Fototips-fredag: Redigering med en färg
Jag tycker om att experimentera med redigering, speciellt då jag har lite extra tid över. Det här är ett tips som jag ganska nyligen börjat använda mig av, men jag vill ändå dela med mig av det för det här är ett väldigt enkelt sätt att få en lite annorlunda effekt på sina bilder.

Det är fråga om att redigera en bild på olika sätt med hjälp av en enda funktion i Photoshop – en färgfyllning. Här ser ni fyra bilder – en normalversion utan färgfyllning, en med rosa/lila färg, en med blå färg och en med vit färg. Man lägger helt enkelt på en färg över hela bilden och kan på så sätt åstadkomma en lite annorlunda effekt jämfört med då man redigerar “normalt”.

Så här gör man! Man väljer Enfärgad-funktionen inne i Photoshop (Solid Color om ni har Photoshop på engelska) och sedan väljer man en färg som man tror skulle passa. Nu kommer hela bilden vara den färgen eftersom opaciteten är 100%. Dra istället ner opaciteten så att färgen bara blir som ett tunt lager ovanpå bilden. Sedan kan du i efterhand ändra färgen så att du får den färg som passar bäst!

Om man vill utmana sig själv lite mer kan man också prova att ändra blandningsläge, dvs. där som det nu står “Normal” i den lilla bilden ovan. Det ger också olika effekter som kan ge fint resultat!

Ett till bildexempel. Här har jag lagt på samma färger som i exemplet ovan. Vill man ha en varmare ton i bilden kan man använda sig av en varm röd-gul färg och tvärtom – vill man ha en kallare ton i bilden kan man använda sig av en kall blå-grön färg. Det gäller bara att prova sig fram! Ibland passar det här bättre på vissa bilder än andra, men det kan löna sig att testa ifall man tycker att bilden man tagit normalt sett ser platt eller tråkig ut.

Jag tror dock att det ser bättre ut om man har en serie med flera bilder som har samma färgfyllning istället för att ha en enstaka bild här och var! Då blir det ett enhetligt tema genom alla bilder! 🙂