Fototips-fredag: Fota fika
Nu är det dags för det tredje inlägget på Petras take over vecka. Idag hade hon bestämt att jag ska skriva ett fototips om hur jag fotar mat, men jag omformulerade det lite till hur jag fotar fika istället. Det känns som jag för behärskar fikafotografering tusen gånger bättre än matfotografering, så därav valet. 

Ni som läser min blogg vet att jag prioriterar fika framom mycket annat och därmed har det även blivit en och annan bild på kaffe och kakor under de senaste åren. Idag vill jag dela med mig av sådant jag brukar tänka på då jag fotar fika.

 
Vinklar

Först om främst finns det tre olika vinklar man kan jobba med. Ovan ser ni samma uppsättning tagen rakt framifrån, snett uppifrån och rakt uppifrån. Beroende på situationen och vilket perspektiv man är ute är alla sätt lika bra och det finns inget rätt eller fel när det gäller vinklar.

Några små tips gällande vinklar:
♥ Bilden blir spännande om du fotar med en stor bländare (värde kring f/1,4-2,5) och fokuserar på det “intressanta” i bilden.
♥ Testa olika perspektiv – vissa bilder blir bättre om de är tagna uppifrån medan andra blir bättre rakt framifrån. Allt beror på hur du väljer att placera grejerna i bilden.
♥ Testa olika avstånd. Gå närmare, gå längre bort. Blir bilden bättre om du har med allt eller om föremålen är “avklippta” (som på bilderna ovan där endast halva serveringsfatet och växten syns)?

 

Färggrant eller färglöst

När det gäller färger och redigering efteråt beror väldigt mycket på ljuset. Har ljuset varit bra då bilden tagits så blir min redigering troligtvis mer kontrastrik och färggrann, medan den blir mattare och färglösare om ljuset varit sämre. 

Några tips gällande färgredigering efteråt:
♥ Bilder tagna utomhus eller nära ett fönster inomhus har ofta bra ljus, vilket gör att jag brukar redigera dessa bilder ganska färggranna.
♥ Bilder tagna i dåligt ljus brukar jag däremot redigera lite mattare för att få bort den gula färgen som oftast bildas vid dåligt ljus.
♥ Jag använder kurvor för att göra bilden färggrannare och drar ner på mättnaden för att göra bilden färglösare.

Nära eller långt ifrån

Normalt sett tar jag alltid bilder både längre ifrån (för att få en helhelsbild) och närmare (för att få detaljbilder). Då man bloggar om bilder från ett cafébesök vill ingen se femton helhetsbilder, utan hellre en helhetsbild och en detaljbild för att få en större variation fastän objekten på bilden är desamma.

Några tips gällande olika perspektiv:
♥ Fota minst en helhetsbild där precis allting är med, dvs. inga halva tallrikar eller koppar, utan hellre med luft på alla sidor.
♥ Ta bild närmare, t.ex. så att fokus ligger på kaffekoppen eller på kakbiten. Här är det bra att fota med en stor bländare (värde kring f/1,4-2,5) för att det som är i fokus ska bli skarpt och det som inte är i fokus ska bli suddigt. 
♥ Variera avstånd och vinklar för att få en större variation på bilderna! Speciellt om du vill visa dem på bloggen är det bra med variation så att läsaren inte blir uttråkad av alltför många likadana bilder. 

Slutligen kan jag ännu säga att de objektiv jag använder då jag fotar fika är antingen 28mm eller 50mm. Oftast 50mm, eftersom jag gillar färgåtergivning bättre på det. De är båda bra brännvidder som gör att man kan få bra bilder både längre ifrån och närmare. Med det vill jag önska er goda och trevliga fika- och fotostunder!