Fototips-fredag: Olika bakgrunder
Det här måste vara ett av de fototips som kan förändra en bild väldigt radikalt med väldigt små hjälpmedel. Idag vill jag nämligen tipsa om användning av olika bakgrunder då man fotar inomhusbilder, stilleben, mat och liknande!

Det du behöver är någon bakgrund i form av:
♥ Presentpapper
♥ Dekorplast
♥ Lakan, filtar eller andra textiler
♥ Träskivor, parkett eller laminat
♥ Vanliga pappersark (från A3 uppåt)
♥ Eller något annat fantasifullt!

Ofta har man säkert något av detta redan hemma och om man inte har det är mycket av detta billiga investeringar att göra. Jag kommer använda mig av två olika presentpapper och ett dekorplast i det här fototipset! 

Här har ni mina tre olika bakgrunder! Det är samma föremål på bilderna, men olika bakgrund.

Bakgrunden
Jag har här gjort så att bakgrunden är med hela vägen i bilden, dvs. både som bakgrund bakom föremålen och som underlag under föremålen. Jag har rullat upp pappret/plasten så att bakgrunden fortsätter genom hela bilden och bildar en mjuk böjning bakom produkterna. Med andra ord håller jag själv i pappers-/plastrullen.

Kameran
Kameran har jag ställt på ett stativ och jag har kopplat den till min fjärrutlösare så att jag kan hålla bakgrundsrullen i ena handen och fjärrkontrollen i den andra. Har man ingen fjärrkontroll kan man trycka på avlösaren på kameran och samtigt hålla i bakgrunden ifall objektivet inte har alltför mycket zoom. (Då måste du ju ställa kameran längre bort och då blir det svårt att nå avlösaren samtidigt som du håller upp bakgrunden.) Jag använde 50mm och det funkade bra då jag testade. 

Vanlig vit bakgrund

Vi börjar med den vanliga vita bakgrunden. Här har jag använt mig av ett vitt presentpapper, som tyvärr var ganska tunt. Jag har fotat mot ett fönster (platsen med bäst ljus hemma hos mig) och därför bildas det en del skuggor i bakgrunden då ljuset tränger igenom och skapar starka konturer. Vitt bildar en stilren känsla och med god planering kan man nog få till riktigt fina bilder! 

Röd och mönstrad bakgrund

Här har jag också använt ett presentpapper – den här gången ett rött och mönstrat. Vilken bakgrund man väljer att använda beror givetvis på vilken effekt och känsla man vill att bilden ska förmedla. Själva färgen går väldigt lätt att ändra efteråt, så ifall jag nu skulle vilja ha en grön eller blå bakgrund istället så ändrar jag bara det i Photoshop. Stör dig med andra ord inte på om färgen är fel, för den kan du väldigt enkelt ändra! 

Marmorbakgrund

Mitt senaste inköp var marmordekorplast med ändamålet att använda plasten som bakgrund vid olika fotograferingstillfällen. Marmor är så trendigt och fint, så det passar väldigt bra som bakgrund. Det enda negativa med dekorplast är att det är lite svårt att böja ifall man vill använda plasten både som bakgrund och underlag. Kanten blev lite skarpare vid böjningen, som ni ser, men det får jag tänka lite extra på nästa gång då jag fotar. Det positiva är att dekorplast är tjockare än presentpapper så ni ser att ljuset är mycket jämnare på den här bilden än de två andra. 

Enkelt, eller hur?! Vilken gillade ni mest? Inte för att vara mainstream, men jag måste nog säga att marmorbakgrunden i det här fallet var finast. Den passade bäst in med mina produkter och dessutom blev ljuset finast med den bakgrunden. Tänk så stor skillnad en enkel bakgrund kan göra!