde jag inte tänka så mycket på himlen eftersom jag hade exponerat enligt den. Däremot var jag tvungen att ljusa upp de mörka byggnaderna, vilket var enkelt och gav ett riktigt bra slutresultat. 
→ Bättre bild

Slutsats: Exponera enligt det ljusaste i bilden!

Du kommer få mörka partier i bilden, ja, men vad gör väl det? Lite redigering löser alla problem. Hellre än bild som ser bra ut än en bild som ser helt vit och overklig ut. 

De ljusaste partierna i en bild innehåller nämligen väldigt lite information och detaljer i jämförelse med mörka partier. Därför blir det väldigt svårt att mörka ner det som är ljust, men väldigt enkelt att ljusa upp det som är mörkt. Förstår ni? Det låter kanske lite rörigt, men ni kan ju tänka såhär: det vita i en bild förblir vitt om du fotar en överexponerad bild, medan det mörka i en mörk bild lättare går att rädda. 

Tips! En RAW-fil går lättare att rädda än en JPEG-fil, så om du inte redan fotar RAW kan det löna sig att ta en extra titt på det. 🙂

Mina misslyckade bilder

Slutligen ska vi ta och kolla på några bilder där jag misslyckats radikalt med exponeringen. Ja, jag är ju själv också expert på det eftersom jag gärna överexponerar alla bilder utan att tänka på att himlen kanske blir helt vit.

Ser ni någon gemensam nämnare i bilderna? Himlen. Alla bilderna har en överexponerad himmel för att jag har exponerat enligt personen eller motivet. Himlen är och förblir vit hur jag än vrider och vänder på redigeringsspakarna i Lightroom. Så ja, det är bara att konstatera att man inte kan lyckas med alla bilderna. Synd att man är efterklok och inser det först efteråt, men förhoppningsvis lär man sig av sina misstag.