Fototips-fredag: Fotobegrepp

Jag fick ett önskemål om att göra ett inlägg med olika fotobegrepp som jag använder till vardags. För mig kommer de här begreppen så naturligt att jag kanske förväntar mig att alla vet vad de betyder, men så är det ju inte. Därför är här nu en liten sammanställning av några begrepp som jag väldigt ofta använder mig av både här på bloggen och till vardags. Förhoppningsvis får ni, som inte alltid förstår vad jag pratar om, nu en bättre uppfattning! 

Grundläggande begepp 

Jag tänker mig att vi börjar med de allra mest grundläggande begreppen. Det är med de här tre begreppen, eller fuktionerna, som man bygger upp en bild. Utan dessa tre byggstenar blir alltså inte en bild till och därför börjar vi med dem lite kort.
 
Bländare 

Bländaren (förkortas “f”) bestämmer hur mycket ljus som släpps in i kameran. En stor bländare släpper in mycket ljus och en liten bländare släpper in lite ljus. Det som är lite klurigt här är att en stor bländare har ett litet tal (t.ex. f/2,0) medan en liten bländare har ett stort tal (t.ex. f/14). Ju mindre tal, desto större bländare alltså. 

Slutartid

Slutartiden bestämmer hur lång tid en bild ska tas, dvs. hur lång tid en bild exponeras och skapas inne i kameran. Så lång som din slutartid är, så länge kommer kameran vara “öppen” och ta bilden. En snabb slutartid (t.ex. 1/1000s – en tusendelssekund) gör att kameran inte är öppen länge och därför blir också bilden skarp, medan en långsammare slutartid (t.ex. 1/4s – en fjärdedelssekund) för att kameran är öppen längre och då riskerar också bilden att bli oskarp ifall man tar bilden med bara händerna.

Här har jag använt en lite längre slutartid (och stativ såklart) för att få med vågornas rörelse i bilden. 

ISO

ISO kan också kallas ljuskänslighet och är det i kameran som reglerar ljuset. Ifall det är ljust då bilden tas (t.ex. utomhus dagtid) kan man använda låga ISO-värden mellan 100-400 allt som oftast, men om man t.ex. tar en bild inomhus en sen kväll kan man hamna gå upp till mycket högre ISO-värden, t.ex. ISO 6400. Det negativa med att gå upp i ISO-värde är att ju högre ISO man använder desto mer brus blir det i bilden. 

Bländare + slutartid + ISO

Alla de här samarbetar med varandra och är beroende av varandra. Höjer man något kanske man måste minska på något annat och vice versa. Jag går inte desto djupare in på det här med inställningar nu, men ifall ni är intresserade att övergå från automatiskt till manuellt läge så är det en bra början att förstå vad alla begrepp innebär och därefter öva, öva, öva. Det är så man lär sig allra bäst. 

 
 
Fördjupade begrepp
 
Kameralägen

Det finns olika lägen på en system- och halvsystemkamera (kanske på kompakta digitalkameror också?) som också kan kallas programval. Med dem kan man fota antingen automatiskt, halvmanuellt eller helmanuellt. De är följande:

Auto – Det automatiska läget är ett läge där du som fotograf inte behöver göra något annat än knäppa bilden, dvs. du behöver inte fundera på några inställningar överhuvudtaget. Lätt för den lata. 🙂

Programläge (P) – Det här är också ett automatläge, men aningen bättre eftersom man har möjlighet att påverka vissa inställningar själv. Nu är jag lite osäker på vilka inställningar det är man verkligen kan ändra på, eftersom jag aldrig använt det här läget, men där kan man prova sig fram!

Bländarprioritet (AV eller A) – Det här är ett halvmanuellt läge där du själv får välja vilken bländare du vill använda och utgående från det ställer kameran själv in en passande slutartid. Det här läget började jag med innan jag övergick till det helmanuella läget och jag kan varmt rekommendera det. Perfekt när man t.ex. vill fota mycket med stora bländare, så som jag oftast gör vid både porträtt- och vardagsfoto.

Slutarprioritet (TV eller S) – Här får du välja vilken slutartid du vill använda och därefter ställer kameran in en passande bländare. Jag har aldrig själv använt mig av det här läget, men jag kan tänka mig att det är superbra om man t.ex. fotar sport eller rörelse där det krävs att man använder snabba slutartider.

Helt manuellt läge (M) – Här väljer du alla inställningar själv, något som du kommer uppskatta då du inser hur mycket varenda liten hundradelssekund kan påverka en bild. Det här läget använder jag alltid och jag hoppas att alla strävar efter att en dag använda det! 🙂

Det finns också ett bulbläge (B) som jag har skrivit mer om här.
 

Kort skärpedjup

I och med att man använder en stor bländare så uppstår det något som kallas kort skärpedjup. Skärpan är på ett väldigt tunt område, vilket gör att allting framför och bakom det som är i fokus blir suddigt. Det här kan användas vid porträttfoto, men också vardagsfoto om man som jag tycker om kort skärpedjup i alla slags bilder. 

Långt skärpedjup

Då man använder en mindre bländare uppstår ett längre skärpedjup. Det här är något som uppskattas i t.ex. landskapsbilder där man vill att allt ska vara i fokus. 

Två bilder (visserligen tagna med telefonen, men funkar bra som exempel ändå) där den första bilden har ett kort skärpedjup (= stor bländare) och den andra bilden ett längre skärpedjup (= liten bländare). Skillnaden är enorm!
 
Exponering

Då man tar en bild kan man också prata om att exponera en bild. Exponering bildas av ljus och man kan också tala om underexponering och överexponering. Underexponering innebär att bilden blir mörkare än normalt och överexponering innebär att bilden blir ljusare än normalt. Jag brukar själv alltid överexponera mina bilder ett par steg, eftersom normalexponerade bilder är lite för mörka för min smak.

 
 
Objektivbegrepp
 
Brännvidd

Man talar om brännvidd då man vill veta hur mycket en objektiv är inzoomat eller utzoomat. Det här brukar nämnas i millimetrar, mm. Om du har ett 50mm-objektiv är brännvidden endast 50mm – varken mer eller mindre. Brännvidden på t.ex. ett 24-105mm zoomobjektiv är mellan 24mm och 105mm och så vidare.

Så här mycket får man med av en bild då man använder brännvidden 28mm och 50mm. Lägre tal ger mer brännvidd. 

Vidvinkel

När brännvidden är liten brukar man tala om vidvinkel och vidvinkelobjektiv. Jag skulle säga att allt upp till 30-35mm kan klassas som vidvinkel, medan det sedan övergång i normalvinkel och därefter tele. 

 
Närgräns

Varje objektiv har en närgräns, dvs. hur nära man kan gå ett föremål för att objektivet fortfarande ska kunna fokusera. Mitt 50mm-objektiv har en närgräns på 45cm, vilket innebär att jag måste vara minst 45cm ifrån det jag fotar för att det ska bli i fokus. Allt som tas närmare går inte att fokusera på.

 
 
Bildbegrepp

Bildfilsformat

När man tar en bild måste en bild lagras i något format. Vanligtvis är en bild JPEG-format eller PNG-format, men det finns också ett RAW-format som är att rekommendera då man fotar med systemkamera. Redigeringsmöjligheterna blir mycket, mycket större om man fotar i RAW, men samtidigt krävs det att du har ett program som stöder det här formatet, t.ex. Lightroom eller Photoshop (finns säkert gratisvarianter också). 

 
Kromatisk avvikelse

Då det uppstår färgade linjer runt stora kontrastskillnader brukar man tala om kromatisk avvikelse, eller färgblödningar. Det här har jag skrivit om tidigare här, så vill ni fördjupa er mer är det bara att gå in och läsa! 

 
Komposition

Komposition handlar om hur man väljer att placera olika föremål i en bild så att det bildar en intressant helhet. Man kan prata om trepunktsperspektiv där man ställer föremålet i något av de gyllene snitten, eller så kan man komponera en bild med luft och tomrum. Det finns så många olika sätt att inte ens fantasin kan sätta gränser. Komposition är ett väldigt viktigt element då man fotar och det är något som man alltid måste tänka på då man tar en bild.

Här och här har jag skrivit om hur jag tänker vid komposition.

 
Här har jag komponerat så att det som är i fokus är i ett gyllene snitt och samtidigt har jag lämnat ganska mycket tomrum uppe i bilden. 

Det var dagens fototips! Hoppas ni lärde er något eller att ni i alla fall fick lite nya insikter och inspiration till att börja fota manuellt. Vill ni veta mer om något annat begrepp eller läsa om något annat fotorelaterat är det bara att lämna en kommentar så fixar jag ett inlägg om det en annan fototips-fredag! 

Lärde ni er något nytt eller fick ni några nya insikter?