Fototips-fredag: Ta bort kromatisk avvikelse
Då solen skiner är man oftast extra peppad på att fota fina bilder, eller åtminstone är det så för mig. I dagens fototips vill jag därför tipsa om något som för er ett steg närmare den där perfekta bilden, för då det är soligt och ljust ute tänker man kanske inte att det kan uppstå något som kallas färgblödningar. 
Vad är kromatisk avvikelse?

Färgblödningar, kromatisk avvikelse och kromatisk aberration är olika namn som betyder samma sak. Kromatisk avvikelse, som jag väljer att kalla det, uppstår där det finns stora färgskillnader (mörkt och ljust) i bilden, t.ex. mellan en överexponerad, ljus himmel och en mörk kvist. Mellan färgskillnaderna uppstår det en färgad kontur som oftast är röd eller grön nyans, men med hjälp av några klick i ett redigeringsprogram går färgkonturen lätt att ta bort. Jag har själv märkt att kromatisk avvikelse inte alltid uppstår på samma sätt, t.ex. mitt 100mm-objektiv bildar sällan kromatisk avvikelse, medan mitt 50mm-objektiv ofta gör det, så det kan också vara fast i objektivet man använder. 

Här har det bildats en grön kontur längs med gallret – något som inte syns så tydligt då den här bilden är utzoomad, men ifall man vill förstora den lönar de sig att ta bort den här kromatiska avvikelsen.

Här har vi ett till exempel, som jag tog här om dagen. Det bildas väldigt ofta färgkonturer längs med kvistar och träd, eftersom de ofta är mycket mörkare än bakgrunden. Där det finns stora färgskillnader i bilden, där kommer den kromatiska avvikelsen med högst sannolikhet att bildas. 

Ta bort kromatisk avvikelse

Det finns säkert flera redigeringsprogram som kan ta bort kromatisk avvikelse, men eftersom jag och många av er använder Lightroom så visar jag nu hur enkelt det går att tas bort med hjälp av Lightroom! 

Det behövs nämligen bara några klick! Då du har bilden i redigeringsläge är det bara att scrolla ner till Objektivkorrigeringar och där ser du fyra stycken spakar med färg (under Överstrålning). Det är dessa spakar du ska ändra på. De två första spakarna tar bort de lila nyanserna och de två sista spakarna tar bort de gröna nyanserna.

Det lönar sig att kolla vilken färg din kromatiska avvikelse har i bilden. Ibland behöver du bara ta bort en färg, men nångång kanske flera färger har dykt upp, så beroende på vilken färg din kromatiska avvikelse har drar du i just den färgens spakar. Genom att dra dem åt olika håll märker du snabbt skillnad!

Tips! Det lönar sig att zooma in ordentligt på bilden där den kromatiska avvikelsen finns, så att du med säkerhet ser att den försvinner då du drar i spakarna.

Enkelt va? Det här tar inte länge att göra och kan påverka resultatet väldigt mycket. Jag måste medge att jag inte alltid gör det på mina egna bilder, om jag t.ex. bara har tagit dem i bloggsyfte, men på alla mina kunders bilder tar jag givetvis bort den kromatiska avvikelsen. Jag borde ha det som en vana att göra det på alla bilder för det tar ju bara några sekunder.