Fototips-fredag: Inställningar vid olika tillfällen
Idag passar jag på att berätta lite om vad jag tänker på då jag fotar olika typer av bilder, speciellt då det gäller inställningar på kameran. Jag har egentligen en röd tråd genom alla mina bilder inställningsmässigt, men ibland sker det såklart en del undantag. Här är i alla fall de inställningar jag oftast använder! 
 

Porträtt

Då jag fotar porträtt vill jag skapa ett djup i bilden. Dessutom vill jag lägga fokus på modellen och därför krävs det att bakgrunden är ur fokus – gärna så mycket som möjligt. För att åstadkomma det krävs givetvis att man fotar med ett ljusstarkt objektiv med en stor bländare och ju högre brännvidd objektivet har desto mer djup åstadkommer man. 

De inställningar jag oftast använder:
♥ Stor bländare mellan f/1,4-3,0 beroende på objektiv (med 50mm oftast kring f/2,0 och med 100mm kring f/3,0)
♥ Så lågt ISO som möjligt och utgående från det en passande slutartid (dock går jag sällan/aldrig under 1/100s)

Landskap 

När det gället landskap brukar man i motsats till porträttfoto vilja ha så mycket som möjligt av både förgrund, mellangrund och bakgrund i fokus. Oftast, i alla fall. I mitt fall gäller det inte alltid, eftersom jag tycker om att experimentera lite med bilder och fota med stor bländare, men oftast ändå. 

De inställningar jag oftast använder:
♥ En lite mindre bländare, från f/4-12 allt som oftast beroende på situation och vad jag vill åstadkomma
♥ Så lågt ISO som möjligt och även här gärna en slutartid som är minst 1/100s för att undvika rörelseoskärpa

Kaffe och sånt

Givetvis måste jag ju även ha med en cafébild som exempel. De flesta caféer jag besökt är inomhus, förutom på sommaren då det finns många utomhuscaféer, vilket innebär att ljuset oftast är sämre. Det här gäller att ta i beaktande då man fotar inomhus överlag.

De inställningar jag oftast använder:
♥ En stor bländare kring f/1,4-2,5 för att endast fokusera på det jag verkligen vill att ska stå i fokus i bilden
♥ Lite högre ISO ifall ljuset är dåligt (allt mellan ISO 320-1000 beroende på hur dåligt ställt det är) och i regel slutartid minst 1/100s här också

Vardagsbilder

En vardagsbild kan ofta vara ganska rörig, eftersom det händer att man bara knäpper en bild utan desto större planering eller komposition. Därför är det i alla fall för mig viktigt att fota med ett kort skärpedjup så att bilden överhuvudtaget blir intressant och användbar. Utan kort skärpedjup blir en annars vardaglig bild ganska tråkig och platt, tycker jag. Men det beror givetvis på hurudan vardagsbild vi pratar om.

De inställningar jag oftast använder:
♥ En stor bländare kring f/1,4-2,8 
♥ ISO och slutartid enligt behov, men igen en gång ISO så lågt som möjligt och slutartid minst 1/100s

Där ser ni lite hur jag tänker gällande främst skärpedjup och fokus. Som ni säkert ganska snabbt märker så vill jag ofta fota med en stor bländare för att fokus ska bli där jag verkligen vill ha det och inte på hela bilden. Det gäller bara att hitta sin egen stil och sitt eget sätt, så inser man nog ganska snabbt vilka inställningar som passar en själv bäst.

Tänker ni på samma sätt eller skiljer era inställningar väldigt mycket från mina? Berätta gärna, det är roligt att höra hur andra tänker då de fotar! 🙂