Fototips-fredag: Färgövertoning
En bild kan ibland kännas tråkig och platt fastän den i övrigt är lyckad. Då kan det hjälpa med så lite som extra färg för att piffa upp bilden. Idag kommer jag därför tipsa om hur man på två olika sätt kan använda färgövertoningar i bilder för att ge bilden det där lilla extra som kanske annars saknas i den.

Enfärgad övertoning

Här ser ni färgskillnaden i himlen ovanför mig på bilden.

Den här bilden togs under jättebra ljusförhållanden då motljuset var som finast. Tyvärr blir det ofta så att den starka solen blir utfrätt och då blir himlen ljusare än normalt och i det här fallet blev den helt vit. Eftersom det dessutom var höst när bilden togs tyckte jag att det skulle passa bra med en gul/orange färgövertoning på himlen istället för det vita. 

Så här gjorde jag i Photoshop:
1. Jag valde Enfärgad-verktyget och en ljusorange färg (färgen kan man ändra efteråt då man ser hur färgen passar bilden).
2. Nu blir hela bilden enfärgad, men för att bara färga de allra ljusaste områdena (i det här fallet himlen) valde jag blandningsläget “mörkare”.
3. Ifall den orangea färgen efter det här syns någon annanstans på bilden målar man bara med svart i lagermasken på de områden man vill att färgen ska försvinna från.

Naturlig övertoning

Här syns skillnaden då man ser på hörnet uppe till höger.

En sådan här övertoning brukar jag göra på bilder som har något störande objekt i ett hörn (bildexpempel) eller om jag tycker att bilden annars känns platt (bildexempel), för då kan man fokusera så att ögat dras till det viktiga i bilden. Jag valde att göra en övertoning på bilden ovan eftersom jag tycker att det skapar mer symmetri då bilden är såhär inramad. Det fanns redan en naturlig övertoning nere till vänster så att skapa en till på motsatt sida gav bilden balans.

Så här gjorde jag i Photoshop:
1. Jag valde Övertoning-verktyget och ställde in vinkeln så att övertoningen kom från rätt håll.
2. Genom att dubbelklicka på övertoningsrutan kom jag in i Övertoningsredigeraren och kunde välja vilken färg jag ville använda. I mitt fall blev det en vit färg. 
3. Jag drog lite i den ena vita “pluppen” så att övertoningen inte skulle komma så långt ner på bilden. Genom att dra i de olika “plupparna” (vet inte vad jag ska kalla dem, haha) ser ni hurudan övertoning som passar just er bild bäst.
4. Sedan klickade jag OK och OK igen och därefter ändrade jag ännu opaciteten till ca 90% så att övertoningen blir mer transparent och naturlig.

Nu önskar jag er bara fina redigeringsstunder och hoppas ni får till riktigt fina, nya bilder med hjälp av övertoningar! Länka gärna här under ifall ni lägger upp sådana bilder, så att jag får gå in och kolla! 🙂