Fototips-fredag: Satsa på bra allround-objektiv

Det har blivit en paus några veckor i och med att jag har varit bortrest, men nu är fototips-fredag tillbaka igen! Idag kör vi igång med ett tips som passar precis alla med systemkamera eller halvsystemkamera. Ett bra allround-objektiv är viktigt, tycker jag, och därför vill jag tipsa om varför det lönar sig att satsa på ett sådant! 

Vad är ett allround-objektiv?

För mig är ett allround-objektiv ett objektiv som kan användas till det mesta i vardagen, dvs. ett objektiv som man fotar allt från porträtt till solnedgångar med. Det här är objektivet som sitter fast på kameran 99% av gångerna och som man använder sig av dagligen. 

… Och just därför – för att man använder objektivet så ofta – så ska man satsa på det från första början! 

När jag säger satsa menar jag inte att man måste spendera en hel förmögenhet, snarare att man ska tänka efter och läsa på gällande valmöjligheter och givetvis tänka på vilka behov man själv har i sin vardagsfotografering. Satsa i det här fallet gäller därmed mer för tid än pengar. Lägg lite extra tid på att fundera vilket objektiv som passar dig bäst. 

 

Egenskaper hos ett bra allround-objektiv

Det här är sådana saker som jag har tagit i beaktande då jag valt mitt allround-objektiv. Jag fotar väldigt mycket porträtt, cafébesök och vardagsbilder i alla former så för mig är följande egenskaper viktiga:

♥ Bra ljuskänslighet

Jag vill ha ett objektiv med stor bländare (kring f/1,4-2,8) eftersom de flesta av mina bilder tas med en väldigt stor bländare och därmed ett väldigt kort skärpedjup. Känslan som uppstår är mycket bättre om bländaren är stor jämfört med om bländaren är liten. Ibland kan till och med landskapsbilder bli intressanta med en stor bländare, fastän man i huvudsak ska fota sådana bilder med en liten bländare för att få med alla fina detaljer. 

♥ Bra brännvidd

Jag vill ha ett objektiv som kan användas i alla lägen. Vid porträttfoto vill jag helst ha en brännvidd från 50mm uppåt, vid vardagsfotografering mellan 20mm och 50mm osv. Eftersom jag gärna rör mig mellan olika brännvidder beroende på tillfälle så skulle såklart ett zoomobjektiv passa mig perfekt, men jag prioriterar ljuskänslighet och stor bländare framom brännvidd och därför måste jag hålla mig till en fast objektiv istället för att zoomobjektiv. (Fasta objektiv har oftast stora bländare (f/1,4-2,8), medan zoomobjekt väldigt sällan har bländare under f/3,0.)

Slutsatsen av detta: bra ljuskänslighet + bra brännvidd = mitt perfekta allround-objektiv. 

 
I och med att jag vill ha ett fast objektiv med bra ljuskänslighet blir Canon EF 50mm f/1,4 i mitt fall det som jag använder som allround-objektiv. Jag har testat mig fram med bl.a. 20-35mm och 28mm (se på andra bilden), men i och med att jag har en fullformatskamera känns inte de brännvidderna tillräckliga. Så ja, 50mm är mitt allround-objektiv som jag fotar i princip allt med och det känns nästintill omöjligt att hitta ett objektiv som skulle kunna ersätta det.

Vilket objektiv använder ni mest?