Fototips-fredag: Bättre telefonbilder
Telefonernas inbyggda kameror blir allt bättre och det blir allt vanligare att man fotar bilder med telefonen istället för kameran. Det här gäller även mig själv har jag märkt. Därför tänker jag idag tipsa om några saker som kan vara bra att tänka på ifall man vill ta ännu bättre telefonbilder!

Se till att linsen är ren

 
Det här är det allra, allra bästa tipset jag har att komma med idag och därför nämner jag det även allra först. En telefon vidrör ju i saker hela tiden – din hand, din ficka eller din väska. Det här innebär att linsen väldigt lätt blir smutsig och därför krävs det att man ständigt rengör linsen. Jag putsar linsen varenda går före jag tar en bild (antingen med en microfiberduk eller med min tröja), dvs. flera gånger per dag. Skillnaden på en bild tagen med en smutsig lins och en ren lins är enorm kan jag lova!

Rengör linsen ofta för att få bästa resultat!

 

Zooma inte, utan använd kameran som den är
 
En telefonkameras zoom fungerar inte på samma sätt som då man t.ex. zoomar med ett objektiv på systemkameran. Zoomar man mycket med telefonen får bilden sämre kvalitet, så ifall du upplever att något är långt borta kan du istället gå närmare det du fotar istället för att zooma. 
 
Det som tryter när man zoomar mycket är kvaliteten. Ju mer du zoomar desto sämre kvalitet får bilden, så undvik därför zoom så långt det går.
 
Utnyttja kamerans alla funktioner

Alla telefonkamerar är unika och vissa telefoner har egna funktioner som det lönar sig att ta en närmare titt på. Min telefon har en funktion som kallas “porträttläge”, vilket gör att bakgrunden blir suddig då man använder det läget. Andra funktioner kan t.ex. vara HDR, panorama eller liknande.

Två bilder tagna med min telefonkameras porträttläge, där man får en känsla av ett kort skärpedjup då bakgrunden är ur fokus. 

Fokusera på en sak

 
Eftersom en telefonbild ofta har ganska långt skärpedjup (om man inte använder porträttläget) så kommer allt i bilden mer eller mindre att vara i fokus. Försök därför att det finns ett huvudsakligt objekt som ögat fastnar på, så att bilden inte blir allt för stökigt. 

Minimalistiskt med endast få element som ögat kan dras till. Fokus på endast en sak gör mycket för en telefonbild. 
 
Använd naturligt ljus
 
Undvik att använda telefonens inbyggda blixt, eftersom den troligtvis inte kommer ge ett fint och naturligt resultat. Använd istället det naturliga, befintliga ljuset och utnyttja det så långt det går. Är det för mörkt – överväg då om det överhuvudtaget lönar sig att ta en bild med telefonen.

Naturligt ljus är det bästa ljuset. ♥
 
Utnyttja vinklar och komposition
 
En bild tagen med systemkamera kan se bra ut från en vinkel, men om du tar en bild med telefonen från samma vinkel kan den ibland bli lite tråkig. Speciellt då man har ett väldigt långt skärpedjup i bilden. Jag har märkt att bilder tagna uppifrån är riktigt intressanta att se på, eftersom en sådan bild ofta ser bra ut även med ett långt skärpedjup. Annars är komposition också ett väldigt viktigt element för att en bild ska vara intressant, så se till att komponera på ett intressant, annorlunda eller oförutsägbart sätt för att väcka intresse.

Bild tagen uppifrån och bild tagen rakt framifrån. På båda bilderna har jag komponerat med hjälp av former, linjer och färger för att bilden ska bli mer intressant. 
 
Det var allt för den här gången! Jag hade faktiskt tänkt göra en uppföljning på det här med att ta bilder med telefonen och då tänkte jag att jag skulle kunna lägga fokus på olika redigeringsappar och hur jag redigerar mina telefonbilder. Hur låter det? 🙂