Fototips-fredag: Min redigeringsprocess

Är det något som jag inte har gått desto djupare in på är det vilka program jag använder mig av då jag redigerar bilder. Därför tänker jag idag berätta lite om hur min redigeringsprocess i de olika programmen ser ut – från att bilden importeras till datorn till att den publiceras här på bloggen. 

Två redigeringsprogram

Jag använder mig av två redigeringsprogram: Lightroom och Photoshop. Till en början använde jag mig av Camera Raw + Photoshop, men sedan några år tillbaka använder jag den här duon istället. Mycket bättre och två väldigt praktiska program alla borde använda, om man frågar mig.

Jag använder mig av en prenumeration från Adobe där både Lightroom och Photoshop ingår. För det betalar jag ca 12€/månad, vilket jag tycker är värt pengarna. Jag redigerar ändå bilder varje dag så summan känns riktigt lagom, tycker jag.

 
Lightroom

Det är här jag börjar. Jag börjar med att importera bilderna, lägger dem i rätt mappar och redigerar därefter. Lightroom fungerar med andra ord både som ett arkiv och som ett redigeringsprogram samtidigt – superduper! För mig som annars har ganska svårt för att ha ordning bland bilderna är det här ett väldigt bra program. 

Kort och gott gör jag följande i Lightroom:
♥ Importerar, arkiverar och ordnar bilderna
♥ Redigerar grundläggande (exponering, kontrast, färgbalans, färghantering…)

Därför rekommenderar jag Lightroom:
+ Du får ordning på dina bilder och kan lätt gå tillbaka till en bild du tog för t.ex. tre år sedan utan att hamna leta i flera timmar efter just den bilden.
+ Det är ett bra redigeringsprogram som är skapat av fotografer för fotografer, dvs. det är väldigt anpassat efter hur de flesta redigerar sina bilder = inga onödiga funktioner.
+ Du kan synkronisera Lightroom i datorn med en Lightroom-app i telefonen.
+ Det grundläggande går att redigera här och även en del redigering på detaljnivå kan göras = det som behövs för vanliga vardagsbilder.

+ Du kan redigera en bild och sedan synkronisera den redigeringen till alla andra bilder = mindre jobb och du sparar tid.
+ Det är lätt att exportera bilder i anpassad storlek, kvalitet och format.
+ Allt du behöver i ett program!
 

Photoshop

Idag använder jag Photoshop som ett komplementprogram till Lightroom. Ungefär 90% av redigering gör jag i Lightroom och de resterande 10% gör jag i Photoshop. Jag öppnar alltså den Lightroom-redigerade bilden i Photoshop. Det går lätt att koppla programmen så att man med ett par klick öppnar samma fil i nästa program. Photoshop använder jag då jag tycker att Lightrooms funktioner inte längre räcker till (vilket är sällan!) eller då jag vill webbanpassa min bild på bästa sätt. 

Kort och gott gör jag följande i Photoshop:
♥ Detaljredigering (kloning, övertoningar och mer specifik redigering där jag drar nytta av olika lager)
♥ Kurvor och selektiv färgändring är de verktyg jag använder mest för att göra slutgiltiga ljus- och kontrastljusteringar
♥ Anpassar en bild för bloggen, dvs. ändrar storlek, lägger på skärpa och sparar för webben

Därför rekommenderar jag Photoshop:
+ Du kan redigera på en mer detaljerad nivå, t.ex. porträttfoto där du vill göra hyn finare eller en bild där du vill klona bort en felplacerad sak. Det här kan också göras i Lightroom, men jag tycker resultatet blir bättre i Photoshop.
+ Du kan redigera mer specifikt med hjälp av t.ex. kurvor. Det finns en kurva i Lightroom också, men igen tycker jag att Photoshops kurva är bättre.

+ Det går lätt att göra collage eller två bilder bredvid varandra, ifall du t.ex. vill ha två stående bilder bredvid varandra. 
+ Det är lätt att spara en bild för bloggen eller annat internetbruk. Då förminskar du bara bilden till den rätta storleken, lägger på skärpa och sparar för webben i önskat format.
 
Originalbild → Redigerad i Lightroom → Redigerad i Lightroom + Photoshop (större bilder ovan om ni vill jämföra)

Vad använder ni för redigeringsprogram och hur ser er process ut? Det är alltid roligt att höra hur andra gör och hurdana redigeringssätt ni har! 🙂