Filippinerna: Bohol
Här kommer nu sista delen med resebilder från den senaste resan! Från Panglao Island åkte vi vidare till Bohol. Vi bodde på tre olika ställen på Bohol och det första stoppet var i Dimiao – ett ställe som inte alls är turistigt, utan mer lokalt.

Vi var här några nätter och gjorde mopedutflykter två av dagarna. Det vi besökte var olika vattenfall och fina naturområden. Här är det första vattenfallet med en lite flotte och en lian som man kunde svinga i. Lite coolt! Lägg Ingkomhan Falls på minnet ifall ni vill besöka ett vattenfall som hittills inte är känt bland turister!

Hotellet vi bodde på låg precis på stranden och hade två hängmattor uppsatta mellan träden. Att ligga i dem och lyssna på vågorna var avkopplande om något!

Här är ett annat vattenfall vi besökte då vi var i Dimiao. Det här är det kändaste vattenfallet i trakten och heter Pahangog Twin Falls. Det var verkligen fint med det klarblåa vattnet!

Sen förflyttade vi oss ganska fort till nästa ställe på Bohol som heter Loboc. Här bodde vi på två olika hotell. Det ena hotellet hade varken internet eller luftkonditionering så jag vet inte om jag ska kalla det chockartat eller charmigt – kanske både ock. Här ovan är i alla fall en bild på vårt andra hotell i Loboc och det var definitivt det finaste hotellet på hela resan! 

Den dagliga frukosten på hotellet. Färsk frukt, några toasts och fejk apelsinsaft, nam…
Även från Loboc gjorde vi en dagsutflykt. Vi hyrde en privat chaufför som tog oss runt till ställen vi ville besöka under en dag.

Vi började med att köra genom Manmade Forest som är en väldigt stor skog med mahognyträd. Den här skogen är planterad av en enda man för många, många år sen eftersom mannen ville ha mer skugga i det annars varma klimatet. Dock blev det motsatt effekt, eftersom det nu är varmare inne i skogen än utanför. Stackars man… Allt jobb gjorde han i onödan.

Vi besökte också en park med tarsiers, eller spökdjur som de så fint heter på svenska. De här djuren är lika små som en knytnäve och de rör sig bara en gång per dygn, så ifall de precis flyttat sig till en ny plats sitter de där de kommande tjugofyra timmarna. Låter ju lite enformigt, men de verkade må bra och trivas i alla fall. Och visst är de söta? 

Vår lilla utflykt fortsatte norrut på ön och vi besökte två hängande broar. Det var lite skrämmande att gå över de svajande broarna, men en trevlig upplevelse i alla fall!

Innan vi vände om igen för att åka hemåt besökte vi Chocolate Hills. Det fanns kullar så långt ögat kunde nå och orsaken till varför de kallas Chocolate Hills är för att kullarna under torrperioden blir bruna och påminner därmed om choklad. Dock vet man än idag inte exakt hur kullarna har uppstått, så det är ju lite intressant.

Efter det började vår tid på Filippinerna vara över. De sista timmarna försökte vi njuta så gott vi kunde genom att simma i poolen och njuta av vädret (läs: njuta av solen som aldrig visade sig). Trots att resan var fin och lyckad på alla sätt och vis fanns det nog inget bättre just där och då än att veta att vi var påväg hem igen. Borta bra men hemma bäst, så kommer det alltid vara.

Det vi gillade mest med Bohol:
♥ Vi fick se det “riktiga” Filippinerna, inte bara turistorter
♥ Gott om fina sevärdheter
♥ Så härliga lokala människor, speciellt alla söta barn som sprang efter oss

Det vi gillade minst med Bohol:
♥ Inte så många fina stränder, mest bara stenar

Det blir allt svårare att lista upp bra och dåliga saker, tycker jag. Allt beror ju på vilken synvinkel man ser det från och vad man jämför med. Överlag så var Filippinerna ganska mittemellan bra tycker jag. Jämför jag med t.ex. Gran Canaria skulle jag definitivt rekommendera Filippinerna både för upplevelsens och naturens skull, men jämför jag med Indonesien skulle jag välja det alla dagar i veckan.

Som sagt, allt beror på vad man vill få ut av resan och vad man jämför stället med, men överlag skulle jag nog rekommendera Filippinerna som resmål! Det är ett fint ställe, med mycket fin natur, fina stränder (om man besöker rätt ställen), bra prisnivå och varmt väder. Sen finns det ju så många ögrupper i Filippinerna, så det är svårt att dra hela landet över en och samma kam, men att åka dit bjuder nog på en hel massa upplevelser i alla fall kan jag lova! 

Har någon av er besökt Filippinerna och vad tyckte ni i så fall?